Vastuulääkäri Josefin Miemois-Foley: ”Lähempänä ihmistä”

Kymmenisen vuotta sitten aloitin työt Doctagonissa, joka yhdistyi sittemmin Pihlajalinnaan. Aloittaessani neljä lastani olivat vielä kovin nuoria, ja halusin helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Aluksi tein kotikäyntejä osa-aikaisena pääkaupunkiseudulla. Jo silloin sain ensimmäisen kosketukseni potilaan kotona annettavaan hoitoon, johon ihastuin valtavasti.

Kotikäynnillä pääsen lähemmäksi potilasta ihmisenä kuin pääsisin valkoiseen takkiin pukeutuvana lääkärinä vastaanotolla. Samalla saa myös aivan toisella tapaa kuvan potilaan kokonaisvaltaisesta tilanteesta, sairauksien lisäksi. Koska työ oli itsenäistä ja päiviä sai suunnitella omien tarpeiden mukaan, viihdyin hyvin. Työn laatuun, hyvään palveluun ja kehitykseen panostettiin jatkuvasti.

Vastuulääkärinä aloitin vuonna 2013. Pihlajalinnan vastuulääkärimalli on mielestäni suunniteltu potilaita ja heidän vointiaan ajatellen. Asiakkaan hoito alkaa aina perusteellisella alkukartoituksella, jossa käydään läpi taustalla olevat sairaudet, tarpeellinen lääkitys sekä toimintakyky. Potilaiden sekä omaisten omat toiveet hoitolinjoista kuullaan. Näin luodaan hyvä pohja hoitaa potilaan asioita myös etänä. Hoidon päätavoite on potilaiden mahdollisimman hyvä elämänlaatu.

Kuten työsuhteeni alussakin, vastuulääkärinä saan edelleen suunnitella työpäiväni ja työviikkoni kuten minulle sopii. Välillä teen lyhyemmän ja välillä pidemmän päivän. On tärkeää, että minulla on riittävästi aikaa tehdä työni kunnolla ja mahdollisimman hyvin.

Koen myös edelleen, että työn laatu on työnantajallekin tärkeää. Tästä esimerkkinä on Pihlajalinnan vastuulääkäripalvelulle vuonna 2015 myönnetty Lääkäriliiton laatupalkinto. Jos työssäni ilmaantuu ongelma, saan aina helposti ja joustavasti apua. Vaikka teen töitä yksin, kollegat ja muut työkaverit ovat aina tavoitettavissa.

Nykyisin teen vastuulääkärin työtä kokopäiväisesti. Pidän edelleen kotikäynneistä, ja minulla onkin eniten kotisairaanhoidon asiakkaita. Lähikiertopäiviä tehdään tietty määrä kolmessa kuukaudessa. Kotihoidossa niitä on enemmän kuin hoivakodeissa asuvien asiakkaidemme kohdalla. Minulla on lähikiertopäiviä noin yhdestä kahteen viikossa. Lähikiertopäivät ovat työviikkojeni pisimpiä työpäiviä, joiden aikana käyn tapaamassa asiakkaita ja heidän omaisiaan yhdessä hoitajien kanssa.

Puhelinkierrot olen keskittänyt noin kahdelle–kolmelle päivälle viikosta. Samoina päivinä teen myös paperityöt. Hoitajat soittavat tai laittavat viestin, jos heillä on asiaa minulle, ja olen heidän tavoiteltavissaan arkisin työaikana. Saan valokuvia, ja tarvittaessa käytetään videovastaanottoa. Koska potilaiden tilanne on perusteellisesti kartoitettu ja he ovat minulle tuttuja, pystyn lääkärinä hoitamaan hyvinkin paljon asioita etänä.

Toki on tilanteita, jolloin tarvitaan lääkäri paikan päällä, mutta silloinkin voin tehdä lähetteet valmiiksi, mikä helpottaa hoidon saamista. Joskus soitan itse potilaalle tai hänen omaisilleen, jos tilanne niin vaatii. Jos kyseessä on akuutti asia, enkä itse juuri silloin pysty vastaamaan puhelimeen tai hoitamaan sitä muuten, voi asian ohjata takapäivystäjälle, joka huolehtii potilaistani myös iltaisin ja pyhinä. Tämä on edellytys hyvin toimivalle vastuulääkärimallille.

Jokainen työpäivä on erilainen. Muulloin kuin lähikierroilla teen töitä kotoa. Voin istua vaikka takan ääressä villasukat jalassa tai ulkona puutarhassa auringosta nauttien. Vastuulääkärin työn vapautta ei mikään voita. Olen voinut osallistua lasten joulujuhliin arki-aamupäivällä ja käydä ratsastustunnilla aamusta ongelmitta. Olen seurannut lasten harrastuksia ympäri Eurooppaa ja vieraillut ulkomailla asuvien sukulaisten luona ilman lomantarvetta. Myös mökkeilystä voi nauttia ympäri vuoden.

Josefin Miemois-Foley, YLE EL

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, [email protected]

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.