Kivun hoito

Kipu on aina viesti siitä, että jokin on pielessä. Kipua ei tarvitse sietää, vaan sen syy täytyy selvittää.

Pitkittynyt kipu rajoittaa toimintakykyä ja heikentää elämänlaatua. Kipukierre johtaa usein unihäiriöihin, mielialan laskuun, uupumiseen ja sosiaalisen elämän rajoittumiseen. Liikkumiseen liittyy usein kivun pelkoa, joka vaikuttaa kaikkeen arjen toimintaan.

Kipujen ja vammojen hoito

On tärkeää ymmärtää, mistä kipu johtuu. Kysy itseltäsi:

  • Alkoiko kipu jonkin tapaturman seurauksena?
  • Oletko rasittanut itseäsi aiempaa enemmän?
  • Hellittääkö kipu rasitusta vähentämällä?
  • Auttavatko tulehduskipulääkkeet?

Jos et tiedä kivun syytä, hakeudu heti lääkärin vastaanotolle. Äkillistä tai vamman aiheuttamaa kipua ei kannata jäädä seurailemaan.

Rasituksesta alkanutta kipua voi tarkkailla kotioloissa jonkin aikaa ja samalla pohtia, mikä kivun taustalla on. Jos kipu ja oireilu ei hellitä rasitustasoa laskemalla tai apteekista saatavilla tulehduskipulääkkeillä, kannattaa hakeutua aiheeseen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Kyseisiin vaivoihin tai vammoihin perehtynyt erikoislääkäri osaa sanoa, miten vamman kanssa kannattaa edetä: täytyykö liikkumista rajoittaa, vai vaatiiko vamma lisätutkimuksia tai hoitoa. Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä parempi lopputulos yleensä saadaan.

Liikkuminen kivun ja vamman sallimissa rajoissa on suositeltavaa. Liikkuminen saa aineenvaihdunnan pysymään käynnissä. Liikunta myös kohottaa mielialaa. Kehon pitäminen toimintakuntoisena edesauttaa toipumista.

Ajanvaraus

Voit varata ajan kivun hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle ajan verkkoajanvarauksestamme.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso Pihlajalinnan tapaturmapäivystys.

Lue tarkemmin tuki- ja liikuntaelinten kivuista