Blogi

Pihlajalinnan asiantuntijat käsittelevät blogikirjoituksissaan muun muassa ihmisten hyvinvointiin, terveyteen, terveydenhuoltoon sekä sen vastuullisuuteen ja vaikuttavuuteen liittyviä ajankohtaisia ilmiöitä ja puheenaiheita.

Pihlajalinnan asiantuntijat haluavat jakaa ajatuksensa ja asiantuntemuksensa terveyden ja hyvinvoinnin asioista sekä käytännön vinkkinsä suoraan sinulle.

Susanna Salmivesi web

Lasten allergiat helpottavat usein itsestään – siedätyshoito auttaa

Allergiaoireisiin ei kannata tottua ja yrittää sinnitellä niiden kanssa yhä vahvempien lääkkeiden turvin, sillä kuormitusta voi keventää esimerkiksi siedätyshoidon avulla.

Allergia voi vaikuttaa lapsen ja koko perheen elämänlaatuun, joten vaikeisiin oireisiin kannattaa harkita siedätyshoitoa, kehottaa Pihlajalinnan lastentautien erikoislääkäri ja lastenallergologi Susanna Salmivesi.

tero web

Tapaturmapäivystys auttaa joka päivä

Työ tapaturmapäivystyksessä on mielenkiintoista ja monipuolista. Parasta on toimiva moniammatillinen tiimi ja erinomaiset puitteet tapaturmapotilaan sujuvaan ja laadukkaaseen hoitoon.

Pihlajalinnan ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, polvikirurgi, LT Tero Kortekangas kertoo hoitamistaan tapauksista Pihlajalinna Hiirosen tapaturmapäivystyksessä Oulussa.

Milla blogi web

Vaihdevuosioireiden takia ei kannata sinnitellä

Jos vaihdevuosioireet haittaavat arkea, niihin kannattaa hakea apua.

Pihlajalinnan naistentautien erikoislääkäri Milla Juhantalo käy läpi vaihdevuosien oireita ja kertoo, miten niitä voidaan hoitaa.


Kirsi uusi web

Lasten ja nuorten mielenterveyden haasteissa tärkeää on nopea apu

Mitä aikaisemmin lapsi ja nuori saa apua mielen haasteisiin, sitä nopeammin tilanne yleensä helpottaa.

Pihlajalinnan psykoterapeutti, yleislääkäri ja lääketieteen tohtori Kirsi Nikander kertoo, miten lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin voi saada apua.


Pihlajalinna asiantuntijat uni_web

Hyvän unen edellytykset luodaan päivällä

Jatkuva kuormitustila on yksi tyypillisimmistä syistä työikäisten unettomuuteen.

Pihlajalinnan vastaava univalmentaja Veera Lange kertoo, miten hektisen arjen keskellä voi löytää avaimia parempaan uneen.


Pihlajalinna Annemari Laine_web

Painonhallinta ei perustu itsekuriin

Kun painon saa hallintaan, antaa se lisää energiaa nauttia elämästä.

Ylipainon kanssa ei kannata antaa periksi, vaikka takana olisi monta epäonnistunutta yritystä. Pihlajalinnan Painonhallintaklinikan sairaanhoitaja Annemari Laine kertoo, miten muutoksessa voi onnistua.


Pihlajalinna asiantuntijat Heidi Tanttu_web

Mielen hyvinvointi on tärkeä osa työkykyä

Nopeasti ja ajoissa saatu keskusteluapu voi olla työkyvyn kannalta ratkaisevan tärkeää.

Kun apua saa samana päivänä muutamassa minuutissa, asiat eivät ehdi monimutkaistua. Tämä on sekä työntekijän että koko työyhteisön etu. Pihlajalinnan Mielen huoli -linjaan yhteyttä ottamalla apua saa muutamassa minuutissa, lupaa palvelupäällikkö Heidi Tanttu.

Pihlajalinna asiantuntijat Sinikka Bots_web

Paras lääke flunssaan on lepo

Omia alkavia flunssan oireita on tärkeä kuunnella herkällä korvalla. Flunssa on tarttuvimmillaan ensimmäisinä oireisina päivinä.

Aikuinen sairastaa keskimäärin kahdesta viiteen flunssaa vuodessa, ja oireiden kesto voi vaihdella päivästä kymmeneen vuorokauteen. Useimmiten flunssa parantuu lepäämällä ja liiallista rasitusta välttämällä, eikä se välttämättä vaadi lääkärissä käyntiä.

Pihlajalinna asiantuntija Linnea Schüz-Havupalo_web

Kun lapsi sairastaa, koko perhe on kovilla

Päivähoidon aloittaminen lisää hetkellisesti infektioiden riskiä, mutta tilanne tasoittuu yleensä muutamassa kuukaudessa.

Kun lapsi sairastuu, se kuormittaa koko perheen arkea. On mietittävä, kuka jää hoitamaan kotiin kipeänä olevaa lasta ja koko perheen yöunet voivat jäädä tavallista vähäisemmiksi, kirjoittaa lääketieteen tohtori, lastentautien ja lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri Linnea Schüz-Havupalo.

Pihlajalinna asiantuntijat Eero Varila_web

Naisten krooninen alavatsakipu johtuu usein endometrioosista

Jos useilla suvun naisilla on todettu endometrioosi, vähäisiinkin oireisiin kannattaa reagoida ajoissa, jotta sairaus ei pääse leviämään.

Endometrioosin oireita ovat muun muassa epämääräinen lantion alueen kipu, yhdyntäkivut sekä kivut erityisesti hyppiessä. Gynekologi Eero Varilan mukaan vähäisiinkin oireisiin kannattaa reagoida ajoissa.

Pihlajalinna asiantuntijat Tigerstedt_web

Lääkäriin chatin kautta ajasta ja paikasta riippumatta

Havaintojemme mukaan lapsiperheet ja työikäiset ovat chatin suurimmat käyttäjäryhmämme. He kokevat chatin luontevaksi ja joustavaksi tavaksi olla meihin yhteyksissä. He arvostavat chatissa sen helppoutta, nopeutta, vaivattomuutta ja riippumattomuutta omasta sijainnista.

Pihlajalinnan etälääketieteen yksikön liiketoimintajohtaja Nina-Maria Tigerstedt uskoo, että chat on tullut terveydenhuoltoon jäädäkseen.

Pihlajalinna asiantuntijat Tatu Mäkinen_web

Vamman sattuessa hoitoon viivyttelemättä – turhia käyntejä ei ole

Kun hoito päästään aloittamaan oikeaan aikaan, paraneminen edistyy usein sujuvammin. On turhaa joutua harmittelemaan, että miksi ihmeessä en mennyt ajoissa tutkimuksiin.

Ortopedi, ylilääkäri Tatu Mäkisen mukaan työn tai vapaa-ajan tapaturmat eivät katso aikaa ja paikkaa. Pihlajalinnassa ortopediset palvelut ovat tänä vuonna laajentuneet ja niitä kehitetään edelleen. Jokainen potilastapaus hoidetaan Pihlajalinnassa yksilöllisesti.

Pihlajalinna asiantuntijat Sari Riihijarvi_web

Hoitovelka tulee kasvamaan, jos vastakkainasettelusta ei päästä eroon

Nyt viimeistään on aika pohtia, miten suomalaisille tarjotaan mahdollisimman hyvät palvelut mahdollisimman fiksusti resursoituna. Vastakkainasetteluista ja ideologisista eroista pitäisi pyrkiä pois.

LT, syöpätautien erikoislääkäri ja Pihlajalinnan lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi kirjoittaa hoitovelasta, vastakkainasettelusta sekä siitä, miten kaikki terveydenhuollon käynnit eivät lisää terveyshyötyjä.


Lue myös