Ihosyövät ja luomet

Ihosyövät lisääntyvät voimakkaasti Suomessa ja koko maailmassa, johtuen viime vuosikymmenten rusketuksen ihannoimisesta ja auringossa viihtymisestä.

Ihosyövistä pelätyin ja vakavin on melanooma, mutta yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Näiden lisäksi iholla esiintyy okasolusyöpää ja tämän taudin varhaisempia esiasteita. Ihosyövät näkyvät aina iholla, eli jos huomaat uusia ihomuutoksia jotka eivät parane itsestään tai kortisonivoiteella muutamassa viikossa, ihomuutosta kannattaa näyttää ihosyöpien toteamiseen ja hoitoon erikoistuneelle ihotautilääkärille. Myös muutoksia aiemmin olleissa luomissa kannattaa tulla näyttämään.

Valtaosa ihosyövistä hoidetaan leikkauksella tai muulla paikallishoidolla, ja vain harvoin tarvitaan muita tutkimuksia kuten imusolmukkeiden tutkimista tai sytostaatteja/sädehoitoja. Ihosyövän varhainen toteaminen on eduksi, koska silloin hoidettava alue on rajoitettu ja riski taudin leviämiselle on pienempi.

Ihotautilääkärit ja plastiikkakirurgit ovat erikoistuneita ihosyöpien hoitoon. Ihotautilääkäri tunnistaa ja tarvittaessa hoitaa todetun ihosyövän, tai edelleenlähettää potilaan plastiikkakirurgille jatkohoitoon. Hakeutumalla suoraan erikoislääkärin arvioon, säästyy aikaa ja usein myös rahaa, koska kokeneelta lääkäriltä ihomuutoksen tunnistamiseen ei aina vaadita iholta koepaloja. Pinnallisia ihosyöpämuutoksia voidaan esim. nestetyppijäädytyksellä hoitaa jo ensimmäisellä käynnillä.

Jos ihosyöpiä on aiemmin todettu, tai jos iho on runsasluominen tai valovaurioitunut, on hyvä käydä säännöllisesti ihotautilääkärin kontrollissa (esim. vuosittain).

Ajanvaraus

Pohdituttaako muutos iholla tai luomi? Varaa aika lääkärille arvioon verkkoajanvarauksesta. Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010.

Huomioithan, ettemme tällä hetkellä leikkaa ihosyöpää Pihlajalinnassa.