Vastuulääkäri Ulla Litmanen: Työ on hyvin itsenäistä

Halusin vastuulääkäriksi, koska koin, että vastuulääkärin työ on laadukasta. Päämääränä on, että ikääntyneet ihmiset saisivat elää mahdollisimman laadukasta elämää kotonaan tai hoitokodissa. Vastuulääkärimallissa pyritään välttämään turhia sairaalakäyntejä, panostetaan ennaltaehkäisyyn, kartoitetaan riskitekijöitä, käydään lääkitykset säännöllisesti läpi ja tehdään hoitolinjaukset kaikille potilaille yhdessä omaisten kanssa.

Lisäksi vastuulääkärin työ antaa vapauden suunnitella omaa työtään. Viikoittaiset puhelinkierrot voi hoitaa oman tilanteen mukaan, joko konttorilla, kotona tai vaikka esimerkiksi kesällä omalla mökkipaikkakunnalla. Myös kolmen kuukauden välein tapahtuvat lähikierrot voi suunnitella omiin aikatauluihin sopivina ajankohtina. Vastuulääkärinä kaksikielisellä alueella olen päässyt käyttämään ruotsia, mistä olen iloinen.

Aloin tehdä aluksi keikkatyötä kotilääkärinä oman työni ohella, tutustuttuani malliin lääkäripäivillä. Elokuussa 2011 aloitin työni vastuulääkärinä länsirannikolla niin sanotulla K5-alueella. Yksiköt Kristiinankaupungissa ja Korsnäsissa ovat edelleen hoidossani. Reilun kahdeksan vuoden aikana olen hoitanut lukuisia muitakin yksiköitä ympäri Suomea. Olen toiminut 26 paikkakunnalla erilaisissa tehtävissä, eli Suomi on tullut tutuksi. On ollut rikastuttavaa tutustua erilaisiin hoitopaikkoihin ja tavata niissä uusia hoitajia, asukkaita ja omaisia. Välillä olen toiminut ainoastaan vastuulääkärinä, mutta tällä hetkellä teen geriatrina sekä vastuulääkärin että muistipoliklinikkalääkärin työtä.

Työ vastuulääkärinä on hyvin itsenäistä. Taustatukena toimistolla toimii upea tiimi koordinaattoreita, jotka auttavat asiassa kuin asiassa. Vastuulääkärinä työaikani on arkisin kello 8–16, ja muuna aikana asiakkaiden lääkäripalveluista pitävät huolen takapäivystäjät. Ilman takapäivystystä ja koordinaattoreita vastuulääkäripalvelu ei voisi mielestäni toimia hyvin.

Kahdeksaan vuoteen mahtuu mukaan tilanteita, joissa olen joutunut henkilökohtaisten asioiden vuoksi muokkaamaan työnkuvaani. Siihen on aina suhtauduttu ymmärtävästi tilanteet huomioiden, mistä olen hyvin kiitollinen. Koordinaattorit ovat järjestäneet minulle sijaisen yhdessä rekrytointitiimin kanssa. Esimiehet ovat olleet myös helposti lähestyttäviä sekä aina valmiita kuuntelemaan ja auttamaan.

Yksiköissäni hoitajat ovat omistautuneet vastuulääkärimallille. Se onkin edellytys, että asiat toimivat. Voin luottaa hoitajien ammattitaitoon ja toisaalta heillä on turva, koska tietävät, että saavat lääkärin kiinni aina tarvittaessa. Olen toiminut samoissa yksiköissä niin kauan, että hoitajien kanssa on syntynyt hyvät yhteydet. Käymme lähikiertojen jälkeen välillä syömässä tai avantouimassa yhdessä, mikä antaa työlle vastapainoa.

Jos koet pystyväsi itsenäiseen päätöksentekoon, haluat pysyviä hoitosuhteita, mukavia työkavereita eikä matkustaminen kolmen kuukauden välein päiväksi pariksi vastuulääkäripaikkakunnalle ole ongelma, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan vastuulääkärin työtä. Vastuulääkärinä voi toimia oman työn ohella tai kokopäiväisesti, oman tilanteen mukaan.

Ulla Litmanen, Geriatrian erikoislääkäri

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, [email protected]

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.