Astma

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, joka oireilee muun muassa yskänä ja hengenahdistuksena. Mikä erottaa astman tavallisesta yskästä? Entä mikä aiheuttaa astman, ja voiko oireita ehkäistä arjessa?

Pihlajalinnan keuhkosairauksien erikoislääkäri Toni Kiljander vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.

Onko astma yksi sairaus, vai onko siitä eri muotoja?

Kaikki astma ei ole samanlaista. Vaikka astman oireet ovat melko samanlaisia astmatyypistä riippumatta, oireiden taustalla oleva tulehdus voi olla erityyppinen. Astma voi puhjeta lapsena tai aikuisena, tai se voi olla olla allerginen tai ei-allerginen. Nuoren allergikon astma poikkeaa monilta osin astmasta, joka puhkeaa esimerkiksi tupakoivalle aikuispotilaalle.

Millaiset ovat astman tyypilliset oireet?

Astman tyypillisimpiä oireita ovat yskä ja hengenahdistus. Usein oireet jäävät päälle tavallisen hengitystieinfektion jälkeen tai ilmaantuvat esimerkiksi siitepölykaudella. Astmaoireita tuovat esiin juuri infektiot sekä erilaiset pölyt kuten katupöly ja siitepöly. Astmaoireita voi tulla myös rasituksen yhteydessä, varsinkin kylmällä ilmalla, sekä allergeenialtistuksen yhteydessä.

Miten astmaa tyypillisesti hoidetaan?

Kaikki astma ei ole samanlaista, joten hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti lääkärin kanssa.

Yleisimmin astmaa hoidetaan hengitettävillä astmapiipuilla, jotka voidaan karkeasti jakaa hoitaviin ja avaaviin astmalääkkeisiin. Hoitavalla lääkityksellä rauhoitetaan keuhkoputkiston tulehdusta. Jos astmatulehdus on saatu rauhoitettua hoitavalla lääkityksellä, avaavan lääkkeen tarve on usein vähäinen.

Hiukan vaikeammassa astmassa voidaan käyttää myös yhdistelmävalmisteita, joissa hoitava ja pitkävaikutteinen avaava lääke annostellaan samalla inhalaattorilla.

Astmaoireet saattavat pahentua esimerkiksi infektion aikana tai allergeenialtistuksen vuoksi. Silloin on yleensä tarpeen lisätä hoitavan lääkkeen määrää ja ottaa lisäksi avaavaa lääkettä. Jos lääkityksen lisääminen ei auta, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle, jotta löydetään tehokas ja sopiva astman pahenemisvaiheen hoito.

Voiko astmasta parantua?

Astma on krooninen sairaus, ja taipumus tulehdukseen on pysyvä. Oireet voi kuitenkin saada kuriin lääkityksellä ja elämäntavoilla, ja astmaa sairastava voi yleensä elää aivan normaalia elämää.

Miten astman oireita voi lievittää tai ehkäistä itse arjessa?

Astman oireita voi ehkäistä sillä, että ei tupakoi ja harrastaa liikuntaa. Myös stressin välttäminen auttaa. Oireita voi ja pitää ennaltaehkäistä myös säännöllisellä lääkityksellä. On tärkeää muistaa hoitava lääkitys myös silloin, kun varsinaisia oireita ei ole, jotta astmatulehdus ja astmaoireet pysyisivätkin poissa.

Lue lisää keuhkosairauksien erikoislääkärin palveluista

Ajanvaraus

Varaa aika astmaan erikoistuneelle asiantuntijalle
verkkoajanvarauksesta. Asiakaspalvelumme auttaa myös puhelimitse.