Tiesitkö, että allergian ja astman hoitoon on käytetty astmakammiota?

Allergiat ja nuha puhututtavat ja vaivaavat erityisesti keväisin, kun ilmassa leijuu siitepölyä. Allergisten sairauksien esiintyvyys on Suomessa suuri. Vuonna 1948 allergisten sairauksien hoitoon ei ollut vielä lääkkeitä, ja hoidoksi suositeltiinkin astmakammiota.

Kodin lääkärikirja vuodelta 1948 kertoo allergisen nuhan oireista näin:

“Nenäerite – joka tavallisesti pysyy helposti juoksevana, vetisenä – lisääntyy äkkiä runsaasti, nenän limakalvo voi turvota, ja tämän vuoksi voi rakenteeltaan ahdas nenä tukkeutua: usein myöskin kutittaa tai kuumentaa nenää, silmätkin vuotavat vettä ja kurkkua karvastelee.”

Eläin- ja siitepölyallergikot osaavat varmasti samastua lääkärikirjan kuvaukseen.

Allergisen sairauden aiheuttajat

40-luvun lääkärikirjan mukaan allergian aiheuttajan selvittäminen on melkoisen vaikeaa ilman laajoja tieteellisiä tutkimuksia. Sairauden syyn tutkiminen oli suurelta osin potilaan omilla hartioilla:

“Potilaan oma tarkkaavaisuus niissä olosuhteissa, joissa nuha puhkeaa, sekä sattuma voivat kuitenkin joskus viedä perille.”

Nykyään ei tarvitse luottaa sattumaan, vaan allergiaa voidaan tutkia ihopistokokeilla, altistustutkimuksilla ja epikutaanitesteillä.

Hoito ennen ja nyt

Lääkärikirja opastaa astman ja allergian hoitoon tällä tavalla:

“Ne, joilla on varoja, voivat hankkia kotiinsa ns. astmakammion ja nukkua siinä. Se on vähäinen, täysin suljettu huone, jossa on vuode. Sinne johdetaan erityistä putkea myöten sähköllä vakinaiseen lämpötilaan lämmitetty raitis ulkoilma, joka siis on täysin vapaa huoneen tomusta. Koska astma usein vaivaa eniten yöllä, on potilaan helpompi nukkua tällaisessa kammiossa kuin vuoteessa.”

Onneksi nenän, silmien ja keuhkojen oireiden hoitoon kehitetyt lääkkeet ovat nykyisin niin hyviä, ettei astmakammion asentaminen tule tarpeeseen. Lääkkeiden ansiosta allergiat tai allerginen astma eivät yleensä rajoita elämää.

Jos allergia ei helpota lääkkeillä, voidaan harkita siedätyshoitoa. Allergian hoitaminen siedätyksen avulla on yleistä. Siedätyshoitoa annetaan tavallisimmin koivulle tai timoteille.

Jos allergia- tai astmaoireet vaivaavat, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle, josta saa apua. Lue lisää astman hoidosta ja allergologian erikoislääkärin palveluista.

Allergologille voit varata ajan verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.


Kuva: Rista Eeva SER, Helsingin kaupunginmuseo.

Teksti: Elisa Pesola