Vastuulääkäri Helka Hosia: Laaja näkökulma terveydenhuoltoon

Aloitin työskentelyn vastuulääkärinä vuonna 2018, ja samaan aikaan aloitin Pihlajalinna Etälääketieteen koulutuksesta ja kehityksestä vastaavana lääkärinä. Etälääketieteen yksikössä kaikki hallinnon lääkärit tekevät myös potilastyötä. Kliininen kosketus säilyy, ja ymmärrys kliinikkojen työssään kokemista haasteista antaa eväitä myös kehittämistyöhön.

Vastuulääkärit työskentelevät vastuulääkäripalvelun piirissä olevien kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköiden omana lääkärinä. He tekevät kotikäyntejä yksiköiden uusien potilaiden kartoittamiseksi, jo palvelujen piirissä olevien potilaiden vuosikontrolleja varten sekä tarvittaessa voinnin arvioimiseksi ja lausuntojen tekemistä varten. Joka viikko on perinteistä kansliassa tehtävää paperikiertoa vastaava puhelinkierto, jossa keskustellaan alueen sairaanhoitajan kanssa potilaiden ajankohtaisista asioista, esimerkiksi voinnista, valmistuneista tutkimustuloksista, lääkeasioista ja lausuntotarpeista. Lisäksi suunnitellaan tulevia kotikäyntejä. Akuutteja asioita hoidetaan päivittäin puhelimitse. Mikäli vastuulääkäri ei ole saatavilla, vastuulääkäripalvelun takapäivystys hoitaa asian. On huojentavaa tietää, että omat potilaat ovat hyvissä käsissä iltaisin ja viikonloppuisin. Päivystykseen potilas lähetetään, mikäli hänen vaivaansa ei voida tutkia tai hoitaa kotioloissa.

Olen työskennellyt vastuulääkärinä yli neljä vuotta. Pyrin siihen, että kotihoidon tiimin ei tarvitse käyttää aikaansa lääkärin tavoitteluun ja toimintaohjeiden odotteluun, vaan he saavat kannanoton nopeasti voidakseen jatkaa omaa työtään. Kun säännöllisesti viettää päivän yhdessä sairaanhoitajan kanssa kotikäyntejä tehden ja puhuu hänen kanssaan puhelimessa vähintään kerran viikossa, yhteistyö hioutuu tehokkaaksi ja jouhevaksi. Vastuulääkärin työssä saa keskittyä lääkärin taitoja vaativiin tehtäviin.

Ennen työskentelyä Pihlajalinnassa olin työskennellyt vain julkisella sektorilla, ja siirtyminen yksityiselle puolelle tuntui isolta askeleelta. Harkitsin asiaa pitkään. Mielenkiintoinen työnkuva lopulta kuitenkin houkutteli tarttumaan tilaisuuteen. Olenkin saanut tehdä kiinnostavia töitä ja kehittää osaamistani monipuolisesti. Minulle on tärkeää, että vastuulääkäripalvelun laatutavoitteet ovat korkeat, potilaiden hyvä hoito on toiminnan keskiössä ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Vastuulääkäripalvelua tuottavassa Etälääketieteen yksikössä on hyvä tekemisen meininki.

Mielestäni parasta vastuulääkärityössä on selkeät toimintamallit, sujuva yhteistyö kotihoidon sairaanhoitajien kanssa ja vastuulääkäripalvelun ympärivuorokautinen takapäivystys, joka huolehtii potilaista, kun vastuulääkäri on vapaalla. Erityisen mielenkiintoista on vastuulääkäripalvelun valtakunnallisuus. Se antaa yksittäistä kuntaa laajemman näkökulman terveydenhuoltoon ja palvelujen järjestämiseen. Arvostan myös työn joustavuutta. Suurin osa työstä on mahdollista tehdä paikasta riippumatta, ja oma työmäärä on helppo sovittaa muuhun elämään. Pihlajalinnassa voi kehittää osaamistaan ja kehittyä ammattilaisena.

Helka Hosia, LT, geriatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, [email protected]

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.