Pidä huolta terveydestäsi myös nyt

Omasta terveydestä on tärkeä pitää huolta myös poikkeusoloissa. Pihlajalinnan vastaanotoille voit tulla turvallisin mielin. Moni asia hoituu tarvittaessa etälääkärinkin vastaanotolla.

Vaivan tai sairauden hoitamista ei kannata siirtää eteenpäin koronaviruksen takia. Mitä paremmin itsestään pitää huolta, sitä parempi vakuutus se on mitä tahansa infektiota vastaan.

Jo kolmella asialla pääsee pitkälle: normaali päivärytmi, päivittäinen ulkoilu ja hyvä käsihygienia ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Yhtä tärkeää on hakeutua ajallaan lääkäriin – onpa kyse kiireettömän vaivan hoidosta tai muusta sairaudesta.

Huolehdi perussairauksista

Vaikeiden koronavirusoireiden vaaraa voivat lisätä perussairaudet, kuten sokeritauti, sydänsairaudet ja astma, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

− Mikäli sairastaa jotakin perussairautta, hyvän hoitotasapainon merkitys korostuu nyt entisestään. Vuosikontrollia tai seurantakäyntiä ei kannata perua tai siirtää, sanoo geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen.

Pihlajalinnassa kiireettömänkin ajan saa nopeasti ja turvallisesti. Haapanen korostaa, että esimerkiksi hyvin hoidettu diabetes vähentää jo itsessään muiden sairauksien riskiä. Jos taas sokeriarvo on koholla, voi yleinen toimintakyky huonontua merkittävästi jo muutamassa viikossa.

− Tällöin esimerkiksi haavauman tai sydäninfarktin riski voi kasvaa ja kyky selviytyä infektioista heikentyä. Lisäksi elimistön puolustuskyky on heikompi ja vakavien oireiden vaara suurempi.

Pidä huolta kunnostasi

Haapanen kannustaa jokaista pitämään itsestään huolta. Erityisen tärkeää on muistaa ulkoilla ja pitää huolta päivärytmistä.

− Nyt kannattaa nauttia kesästä ja lähteä esimerkiksi sauvakävelylle. Raitis ilma ja reipas liikunta tuovat hyvää olo ja saavat koko kropan liikkeelle, Haapanen sanoo.

Hän suosittelee myös monissa puistoissa olevia liikuntatelineitä, mutta muistuttaa, että niillä urheillessa on tärkeä muistaa hyvä käsihygienia. Myös mahdollista fysioterapiaa kannattaa useimmiten jatkaa.

− Etenkin iäkkäiden on tärkeä kiinnittää erityistä huomiota toimintakyvyn säilymiseen, sillä jos on liikkumatta viikkoja tai kuukausia, voi tilannetta olla vaikea kuroa jälkikäteen ennalleen.

Turvallisesti lääkäriin

Pihlajalinnan lääkärikeskukset ovat normaaliin tapaan auki ja kaikki palvelut ovat asiakkaiden käytettävissä.

− Meille on turvallista tulla: odotustiloissa tuolit ovat tavallista pidemmän välimatkan päässä toisissaan ja useimmissa keskuksissa asiakkaita on vastaanottamassa aulatyöntekijä, joka auttaa ja neuvoo, Haapanen sanoo.

Flunssaoireisille asiakkaille on pyritty järjestämään erilliset sisäänkäynnit ja odotustilat, isommilla paikkakunnilla flunssasta kärsiviä ja muita asiakkaita hoidetaan kokonaan eri tiloissa tai toimipisteissä. Koronavirustestaukset tehdään niille varatuissa tiloissa erillään muusta toiminnasta.

Moni asia hoituu myös etälääkärin vastaanotolla tietokoneen tai kännykän avulla.

− Etälääkärille pääsee sekä ilman ajanvarausta että ajanvarauksella. Etälääkärillä voi hoitaa akuutteja vaivoja silmätulehduksesta päänsärkyyn, mutta myös esimerkiksi reseptien uusiminen on mahdollista.

Etävastaanotolle ja muille vastaanottokäynneille voi varata ajan verkkoajanvarauksesta.

teksti: Tiina Laaninen

Lue myös:
Etävastaanotot lääkäreille ja muille asiantuntijoille
Koronavirus – tietoa ja toimintaohjeita