HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikat

Vastuulääkäri Helka Hosia: Laaja näkökulma terveydenhuoltoon

Vastuulääkäri Helka Hosia vastaa Pihlajalinna Etälääketieteen koulutuksesta ja kehityksestä. Kliinisen työn ja kehitystyön yhdistäminen auttaa ymmärtämään kliinisiä haasteita.

Aloitin työskentelyn vastuulääkärinä vuonna 2018, ja samaan aikaan aloitin Pihlajalinna Etälääketieteen koulutuksesta ja kehityksestä vastaavana lääkärinä. Etälääketieteen yksikössä kaikki hallinnon lääkärit tekevät myös potilastyötä. Kliininen kosketus säilyy, ja ymmärrys kliinikkojen työssään kokemista haasteista antaa eväitä myös kehittämistyöhön.

Vastuulääkärit työskentelevät vastuulääkäripalvelun piirissä olevien kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköiden omana lääkärinä. He tekevät kotikäyntejä yksiköiden uusien potilaiden kartoittamiseksi, jo palvelujen piirissä olevien potilaiden vuosikontrolleja varten sekä tarvittaessa voinnin arvioimiseksi ja lausuntojen tekemistä varten. Joka viikko on perinteistä kansliassa tehtävää paperikiertoa vastaava puhelinkierto, jossa keskustellaan alueen sairaanhoitajan kanssa potilaiden ajankohtaisista asioista, esimerkiksi voinnista, valmistuneista tutkimustuloksista, lääkeasioista ja lausuntotarpeista. Lisäksi suunnitellaan tulevia kotikäyntejä. Akuutteja asioita hoidetaan päivittäin puhelimitse. Mikäli vastuulääkäri ei ole saatavilla, vastuulääkäripalvelun takapäivystys hoitaa asian. On huojentavaa tietää, että omat potilaat ovat hyvissä käsissä iltaisin ja viikonloppuisin. Päivystykseen potilas lähetetään, mikäli hänen vaivaansa ei voida tutkia tai hoitaa kotioloissa.

Olen työskennellyt vastuulääkärinä yli neljä vuotta. Pyrin siihen, että kotihoidon tiimin ei tarvitse käyttää aikaansa lääkärin tavoitteluun ja toimintaohjeiden odotteluun, vaan he saavat kannanoton nopeasti voidakseen jatkaa omaa työtään. Kun säännöllisesti viettää päivän yhdessä sairaanhoitajan kanssa kotikäyntejä tehden ja puhuu hänen kanssaan puhelimessa vähintään kerran viikossa, yhteistyö hioutuu tehokkaaksi ja jouhevaksi. Vastuulääkärin työssä saa keskittyä lääkärin taitoja vaativiin tehtäviin.

Ennen työskentelyä Pihlajalinnassa olin työskennellyt vain julkisella sektorilla, ja siirtyminen yksityiselle puolelle tuntui isolta askeleelta. Harkitsin asiaa pitkään. Mielenkiintoinen työnkuva lopulta kuitenkin houkutteli tarttumaan tilaisuuteen. Olenkin saanut tehdä kiinnostavia töitä ja kehittää osaamistani monipuolisesti. Minulle on tärkeää, että vastuulääkäripalvelun laatutavoitteet ovat korkeat, potilaiden hyvä hoito on toiminnan keskiössä ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Vastuulääkäripalvelua tuottavassa Etälääketieteen yksikössä on hyvä tekemisen meininki.

Mielestäni parasta vastuulääkärityössä on selkeät toimintamallit, sujuva yhteistyö kotihoidon sairaanhoitajien kanssa ja vastuulääkäripalvelun ympärivuorokautinen takapäivystys, joka huolehtii potilaista, kun vastuulääkäri on vapaalla. Erityisen mielenkiintoista on vastuulääkäripalvelun valtakunnallisuus. Se antaa yksittäistä kuntaa laajemman näkökulman terveydenhuoltoon ja palvelujen järjestämiseen. Arvostan myös työn joustavuutta. Suurin osa työstä on mahdollista tehdä paikasta riippumatta, ja oma työmäärä on helppo sovittaa muuhun elämään. Pihlajalinnassa voi kehittää osaamistaan ja kehittyä ammattilaisena.

LT, geriatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri Helka Hosia

Kiinnostuitko vastuulääkärin työstä? Ota yhteyttä

Laura Iisakka Palvelupäällikkö, lääkäripalvelut 040 573 0517, [email protected] Eveliina Mauno-Tervala Palvelujohtaja, lääkäripalvelut 050 338 1198, [email protected]

Lue lisää lääkäreiden uratarinoita

Vastuulääkäri Jan Selenius: Laadukas, järkevä ja palkitseva malli kaikille

Vastuulääkäri Jan Selenius kertoo, miten laadukas ja joustava vastuulääkärimalli parantaa työn mielekkyyttä ja tehokkuutta.

Vastuulääkäri Kaisu Hämäläinen: Ihana oma vapaus

Vastuulääkärin työ houkutti minua pitkien hoitosuhteiden, itsenäisyyden, mielekkyyden ja vaihtelevuuden vuoksi. Palkkauskin vaikutti tehtävään sopivalta.

Vastuulääkäri Ulla Litmanen: Työ on hyvin itsenäistä

Halusin vastuulääkäriksi tarjotakseni ikääntyneille laadukasta hoitoa, välttääkseni turhia sairaalakäyntejä ja panostaakseni ennaltaehkäisyyn sekä riskitekijöiden kartoitukseen.

Vastuulääkäri Helka Hosia: Laaja näkökulma terveydenhuoltoon

Vastuulääkäri Helka Hosia vastaa Pihlajalinna Etälääketieteen koulutuksesta ja kehityksestä. Kliinisen työn ja kehitystyön yhdistäminen auttaa ymmärtämään kliinisiä haasteita.

Työparityöskentelyä uniklinikalla

Työparityöskentely uniklinikalla on hyvä esimerkki siitä, kuinka kokenut lääkäri ja työuran alkuvaiheessa oleva hoitaja pystyvät yhdessä toimimaan potilaiden parhaaksi.

Lääkärin uratarina: Jussi Hyyrynen

Etsitkö uutta uraa lääkärinä? Muusikon ja lääkärin uran yhdistänyt Jussi Hyyrynen kertoo neljä syytä, miksi lääkärit viihtyvät Pihlajalinnassa.

Lääkäreiden kokemuksia Pihlajalinnan Turun toimipisteistä

Pihlajalinnan lääkärit Helka Koivu ja Janne Luostarinen tapasivat ja vertailivat kokemuksiaan

Vastuulääkäri Marika Kandell: Kaikki langat käsissäni

Parasta työssäni on hallinnan tunne, koska minulla on kaikki langat omissa käsissäni

Tärkeintä on se, että potilas kokee tulleensa kuulluksi

Vastuulääkäri Lisa Pelttari pitää tärkeänä, että potilas kokee tulleensa kuulluksi. Pelttari arvostaa etätyön mahdollisuuksia ja tiimityötä kotisairaanhoidossa.

Vastuulääkäri Josefin Miemois-Foley: Lähempänä ihmistä

Vastuulääkäri Josefin Miemois-Foley arvostaa työn itsenäisyyttä ja potilaiden kokonaisvaltaista hoitoa, mikä parantaa heidän elämänlaatuaan.

Lääkäri Mikko Pelkonen: Työnkuva on monipuolinen ja joustava

Mikko Pelkonen on tyytyväinen siihen, että työnkuva on monipuolinen ja räätälöitävissä

Pediatrit Teemu ja Jouni kertovat työskentelystä Pihlajalinnassa

Jounin ja Teemun mielestä Pihlajalinnassa työskentely on mutkatonta ja sujuvaa, ja työntekijöitä arvostetaan ja huomioidaan