Okasolusyöpä ja esiasteet aktiini keratoosi sekä Bowenin tauti

Okasolusyöpä, eli spinosellulaarikarsinooma on ihon pintakerroksen soluista lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain. Suomessa uusia okasolusyöpätapauksia todetaan noin 1 500 vuodessa, joten kyseessä on toiseksi tavallisin ihosyöpätyyppi basaliooman jälkeen.

Suurin osa okasolusyövistä ilmaantuu ihon valovaurioituneille alueille, joilla esiintyy myös sen esiasteita, aktiinisia keratooseja ja carcinoma in situ-muutoksia (morbus Bowen eli Bowenin tauti). Näille alueille ilmaantuvat okasolusyöpä-kasvaimet ovat usein ulkonäöltään pinnallisia, hyperkeratoottisia ja haavoittuvia läiskiä.Riskitekijöinä okasolusyövälle ovat aurinkoaltistus, auringon valolle herkkä ihotyyppi sekä korkea ikä.

Okasolusyöpä voi myös ilmaantua aiemmin terveelle iholle, jolloin muutos on useimmiten nopeasti kasvava, pinnaltaan rikkoutuva ja kivulias. Okasolusyöpä saattaa kehittyä myös pitkäaikaiseen haavaan, vanhaan arpeen tai sädehoitovaurioituneelle iholle.

Okasolusyöpää epäiltäessä diagnoosi varmistetaan koepalalla. Okasolusyöpä hoidetaan ensisijaisesti aina leikkaamalla.

Okasolusyövän hoidon jälkeen seurantaa suositellaan 2-5 vuoden ajan. Okasolusyöpä saattaa lähettää etäpesäkkeitä, tavallisimmin läheisimpiin imusolmukkeisiin. Etäpesäkkeet ja okasolusyövän leviäminen muualle elimistöön, on kuitenkin suhteellisen harvinaista.

Ajanvaraus

Pohdituttaako muutos iholla tai luomi? Varaa aika lääkärille arvioon verkkoajanvarauksesta. Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010.

Huomioithan, ettemme tällä hetkellä leikkaa ihosyöpää Pihlajalinnassa.