Korvatulehduskierteelle stop

Äkilliset välikorvatulehdukset ja itkuiset yöt ovat monen lapsiperheen arkea.

Koronapandemian vuoksi käytössä olleet ohjeet ja rajoitukset vähensivät viime syksynä tavallisimpien virusperäisten flunssien esiintyvyyttä. Lapsille määrättyjen antibioottikuurien määrä puoliintui Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan. Kuluvan syksyn aikana sairastavuus hengitysinfektioihin on huomattavasti kasvanut lisäten korvatulehdusten esiintyvyyttä. Äkilliset välikorvatulehdukset ja itkuiset yöt ovat monen lapsiperheen arkea. Suomalaisen tutkimuksen mukaan korvatulehdusten riskitekijöitä ovat päivähoidon ohella alle kahden vuoden ikä, suuri sisarusten määrä, perintötekijät, kotona tupakointi, vuodenaika ja sukupuoli. Ryhmähoidossa korvatulehdusten riski moninkertaistuu muihin riskitekijöihin verrattuna.

KORVATULEHDUSKIERRE alkaa usein, kun lapsi siirtyy vuoden iässä kodin ulkopuolelle päivähoitoon. Päivähoidossa lapsen sairastaminen hengitystietulehdusten määrä kasvaa ja virukset leviävät herkemmin. Lasten suurin sairastavuus korvatulehduksiin on 18 kuukauden iässä. Korvatulehdus kehittyy keskimäärin 3-4 vuorokaudessa sairauden alusta. Yleisimmät hengitystietulehduksia aiheuttavat virukset ovat adeno, rhino-, parainfluenssa- ja influenssavirukset. Viruksen aiheuttaman tulehduksen vuoksi välikorvan ilmankierto vähenee tai loppuu. välikorvaan syntyy bakteeritulehdus, jonka aiheuttama kipu on öisin voimakkain.

Jos lapsi ei parane akuutin korvatulehduksen hoidolla vähintään kuukaudeksi, kyse voi olla korvakierteestä. Mikäli lapsen molemmat korvat tulehtuvat, paranemisen ennuste on huonoin. Suomalaisen tutkimuksen mukaan päivähoidossa käyvien lasten korvatulehduksia vähensi xylitoli purukumin pureskelu 5 kertaa päivässä. Käypä hoito -suosituksen mukaan korvalääkärissä arvioidaan, onko antibioottien sijaan tai rinnalla ilmastusputken laitto tärykalvoihin suositeltavaa korvakierteen katkaisemiseksi.

Hoitoa suunniteltaessa arvioidaan lapsen yleisterveys, suoliston terveys, allergiat sekä unen laatu ja määrä. Sairaan lapsen uni on usein levotonta ja katkonaista, mikä heikentää viruksiin kohdistuvaa vastustuskykyä. Hengitystietulehdusten lisäksi yöllä valvottavat usein antibioottien aiheuttamat maha- närästyskivut.

NOPEIN APU korvatulehduksiin saadaan laittamalla ilmastusputket tärykalvoihin: Ilmastusputket tuulettavat välikorvaa eikä flunssa aiheuta välikorvan tulehdusta. Omien lapsipotilaitteni kuuden kuukauden seurannassa lapset olivat saanet 5-6 kuuria ennen putkitusta, ja putkitus vähensi lääkekuurien määrän 0-1 kuuriin kuudessa kuukaudessa. Korvakierre katkesi ja terve aika kuurien välillä lisääntyi merkittävästi.

Vaikeassa sairaskierteessä harkitaan myös päivähoidossa siirtymistä pienryhmään, jossa on korkeintaan neljä lasta, tai palaamista kotihoitoon. Kun lapsi jää pois ryhmähoidosta, unirytmi ja ruokahalu korjaantuvat, lapsen yleiskunto paranee ja vastustuskyky palautuu.

Jos lapsi sairastaa korvatulehdusten lisäksi ahdistavaa yskää, jolloin hengittäminen on työlästä, selvitetään yhteistyössä lastenlääkärin kanssa yskän syyt ja hoidetaan keuhkot kuntoon. Ahdistavan yskän syy voi myös olla sisäilman huono laatu kotona, joko hoitopaikassa tai koulussa. Siirtämällä lapsi sisäilmatilaan terveeseen hoitopaikkaan keuhkojen tervehtyminen nopeutuu. Hoitotilanteessa on tärkeää saavuttaa lapsen ja vanhempien luottamus.

Seppo Kuttila , Lasten korvalääkäri, Lääketieteen tohtori,
Pihlajalinna Jyväskylä

Artikkeli on julkaistu alun perin Suur-Jyväskylän lehdessä.