Ortopedi Martti Lakovaara: Urheiluvammoja voi ennaltaehkäistä

Liikunta tuo iloa ja energiaa elämään. Hyvä keino suojautua urheiluvammoilta on perehtyä harrastamansa lajin tekniikkaan. Jos haaveri kuitenkin sattuu, Pihlajalinna hoitaa urheiluvammat asiantuntevasti ja ripeästi, jotta paluu takaisin liikkumaan käy mahdollisimman nopeasti.

Hyvä syöttö keskikentältä suoraan lapaan. Nopeat harhautukset ja laukaus. Maali! Toisinaan pelin tiimellyksessä sattuu myös urheiluvammoja: esimerkiksi jalkapallossa tai salibandyssä ovat kovilla erityisesti nilkat ja polvet.

  • Yleisin urheillessa sattunut haaveri on nilkan nyrjähdys, joka useimmiten paranee levolla ja kuntouttamisella, sanoo ortopedi Martti Lakovaara Oulun Pihlajalinnasta.

Lakovaaran mukaan nilkkavamma on varmuuden vuoksi hyvä käydä näyttämässä lääkärissä etenkin, jos nilkka on turvonnut tai siinä on verenpurkaumia, eikä jalan varaan pysty laskemaan painoaan.

  • Akuutissa vaiheessa jalalla ei kannata väkisin kävellä tai urheilla. Jos esimerkiksi nivelsiteet ovat venähtäneet, tärkeintä on saada ensin turvotus ja kipu pois. Sen jälkeen nopeasti aloitetulla aktiivisella kuntoutuksella nilkka paranee ennalleenusein kuukaudessa.

Opettele lajitekniikka

Nilkkavammoissa tehokas kuntouttaja on tasapainolauta, joka on edullinen hankkia vaikkapa marketista omaan kotiin. Lakovaara suosittelee tasapainolaudan käyttämistä myös urheiluvammoja ennaltaehkäistä silloin, kun vammoja ei ole sattunut, sillä hyvä tasapaino ja koordinaatio voivat ennaltaehkäistä nyrjähdysvammoja.

Toinen hyvä keino ennaltaehkäistä urheiluvammoja on opetella harrastamansa lajin lajitekniikka. Myös alkuverryttely ennen vaikkapa jalkapallo- tai sulkapallomittelöä on hyvä muistaa.

  • On hyvä tunnustaa myös se, että kaikki lajit eivät sovi kaikille. Esimerkiksi jalkapallossa ja salibandyssa urheiluvammojen riski on paljon suurempi kuin vaikkapa uinnissa tai pyöräilyssä. On silti tärkeää, että liikkuu jollakin tavalla eikä lopeta urheilemista kokonaan.

Ikääntyvän kannattaa Lakovaaran mukaan liikkua monipuolisesti, jolloin yksittäinen kehon osa ei rasitu kohtuuttomasti muita enempää. Mies itse tekee, kuten puhuu. Lakovaara kertoo pelaavansa tennistä, hiihtävänsä, pyöräilevänsä, lenkkeilevänsä, laskettelevansa sekä harrastavansa golfia ja kuntosalia.

  • Liikunta on kuntoilun lisäksi loistava tapa saada iloa ja energiaa elämään. Se nollaa myös pään – melkein yhtä hyvin kuin bändissä soittaminen, joka sekin on itselleni tärkeä harrastus, Lakovaara paljastaa.

Nopeasti kuvaukseen

Toisinaan urheiluvammojen hoito vaatii jonkin kehon osan nopeaa röntgen- tai magneettikuvaamista.

Röntgenkuvauksella suljetaan pois murtumat. Jos taas polvessa epäillään esimerkiksi nivelkierukan, nivelsiteiden tai nivelruston vaurioitumista, puoltaa paikkaansa magneettikuvaus. Molempiin kuvauksiin pääsee Pihlajalinnassa yleensä lääkärireissun aikana. Kuvaustekniikka on tarkin mahdollinen, ja Pihlajalinnassa hoidetaankin niin harrastajia kuin urheilun ammattilaisia.

  • Selvitämme vastaanotolla ensimmäiseksi vaivan tai vamman diagnoosin ja sen jälkeen teemme hoitosuunnitelman. On tärkeää, että asiakas tietää koko ajan, mitä tapahtuu, Lakovaara sanoo.

Nykyään urheiluvammoissa turvaudutaan entistä harvemmin leikkaushoitoon. Uusimpien tutkimustulosten mukaan ei-leikkauksellinen hoito yhdistettynä tehokkaaseen kuntoutukseen on esimerkiksi nilkan kehräsluiden murtuman hoidossa usein leikkausta parempi hoitomuoto.