Vastuulääkäri Jan Selenius: Laadukas, järkevä ja palkitseva malli kaikille

Olin alun perin mukana perustamassa Doctagonia, joka siirtyi osaksi Pihlajalinnaa vuoden 2019 alusta. Ydinliiketoimintaamme olivat alussa lääkärin yksityiset kotikäynnit, ja tästä toiminnasta kehittyi vastuulääkärimallin idea.

Ensimmäisten vuosien aikana työ oli melko kuormittavaa ennen kuin rutiinit ja kokemus kehittyivät, ja organisaatio kasvoi vastaamaan tarpeisiin paremmin. Varsin nopeasti oli kuitenkin nähtävissä, että vastuulääkärimalli on laadukas, järkevä ja palkitseva kaikille osapuolille.

Olen nyt muutaman vuoden tehnyt yksinomaan vastuulääkärin töitä. Työviikkoni on muovautunut hoitamieni yksiköiden tarpeiden, työn määrän sekä omien mieltymysteni mukaan. Alkuviikko menee usein lähikiertoihin, keskiviikko ja torstai puhelinkiertoihin ja perjantaisin teen paperitöitä. Työajan jaksottaminen sopii minulle hyvin.

Vastuullani on sekä palvelutalojen että kotihoidon potilaita, mikä tekee lähikierroista mukavan vaihtelevia. Vastuulääkärin työn rinnalla voi harjoittaa myös perinteistä vastaanottotoimintaa, jos kliinistä työtä haluaa tehdä enemmän. Kokemuksesta tiedän, että näiden yhdistäminen toimii erittäin hyvin, ja olenkin harkinnut vastaanottotyön aloittamista uudelleen.

Ehdottomasti suurin ero perinteiseen lääkärin työhön on vapaus muovata oma työ itselle sopivaksi. Lähi- ja puhelinkiertopäivät voi sopia asiakasyksikön kanssa erittäin joustavasti. Yksikön kanssa voi sopia vapaasti myös työn määrästä. Konsultaatiot on yksikön sisällä järjestetty systemaattisesti, ja koulutuksia järjestetään säännöllisesti.

Tarinani on hyvin selvästi opettanut sen, että laatua kannattaa aina pitää yllä, koska lopulta laatu ratkaisee. Työn tekeminen laadukkaasti myös palkitsee tekijäänsä, ja työn parissa jaksaa paremmin. Työn laatu on ollut alusta alkaen Pihlajalinnan Etälääketieteen yksikön tärkein ohjenuora ja periaate.

Jan Selenius

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, [email protected]

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.