Kaatumisessa kipeytynyt ranne tai flunssan oireet – täältä saat avun nopeasti vaikka ilman ajanvarausta

Kuka tahansa voi äkillisen sairastumisen tai tapaturman sattuessa tulla Pihlajalinna Kelloportin yleislääkäri- ja tapaturmapäivystykseen.

Kurkkuni tuli kipeäksi ja flunssan oireet pahenevat. Roska meni silmään puutarhatöissä. Horjahdin kotiportailla ja otin tukea kaiteesta: nyt ranne on todella arka.

Kaikenikäiset ihmiset vauvoista senioreihin saavat nopean avun Tampereen keskustasta Pihlajalinna Kelloportin yleislääkäri- ja tapaturmapäivystyksestä, jotka palvelevat laajoilla aukioloajoilla ajanvarauksella ja ilman.

− Onpa tilanne mikä tahansa, viikon jokaisena päivänä auki olevaan päivystykseemme voi kuka tahansa tulla ja kävellä vain sisään: hoidamme äkilliset sairastumiset ja tapaturmat. Diagnoosi ja suunnitelma mahdollisesta jatkohoidosta saadaan tehtyä välittömästi, ja hoito voi tarvittaessa jatkua erikoisalan lääkärillä, yleislääkäri Jari Mäkilä kertoo.

Hoitoketju etenee sujuvasti aina mahdolliseen leikkaukseen ja kuntoutukseen saakka.

− Palautteessa meitä onkin kiitetty palvelun nopeudesta ja saatavuudesta sekä hoitoketjun sujuvuudesta. Aikaa ei kulu odottamiseen, vaan asiakas saadaan mahdollisimman nopeasti takaisin töihin ja harrastuksiin, kuten liikunnan ja urheilun pariin, sanoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jussi Elo.

− Sillä on aina myös taloudellista merkitystä, koska jokainen hoitoketjussa käytetty ylimääräinen päivä lisää kuluja, hän painottaa.

pihlajalinna tre-3807

Yleislääkäri Jari Mäkilän mukaan yleisimpiä syitä tulla päivystykseen ovat infektiotaudit sekä äkilliset vatsa- ja selkäkivut tai pienet vammat. – Merkittävä osa silmiin menneistä roskista saadaan myös hoidettua täällä.

Infektiotaudit tavallisia syitä tulla päivystykseen

Yleislääkäri Jari Mäkilän mukaan yleisimpiä syitä tulla päivystykseen ovat infektiotaudit, kuten kuume, yskä, flunssa ja kurkkukipu.

− Kyseessä voivat olla myös äkilliset vatsa- ja selkäkivut tai pienet vammat: haavoja, venähdyksiä, murtumia ja sijoiltaanmenoja. Merkittävä osa silmiin menneistä roskista saadaan myös hoidettua täällä.

− Yleislääkäri- ja tapaturmapäivystyksen raja ei ole jyrkkä, vaan esimerkiksi rannemurtumat, murtumien repositiot ja sormien luksaatiot voidaan hoitaa sekä yleislääkäri- että tapaturmapäivystyksessä. Pääasia on, että asiakas saa nopean ja asiantuntevan avun. Kaikki leikkaushoitoa edellyttävät tapaukset hoidetaan kuitenkin tapaturmapäivystyksessä.

Päivystyksen tukipalveluita ovat kipsaus, monipuolinen kuvantaminen ja laboratorio. Kelloportin laboratoriossa voidaan ottaa päivystysnäytteet tukemaan hoidontarpeen arviointia.

− Näitä ovat tulehdus-, hemoglobiini- ja valkosoluarvot sekä sydänfilmi, joilla on merkitystä jatkohoidolle. Myös suoniverinäytteet voidaan ottaa täällä, mutta niiden tuloksia tulkitsee keskuslaboratoriomme. Tällöinkin tulokset saadaan jo muutamassa päivässä, Mäkilä kertoo.

Pihlajalinna Kelloportti

pihlajalinna tre-07507

Tampereen keskustassa osoitteessa Kelloportinkatu 1D

Monipuoliset palvelut:

  • yleislääkäripäivystys
  • tapaturmapäivystys
  • kuvantaminen
  • laboratorio
  • leikkaussali
  • fysioterapia

Haluatko varata ajan? Sen voit tehdä täältä.

Hoitopolku etenee sujuvasti myös leikkauksiin

Tapaturmapäivystyksessä traumojen hoito onnistuu ortopedi Jussi Elon mukaan hyvin kattavasti.

− Tapaturmiin erikoistuneita ammattilaisia on aina paikalla, ja myös kuvantaminen on auki koko ajan, hän sanoo.

− Meiltä saa tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntemusta käsikirurgiaan, ortopediaan ja esimerkiksi jalkaterän, polven, selän sekä olkapään vaivoihin. Kun murtuma pitää kipsata, sekin onnistuu heti. Vastaanotollamme työskentelee yksilöllisten tukien valmistamiseen erikoistunutta hoitohenkilökuntaa.

pihlajalinna tre-07507

− Kelloportissa aikaa ei kulu odottamiseen, vaan asiakas saadaan mahdollisimman nopeasti takaisin töihin ja harrastuksiin, ortopedi Jussi Elo painottaa.

Mikäli tapaturman hoitamisessa tarvitaan leikkausta, hoitopolku etenee silloinkin nopeasti.

− Omassa leikkaussalissa hoidamme murtumia, nivelsidevammoja ja lihasten jänteitä. Kun samassa tiimissä on eri ammattialojen ihmisiä, kuten kirurgeja, röntgenhoitajia ja fysioterapeutteja sekä mahdollisuus käyttää kuvantamisen erikoislääkärien asiantuntemusta, tiedonkulku ammattilaiselta toiselle on saumatonta. Kuntoutuskin saadaan nopeasti alkamaan.

Urheiluvammojen hoitaminen kuuluu Kelloportin erikoisosaamiseen, ja asiakkaina onkin esimerkiksi ammattilaisurheiluseuroja.

− Hoitoketjumme on trimmattu niin, että mikäli kiekkojoukkueen iltapäiväjäillä tapahtuu jotakin, meiltä saa avun välittömästi, Elo mainitsee esimerkkinä.

− Tavoitteellisen urheilun ja ammattiurheilun parissa toimivien lisäksi osaamme urheiluklinikallamme auttaa muitakin liikunnan harrastajia. Kiinnitämme erityistä huomioita urheilijoiden vammojen ennaltaehkäisyyn ja teemme siinä yhteistyötä seurojen ja joukkueiden kanssa, Jussi Elo kertoo.

Artikkeli julkaistu alunperin Aamulehdessä 27.04.2023