Ihosyövät ja luomet

Ihosyövät lisääntyvät voimakkaasti Suomessa ja koko maailmassa, johtuen viime vuosikymmenten rusketuksen ihannoimisesta ja auringossa viihtymisestä.

Ihosyövistä pelätyin ja vakavin on melanooma, mutta yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Näiden lisäksi iholla esiintyy okasolusyöpää ja tämän taudin varhaisempia esiasteita. Ihosyövät näkyvät aina iholla, eli jos huomaat uusia ihomuutoksia jotka eivät parane itsestään tai kortisonivoiteella muutamassa viikossa, ihomuutosta kannattaa näyttää ihosyöpien toteamiseen ja hoitoon erikoistuneelle ihotautilääkärille. Myös muutoksia aiemmin olleissa luomissa kannattaa tulla näyttämään.

Valtaosa ihosyövistä hoidetaan leikkauksella tai muulla paikallishoidolla, ja vain harvoin tarvitaan muita tutkimuksia kuten imusolmukkeiden tutkimista tai sytostaatteja/sädehoitoja. Ihosyövän varhainen toteaminen on eduksi, koska silloin hoidettava alue on rajoitettu ja riski taudin leviämiselle on pienempi.

Pihlajalinnassa toimii useita ihosyöpien hoitoon erikoistunutta ihotautilääkäriä ja plastiikkakirurgia. Ihotautilääkäri tunnistaa ja tarvittaessa hoitaa todetun ihosyövän, tai edelleenlähettää potilaan plastiikkakirurgille jatkohoitoon. Hakeutumalla suoraan erikoislääkärin arvioon, säästyy aikaa ja usein myös rahaa, koska kokeneelta lääkäriltä ihomuutoksen tunnistamiseen ei aina vaadita iholta koepaloja. Pinnallisia ihosyöpämuutoksia voidaan esim. nestetyppijäädytyksellä hoitaa jo ensimmäisellä käynnillä.

Pihlajalinnassa huolehdimme myös seuraavan kontrolliajan varaamisesta. Jos ihosyöpiä on aiemmin todettu, tai jos iho on runsasluominen tai valovaurioitunut, on hyvä käydä säännöllisesti ihotautilääkärin kontrollissa (esim. vuosittain). Halutessasi voidaan lähettää muistutusviesti kontrolliajankohdan lähestymisestä, jolloin vuosittaiset käynnit eivät pääse unohtumaan.

Runsasluomiset potilaat hyötyvät myös luomikuvauksesta, joita on nykyään mahdollista suorittaa Pihlajalinna Laser Tilkassa. Luomikuvaksessa menetelmään perehtynyt valokuvaaja ottaa laadukkaita ja tarkkoja kuvia koko iholta, jolloin ihoa voidaan vuosikontrollissa verrata aiemmin otettuihin luomikuviin ja täten havaita ajoissa uudet ja muuttuneet luomet. Luomikuvien avulla säästytään usein ns. turhien hyvänlaatuisten luomien poistoista, koska jos luomi ei muutu tai kasva seurannassa, se tuskin on pahanlaatuinen. Luomikuvat säästävät täten runsasluomisilta potilailta sekä rahaa että vaivaa.

Tervetuloa Pihlajalinnaan arvioimaan luomesi, tai vaihtoehtoisesti hoidattamaan jo todettua ihosyöpää nopeasti ja vaivattomasti. Pihlajalinnassa onnistuu niin pienet kuin suuretkin ihosyöpien toimenpiteet (myös melanooman leikkaus vartija-imusolmuketutkimuksineen plastiikkakirurgin toimesta