Korona-aikana influenssarokotteen ottaminen on erityisen tärkeää

Influenssarokotteen ottaminen kannattaa aina, mutta tänä syksynä rokottaminen on erityisen merkityksellistä. Influenssan ja koronan oireita ei pysty erottamaan toisistaan, joten mitä vähemmän influenssaa sairastamme, sitä terveempänä pysymme ja sitä vähemmän tarvitsee tehdä tarpeettomia koronatestejä.

Influenssarokotukseen voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme.

Pihlajalinnan työterveyslääkäri Tytti Vajanto kertoo, että influenssan oireet ovat samankaltaiset kuin tavallisessa nuhakuumeessa, mutta rajummat. Influenssaan liittyy joskus vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeita. Myös korvatulehdus on lapsille tyypillinen influenssan jälkitauti.

Influenssarokote on tehokas; se voi antaa jopa 80 prosenttisen suojan influenssaa vastaan.

− Influenssaa sairastavalla influenssapikatesti tunnistaa infektion vain 60 prosentin varmuudella. Mikäli influenssatestin tulos jää negatiiviseksi, potilas ohjataan todennäköisesti koronatestiin. Koronaepäilyyn liittyy usein pitkittyneen karanteeniajan aiheuttama sairauspoissaolo, kertoo Vajanto.

Vajannon mukaan ensi talvena valtaosa hengitystieinfektioita sairastavista täyttää todennäköisesti koronaepäilyn kriteerit. Sairastelua ja sairauspoissaoloja tulee runsaasti, jos koronaepäilyjen lisäksi podetaan runsaasti influenssaa. Tehostetun hygienian ohella influenssarokote on tehokas ennaltaehkäisy influenssaan.

Neljä kysymystä influenssarokotteesta

Kenen kannattaa ottaa influenssarokote ja milloin?
Influenssarokotetta suositellaan kaikille, mutta erityisesti riskiryhmään kuuluvien kannattaa rokote ottaa, sillä heille influenssa ja jälkitaudit voivat olla merkittävä riski.

Influenssarokote on viisainta ottaa loka-marraskuussa ennen influenssakauden alkua. Rokotus on mahdollista myös myöhemmin talvella influenssakauden jo alettua. Influenssavirus muuntuu vuosittain, joten uusi rokotuskerta tarvitaan joka vuosi. Rokotukseen tullaan terveenä.

Mitä haittoja influenssarokotteesta voi olla?
Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat paikalliset oireet. Näitä ovat kipu, turvotus, punoitus ja kuumotus pistospaikassa.

Miltä influenssarokote suojaa? Voiko rokotteesta huolimatta sairastua?
Rokote suojaa A- ja B-influenssalta sekä niiden jälkitaudeilta. Mikäli kuitenkin sairastuisi rokotteesta huolimatta, taudinkuva on tavallisesti lievempi kuin rokottamattomilla.

Mitä voi tapahtua, jos ei ota rokotetta?
Todennäköisyys sairastua influenssaan kasvaa, jos ei ota rokotetta. Rokottamattomana saattaa toimia influenssatartunnan välittäjänä, koska influenssaan sairastunut tartuttaa jo ennen oireiden ilmaantumista. Näin saattaa välittää tartunnan jollekin riskiryhmään kuuluvalle, jolle sairaus voi olla kohtalokas.

Varaa aika influenssarokotukseen verkkoajanvarauksestamme.