Vastuulääkäri Kaisu Hämäläinen: Ihana oma vapaus

Vastuulääkärin työssä minua houkutti mahdollisuus pitkiin hoitosuhteisiin vakituisten potilaiden kanssa. Kun kuulin vastuulääkäripalveluista ensimmäistä kertaa, työ kuulosti itsenäiseltä, mielekkäältä sekä vaihtelevalta. Myös palkkaus vaikutti tehtävään nähden sopivalta.

Vastuulääkärinä minulla on kalenterissani kahta erilaista työpäivätyyppiä. Suurimman osan päivistä teen etätyönä kotona, jolloin työni koostuu omien yksiköideni paperikierroista ja akuuttikonsultaatioista yhdessä sairaanhoitajan kanssa, puhelimen sekä tietokoneen välityksellä. Lisäksi teen etäpäivinä kaikki työhön kuuluvat lausunnot, todistukset sekä reseptit.

Etäpäivien lisäksi kalenterissani on lähikiertopäiviä, joina matkustan omalle alueelleni ja teen kiertoa palvelutaloissa sekä kotihoidossa sairaanhoitajan kanssa. Lähikierrolla omat potilaat, heidän kotinsa tai hoivapaikkansa sekä usein myös potilaiden läheiset tulevat tutuiksi. Sen johdosta asioihin on usein helppo ottaa kantaa myös etänä, millä voidaan estää iäkkään potilaan raskas päivystysreissu. Lähikierroilla sanon potilailleni, että lähetellään terveisiä ennen kuin taas tavataan, mikä nostaa usein hymyn ikäihmisen huulille.

Lähikiertopäivät ovat sisällöltään kovin vaihtelevia, ja samalla pääsee näkemään erilaisia maisemia. Kotimaanmatkailu tuokin työhön sitä kaivattua vaihtelua, jonka jälkeen taas nauttii siitä, että kotoa ei tarvitse lähteä mihinkään ja voi pyörittää pyykkikonetta etäpäivän lomassa. Jos joku kuvittelee, että vastuulääkärin työ vanhusten kanssa on yksitoikkoista tai tylsää, on todellakin väärässä!

Se, että olen jatkanut vastuulääkärityössä kohta kahdeksan vuotta, puhuu varmasti puolestaan.
Olen ylpeä Lääkäriliiton laatupalkinnosta, joka myönnettiin vastuulääkäripalveluille hyvistä hoitotuloksista ja palvelun vaikuttavuudesta. Yhteistyö yksikössämme toimii hyvin. Aina saa tukea ja apua, sekä lääketieteellisiin että käytännön asioihin. Todennäköisesti jatkan tässä työssä tulevaisuudessakin.

Minulla on mukava työ, hyvät työkaverit ja ihana oma vapaus.

Kaisu Hämäläinen

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, [email protected]

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.