Otto Rauhalan matka loukkaantumisista takaisin terään

Tapparan liigajoukkueen hyökkääjällä Otto Rauhalalla on takanaan terveydellisesti haastava vuosi. Kentillä sattuu ja tapahtuu – loukkaantumisten myötä, kahden pelikauden aikana, hänellä on ollut kolme leikkaushoitoa vaatinutta operaatiota. Kuntoutumisessa on hyvä muistaa edetä varovaisesti, omaa kroppaa ja terveydenhuollon ammattilaisia kuunnellen.

Otto Rauhala
− 28 vuotta
− Kotoisin Ylöjärveltä
− SM-liigajoukkue Tapparan hyökkääjä
− Kolmas vuosi joukkueen kapteenina
− Loukkaantumisten jälkeen paluu pelikentille 14.10.2023

Otto Rauhalalla on mennyt kaksi peräkkäistä kesää kuntoutuksessa, eikä hän ole päässyt joukkueharjoituksiin. Miltä kapteenista mahtaa tuntua olla erossa omasta joukkueestaan?

− Ei tunnu kovin mieltä ylentävältä olla yksin tai kaksin vain valmentajan kanssa harjoituksissa. Joukkueen arjessa pysyminen on onnistunut kuitenkin ajoittamalla käynnit heidän kanssaan samaan aikaan hallille. Heidän näkemisensä ja juttujen kuunteleminen piristää aina. Heistä, ja kotoa, olen saanutkin ison voimanvaran toipumiseen, Rauhala kiittelee.

Myös muu tukiverkosto on ollut korvaamaton apu Rauhalalle. Hänen matkassaan on ollut mukana terveydenhuollon ammattilaisia kuten Pihlajalinnan joukkuelääkärit, ortopedit, kirurgit, joukkueen omat fysioterapeutit, hierojat ja psykologi. Rauhalan mukaan kaikki terveydenhuoltoverkostoon kuuluvat konsultoivat saumattomasti toisiaan ja apu on aina lähellä.

Tampereen Kelloportin tapaturmapäivystys tuli tutuksi

Pihlajalinnan Kelloportin lääkäriasemalla toimii tapaturmapäivystys, joka on erikoistunut erilaisiin tuki- ja liikuntaelinvammojen ja -sairauksien hoitamiseen. Erikoisosaamista on erikseen polven, käden, kyynärpään, olkapään, lonkan, nilkan, jalkaterän ja selän tapaturmien hoitamiseen. Kelloportin tapaturmapäivystys toimii kaikkina päivinä ja lääkäriasemalle voi tulla ilman ajanvarausta, vaikka suoraan pelikentältä.

− Itselläni on ollut vähän isompia kolhuja, jotka ovat vaatineet leikkaushoitoa. Joukkuelääkäreiden kautta on kätevästi pystynyt hoitamaan Kelloporttiin esimerkiksi kuvausaikoja, ja koko ajan on luottavainen tunne, että asiat etenevät, Rauhala muistelee.

Pihlajalinna Kelloportissa kokeneet ja ammattitaitoiset yleislääkärit auttavat potilaita myös äkillisen sairauden yllättäessä. Päivystykseen voi tulla ajanvarauksella tai ilman.

Vaivojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin

Vuoden 2023 loppupuoli näyttää valoisalta. Rauhala pääsee vihdoin pitkän tauon jälkeen pelaamaan. Hän kuitenkin toteaa, että matka on ollut pitkä ja takapakkiakin tullut. Jos mieli onkin välillä ollut synkkä, yksin ei ole tarvinnut jäädä.

− Jos joku kiristää tai tuntuu oudolta, kannattaa asiasta mainita valmentajalle tai joukkueenjohtajalle – joku löytää heti ratkaisun, että asiassa pääsee eteenpäin.

Sekä juniori- että huippu-urheilussa terveydentilaan liittyvä tieto tarvitaan nopeasti, jotta pelaamisessa ei otettaisi tarpeettomia terveysriskejä. Junioripelaajia Rauhala muistuttaa loukkaantumistilanteissa pitämään pään kylmänä.

− Tämä on kuitenkin vain urheilua, ei koko elämä. Tee niitä asioita mitkä tuottavat sinulle iloa, niistä saa voimaa. Jos jokin terveyteen liittyvä huolettaa, kysy asiasta. Voit silti nähdä joukkuekavereita, vaikket pystyisi pelaamaan.

Rauhalan mukaan kovat ajat alkavat olla takanapäin, turhat kuormittavat riskit on väistetty ja nyt on aika ottaa järkevä startti. Hänellä itsellään on vahva tunne, että kisakunto ja voittamisen nälkä ovat kohdillaan.

− Siitä on vierähtänyt pitkä aika, kun olen ollut terässä. Toisaalta olen hyvin luottavaisin mielin, kun kropassa tuntuu paremmalta kuin pitkään aikaan.

Juttu on julkaistu alun perin JunioriTAPPARALAINEN -lehdessä 15.11.2023.
Teksti: Anni Toiva