Tapio Lehtinen ottaa valtameripurjehduksella elämän vastaan ilman kompromisseja

Kymmenmetrisiä aaltoja ja vuorokausien valvomista, mutta myös luontoa, rauhaa ja rutiinia. Tapio Lehtinen osallistuu Golden Globe Race 2018 -kilpailuun, jossa purjehditaan maailman ympäri. Ennen kisaa Pihlajalinnan asiantuntijat varmistivat, että Lehtisellä on paras mahdollinen terveys purjehdukseen, ja Kauan eläköön elämä -kampanjassa hänen läheisensä kiittävät häntä työstä purjehduskulttuurin edistämiseksi ja toivottavat onnea suureen seikkailuun.

Helsinkiläinen Tapio Lehtinen on parhaillaan veneessä valtamerellä. Hän purjehtii maailman ympäri yksin 50 vuoden takaista purjehdusteknologiaa hyödyntäen.

Lehtinen on ollut merillä nyt noin seitsemän kuukautta: käynnissä on noin vuoden kestävä Golden Globe -purjehdus, jossa noudatetaan samoja sääntöjä kuin ensimmäisessä vastaavassa kisassa 50 vuotta sitten.

Keskituulennopeus on ollut hurjimmillaan 60 solmua eli yli 30 metriä sekunnissa, ja aallot ovat olleet jopa 10-metrisiä. Yöaikaan valoa ei ole. Purjehtijat joutuvat valvomaan välillä useita vuorokausia putkeen, ja joissakin paikoissa apu on lähempänä avaruudessa kuin mantereella.

Lehtinen kertoo etenemisestään 60 merkin pituisin viestein, joita hän lähettää turvallisyyssyistä yhden päivässä satelliittiteknologian avulla. Lisäksi Lehtinen kommunikoi radiotaajuuksilla radioamatöörien kanssa, jotka ovat neuvoneet häntä esimerkiksi sähkölaitteiden korjaamisessa.

Miksi Lehtinen on ottanut vastaan tällaisen haasteen ja lähtenyt vaativalle purjehdukselle, jossa hän joutuu kohtaamaan elämän ja kuoleman kysymyksiä päivästä toiseen?

– Purjehtiminen valtameren isoissa aalloissa on fantastista. Luonto, rauha ja rutiini houkuttelivat lähtemään. Veneessä olemisesta syntyy oma pieni maailma, josta nautin, Lehtinen kertoo videohaastattelussa.

Tapio Lehtisen poika Lauri Lehtinen kertoo, että hänen isänsä innostui kilpailusta heti siitä kuultuaan.

– Tapio nauttii merellä olemisesta, ja hänellä on tainnut olla haave päästä uudestaan pidemmälle valtameripurjehdukselle. Tapio on kokenut vesillä liikkuja, jolle hyvät ja turvalliset merimiestaidot ovat kunnia-asia, hän sanoo.

lehtinen purjehdus4
Tapio Lehtinen veneessään. Kuva: Golden Globe Race

Terveyteen ja hyvinvointiin tarvitaan sen kuulemista, että on läheisilleen tärkeä

Ennen lähtöään Lehtinen kävi Pihlajalinnassa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Klaus Köhlerin vastaanotolla. Köhler teki Lehtiselle urheilijan terveystarkastuksen ja varmisti, että tämän terveydentila ei estä kisaan lähtemistä.

– Tapio ei ole turvallisuuskysymyksissä riskinottaja, ja hän valmistautui purjehdukseen huolella. Yhteistyö Pihlajalinnan kanssa on ollut osa tätä valmistautumista, Lauri Lehtinen kertoo.

Tapio Lehtinen on mukana myös Pihlajalinnan Kauan eläköön elämä -kampanjassa. TV:ssä tammikuussa 2019 näkyvä kampanja rakentuu ajatukselle, että jokainen ihminen on korvaamaton toiselle ihmiselle, ryhmälle tai organisaatiolle. Terveyteen ja hyvinvointiin tarvitaan sen kuulemista, että on läheisilleen tärkeä.

Kampanjan videoita ei ole käsikirjoitettu, eli kuvaustilanteet ovat aitoja. Lehtisen videossa hänen läheisensä kiittävät häntä työstä purjehduskulttuurin edistämiseksi ja toivottavat onnea suureen seikkailuun.

– Purjehduksella Tapio Lehtinen ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se on ilman kompromisseja. Purjehdus herättää Kauan eläköön elämä -tarinamme henkiin. Tukemalla purjehdusurakkaa haluamme viestittää, miten tärkeää ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on. Paras mahdollinen terveys on avain siihen, että voi elää täyttä elämää, sanoo Pihlajalinnan markkinointijohtaja Pauli Waroma.

Tapio Lehtisen purjehduksesta on tällä hetkellä jäljellä noin 25 000 kilometriä. Viime viikolla hän saapui Tasmaniaan ja näki maata ensimmäistä kertaa yli kolmeen kuukauteen. Hän kertoi videohaastattelussa olevansa hyvässä kunnossa.

– Kaikki on hyvin. Kiitos Pihlajalinnalle, jonka lääkärit ja asiantuntijat tarkastivat terveydentilani. Olen luottavainen siitä, että minulla ei ole terveydellisiä riskejä täällä olemiseen.

Myös Lauri Lehtinen uskoo, että hänen isänsä nauttii loppumatkasta:

– Videohaastattelusta näkyi, kuinka onnellinen Tapio on merellä ja matkallaan. Hänen suurin murheensa saattaa olla, että maapallomme on niin pieni ja kotimatka Tasmaniasta Ranskaan on niin lyhyt.

Seuraa purjehdusta reaaliajassa

Lehtisen matkaa voi seurata Facebookissa osoitteessa facebook.com/tapiolehtinensailing. Reaaliajassa purjehdusta voi seurata Golden Globe Racen nettisivuilla tai YB Races -mobiilisovelluksella.

Päivitämme hänen kuulumisiaan myös Pihlajalinnan Facebook-sivuille.

Katso Kauan eläköön elämä -videot osoitteesta kauanelakoonelama.fi.

Teksti: Laura Niemi
Kuva: Tapio Lehtisen albumi


Lehtinen saapui maaliin 322 päivän jälkeen 19.5.2019

Lehtinen suoriutui purjehduksesta ja saapui maaliin Les Sables d’Olognessa 19. toukokuuta 2019.

Suomeen Lehtinen palasi 27. kesäkuuta.