Jokilaaksoon tullaan tekonivelleikkauksiin ympäri Suomen – sairaala on malliesimerkki yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä

THL:n mukaan tekonivelten ensileikkausten määrä on kasvussa. Leikkaukset ovat painottuneet julkisen sektorin sairaaloihin, joista yksityisen ja julkisen yhteisyritys Jokilaakson sairaala loistaa tilastoissa hyvillä tuloksillaan, niin leikkausten määrässä kuin laadussa. Jämsän Jokilaakson sairaala houkuttaakin tekonivelpotilaita ympäri Suomen.

Jokilaakson sairaala on Pihlajalinnan ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteisyritys, joka tarjoaa julkista erikoissairaanhoitoa. Jokilaakson sairaalassa vuonna 2021 tehtiin yli 600 tekonivelleikkausta, ja vuonna 2022 ylitettiin 700 leikkauksen raja. Jokilaakson sairaalassa leikkauksia tehdään enemmän kuin monessa keskussairaalassa.

Korvatut potilasvahingot ja leikkausalueen infektiot ovat Jokilaakson sairaalassa valtakunnallisesti vertailtuna erittäin vähäisiä lähennellen valtakunnallista parasta tasoa.

– Jokilaakson sairaalassa tehty tekonivelleikkaus vaatii tilastojen mukaan hyvin harvoin uusintaleikkauksia kuvastaen koko hoitoprosessin laatua. Leikkausten jälkeiset tulehdukset ovat myös hyvin harvinaisia. Meillä on erittäin kokenut, taitava ja tiivis leikkaussali- ja vuodeosastohenkilökunta sekä vakiintuneet ja hiotut prosessit, tekniikat ja käytänteet, listaa Jokilaakson sairaalan tekonivelortopedi Tatu Mäkinen syitä sairaalan hyvälle sijoittumiselle kansallisissa vertailuissa.

Mäkisellä on takanaan tuhansia tekonivelleikkauksia. Jokilaakson tekonivelleikkaukset hän operoi viiden muun kokeneen ortopedin kanssa. Työssään korkean laadun ajureina hän pitää pitkiä perinteitä ja vakiintuneita toimintamalleja.

– Kumppaneiksemme olemme valinneet parhaimmat väline- ja laitetoimittajat, joiden kanssa meillä on pitkä historia. Esimerkiksi pitkään käytössämme olleet, hyviksi havaitut tekonivelmallit sekä tutut instrumentit tukevat laadukasta ja häiriötöntä työskentelyä, Mäkinen lisää.

Jokilaakson sairaalassa työskentelee noin 250 terveydenhuoltoalan ammattilaista. Sairaalassa on edustettuna 23 erikoisalaa. Odotusajat ovat lyhyet covid-vuosista huolimatta, ja tekonivelleikkaukseen pääsee jopa parissa kuukaudessa. Jokilaaksoon leikkauksiin tullaankin ympäri Suomen, aina Oulusta Hankoon saakka.

– Meille on helppo tulla mistä päin Suomea tahansa. Periaatteenamme on, että jonottaminen ei kuulu erikoissairaanhoitoon. Leikkausten lisäksi niiden valmisteluun ja jälkihoitoon panostetaan vahvasti, ja jälkikontrollit hoituvat kätevästi myös etänä, Mäkinen sanoo.

Lue Keskisuomalaisen juttu Jokilaakson sairaalasta (maksumuuri).

THL:n tekonivelleikkausten tilastoraporttiin (44/2022) voi tutustua täällä.

Jokilaakson sairaala
Sairaalantie 11
42100 Jämsä

Jokilaakso