Vastuulääkäri Marika Kandell: Kaikki langat käsissäni

Kuulin vastuulääkäripalvelusta ensi kerran sähköpostitse saapuneen rekrytointiviestin välityksellä. Olin tuolloin juuri tullut äidiksi ja minulla oli terveyskeskuslääkärin virka 75 kilometrin päässä kotoani. Lapsen saaminen toi arvomaailmaan uuden painotuksen, eivätkä pitkien ajomatkojen venyttämät työpäivät enää olleet mielekäs ratkaisu.

Sopivasti eteeni osui mahdollisuus toteuttaa lääkärin työtä perinteisestä poikkeavalla tavalla. Kyseessä on malli, jossa voisin edelleen toimia pienestä terveyskeskuksesta tutuksi tulleessa omalääkärin roolissa, mutta omasta kodistani käsin työskennellen. Kun silloin avoinna olleiden palvelutalojen sijaintipaikkakin oli tuttu, tuntui siirtyminen vastuulääkäriksi oikealta. Siitä vastuuni ovat hiljalleen kasvaneet useammalle paikkakunnalle.

Vastuulääkäri-termi kuvaa hyvin työtäni. Olen vastuussa potilaideni hoidosta, mutta tapa, jolla sen toteutan, on omissa käsissäni. Erilaisia työviikkoja on varmasti yhtä monta kuin vastuulääkäreitäkin. Minä olen keskittänyt viikoittaiset puhelinkiertoni hoitamiini palvelutaloihin kahdelle viikonpäivälle, joiden aikana käyn läpi hoitajan esiin tuomia asioita. Muina viikonpäivinä olen iltapäivällä tunnin hoitajien tavoitettavissa akuutimmissa asioissa.

Systeemi muodostaa viikkokalenterini rungon, jota täydentävät palvelutaloihini sovitusti toteutettavat lähikierrot sekä vuoroni Pihlajalinnan etälääketieteen yksikön takapäivystyksessä. Lähikierroilla tapaan kaikki potilaani. Se onnistuu tiiviissäkin tahdissa hyvin, kun potilaat ovat ”omiani”, pidemmältä ajalta tutuksi tulleita. Potilaani kuuluvat myös takapäivystyksen piiriin, eli hoitajilla on lääkärituki saavutettavissa kaikkina vuorokauden aikoina.

Parasta työssäni on hallinnan tunne. Koska minulla on kaikki langat omissa käsissäni, voin järjestää viikkoni sopimaan muihin menoihini. Toisinaan teen töitä enemmän ja toisinaan pidän osan päivistä vapaana. Vaihtelevuus ja vaiheittaisuus auttavat jaksamaan työssä. Luonteeseeni sopii työskentely kotoa käsin, ja ison osan työstäni teen häiriöttä omassa työhuoneessani. Toisaalta minulla on useita työporukoita palvelutalojeni hoitajien kanssa sekä Pihlajalinnan etälääketieteen muiden vastuulääkäreiden ja hallinnon kanssa.

Vaikka sijaitsemme maantieteellisesti kaukana toisistamme, olemme muodostaneet
tiiviin työyhteisön. Yksikkönä olemme juuri sopivan kokoinen. Se on riittävän iso työn tasaista jakautumista ajatellen, mutta riittävän pieni, jotta tunnemme toisemme. Harvassa työpaikassa lääkäri tuntee hallintoa nimeltä, vaikka juuri hehän vastaavat työn sujuvuudesta. Yksikkömme koko takaa sen ketteryyden, ja jonkun keksimä hyvä työtapa leviää nopeasti laajaan käyttöön.

Etälääketieteen yksikössä me tamppaamme latua tulevaisuuden kasvusuuntaan. On hienoa olla mukana tällaisessa joukossa. Viimeisin lisä työhöni on uusien lääkäreiden perehdytys, mistä olen nauttinut valtavasti. Toivotankin mielelläni uudet vastuulääkärit tervetulleeksi!

Marika Kandell

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, [email protected]

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.