Ravitsemusterapia

Ravitsemus vaikuttaa merkittävästi ihmisen terveyteen. Hyvällä ja terveellisellä ravitsemuksella voidaan lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia, parantaa jaksamista sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia. Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme ja myös etävastaanotolla.

Mitä ravitsemusterapia on?

Ravitsemusterapian avulla hoidetaan ravitsemukseen liittyviä ongelmia ja pyritään niiden ehkäisyyn. Ravitsemusterapia on yksilöllistä, ja se perustuu asiakkaan tarpeisiin.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla ei ole tarkoitus arvostella asiakkaan ruokailutottumuksia, vaan terapia on asiakasta kunnioittavaa. Asiakasta ei esimerkiksi punnita, mikäli se ei ole keskeistä asiakkaan hoidon kannalta.

Tieteeseen pohjautuva ravitsemusterapia toimii osana terveydenhuoltoa. Ravitsemusterapiassa pyritään tunnistamaan ravitsemukseen liittyvien ongelmien taustasyitä sekä löytämään toimintamalleja niiden ratkaisemiseksi. Useimmiten parhaaseen lopputulokseen päästään 2−3 käynnin sarjalla.

Ravitsemusterapia on tiimityötä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, ja sen tukena käytetään lääketieteellisiä mittareita, esimerkiksi laboratoriokokeita ja verenpaineen seurantaa.

Millaisissa tilanteissa ravitsemusterapiaa voi hyödyntää?

Syitä hakeutua ravitsemusterapeutille on monia. Ravitsemus vaikuttaa monin tavoin kehoomme ja mieleemme, ja ravitsemusterapiasta voi olla hyötyä erilaisten vaivojen hoidossa. Alla olevasta listasta näet kattavammin, millaisten asioiden hoidossa ravitsemusterapeutti voi sinua auttaa.

 • Painonhallinnan ja syömisenhallinnan haasteet: alipaino, ylipaino, lihavuus, painonmuutokset, syömishäiriö, häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, rajoittunut ja yksipuolinen ruokavalio
 • Masennus, mielialahaasteet, jaksamisongelmat: työuupumus, vuorotyö, unettomuus, muistiongelmat
 • Päihteiden käyttö: alkoholin suurkulutus, maksa- ja haimasairaudet
 • Allergiat ja yliherkkyydet: ruoka-aineallergia, ristiallergia, laktoosi-intoleranssi, gluteeniherkkyys
 • Ruoansulatuskanavan oireet: ärtynyt suoli (IBS), toiminnalliset vatsavaivat, refluksi, keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet
 • Tuki- ja liikuntaelimistön oireet: reumasairaudet, nivelsairaudet, osteoporoosi, osteopenia
 • Sydän- ja verisuonisairauksien oireet: kohonnut verenpaine, dyslipidemia
 • Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt: tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes, esidiabetes, diabeteksen lisäsairaudet
 • Kilpirauhasen toimintahäiriöt: hypotyreoosi. hypertyreoosi
 • Hormonaaliset ja gynekologiset vaivat: vaihdevuosioireet, lapsettomuus, raskaus, naisurheilijan oireyhtymä, suhteellinen energiavaje
 • Ravitsemusta uhkaavat sairaudet ja tilat: syöpä, leikkaukset, tapaturmista toipuminen

Miten pääsen ravitsemusterapeutille?

Voit varata ajan ravitsemusterapeutille suoraan verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Ravitsemusterapeuttimme ottavat asiakkaita vastaan etävastaanotoilla sekä lääkärikeskuksissamme.

Lue myös