Kysyttyä lasten sydämen terveydestä

Lastenkardiologian erikoislääkäri Talvikki Boldt vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin lasten sydämen terveydestä ja sairauksista.

Teinitytölläni tuntuu joskus "sydämen muljahduksia", viimeksi koripallotreenien jälkeen. Onko se vaarallista? Voiko taustalla olla sydänsairaus?

Rytmihäiriötuntemukset rasituksen aikana ovat poikkeavia, joten ne pitäisi aina yrittää selvittää esimerkiksi EKG:llä tai EKG-pitkäaikaisrekisteröinnillä. Joskus tehdään myös rasitus-EKG-tutkimus.

Sydämen muljahdustuntemukset levossa tai rasituksen jälkeen ovat yleensä aina hyvälaatuisia, mutta jos niitä on runsaasti, yllämainitut tutkimukset voivat olla aiheellisia.

Kahdeksan kuukauden ikäisellä vauvallamme kuultiin sydämestä sivuääni, jota ei ole ennen kuultu. Mitä se tarkoittaa, ja mitä pitää tehdä?

Vauvojen sivuäänet olisi hyvä kuunteluttaa lastenkardiologilla. Toki kyseessä voi olla hyvälaatuinen virtausääni, mutta se selviää usein kuuntelulla. Jos kuuntelun perusteella epäily sivuäänestä, jonka takaa voisi löytyä sydämen rakennevika, ultraäänitutkimus antaa tähän selvyyden.

Lasten sydämen rakenneviat ovat synnynnäisiä ja niiden aiheuttama sivuääni kuullaan yleensä ja vastasyntyneenä. Joskus kuunteluolosuhteet eivät ole ehkä olleet optimaalisia ja sivuääni kuullaankin vasta myöhemmin.

Ajanvaraus

Lasten kardiologille voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.