Lonkkakipuun ei tarvitse tottua

Pihlajalinna Turun tiimi pysäyttää lonkkakivut ryhmätyöllä.

Lonkkaongelmista kärsivät hyvin erilaiset ja eri-ikäiset kansalaiset.

Toisilla ongelmat ovat olleet riesana kymmeniä vuosia, kun toiselle ne ovat voineet ilmaantua parissa kuukaudessa uuden liikuntaharrastuksen sivutuotteena.

Joku tulee Pihlajalinnan Turun vastaanotolle työterveyslääkärin lähetteellä, toinen ottaa yhteyttä suoraan fysioterapeuttiin.

− Lähdemme hoitamaan huippu-urheilijan tai vähemmän aktiivisen henkilön lonkka-ongelmia samalla asenteella, ortopedi Matti Seppänen toteaa.

− Mutta huippu-urheilijan lonkalla on erilainen vaatimustaso, joten kuntoutus eroaa sillä tavoin, että se on rakenteellisempaa, täsmentää fysioterapeutti Jaana Koski.

JaanaKoski

Kaikki apu saman katon alta

Pihlajalinna Turun etu muihin terveysalan toimijoihin on siinä, että esimerkiksi lonkka-ongelmiin asiakas saa kaiken mahdollisen avun ja hoidon saman katon alta.

Pihlajalinnalla on käytössään jopa lonkkaproteesin suunnitteluohjelma.

− Tiimimme toimii saumattomasti. Jos asiakas tulee ensimmäiseksi Jaanan vastaanotolle, eivätkä kivut lopu, me keskustelemme hänen ongelmistaan ja mietimme muita vaihtoehtoja, Seppänen kertoo.

Valtaosa suomalaisten lonkkakivuista johtuu jänteistä ja niiden kiinnityskohdista.

− Urheilijoiden lonkkakipujen taustalla on lähes aina liiallinen ja vääränlainen kuormitus, Koski pohtii.

MattiSeppänen

Fysioterapia auttaa leikkauksessakin

Fysioterapia on avainsana lonkkakivuissa, eikä siitä ole koskaan haittaa.

Ei siinäkään tapauksessa, vaikka asiakas leikattaisiinkin. Fysioterapia edesauttaa leikkauksesta toipumista.

− Fysioterapiaharjotteiden tekeminen on ennen leikkausoperaatiota paljon helpompaa, kuin leikkauksen jälkeen.

Ortopedi Matti Seppänen muistuttaa, että yleisimpään lonkkakipuun, eli lonkan ulkosyrjän kipuun 80 prosenttia saa avun fysioterapiasta.

− Eikä tarvita kortisoni-injektiota. Ensin tulehduskipulääkkeillä kipu pois ja fysioterapialla päästään vaivasta.

Myös lonkan kulumasta kärsivät saavat fysioterapiasta apua.

Usein terveydenhoitoalan ammattilaisilta kysytään sitä, että kuinka kauan lonkkakipua on siedettävä ennen yhteydenottoa.

− Jos kipu herättää yöllä useampaan kertaan, niin ottaisin nopeasti fysioterapeuttiin yhteyttä, Seppänen toteaa.

Fysioterapeutille ei tarvitse lääkäriltä lähetettä, vaan kuka tahansa voi tilata ajan.

VilleArmio

Ainoa laatuaan Pohjoismaissa

Matti Seppänen kertoo, että huippu-urheilijoilla, joilla riittää kuntoa sekä voimaa, voi lihastasapaino olla pielessä, ja se taas aiheuttaa toisinaan lonkkakipuja.

− Siksi hyvin usein lonkkakiputapauksissa hoito aloitetaan fysioterapialla ja ortopedin tutkimuksilla. Isossa osassa tapauksia kolmen kuukauden fysioterapiajakso riittää, mutta jos vaivaa ei sillä ratkaista, kuvantamisen jälkeen mietimme muita vaihtoehtoja, kuten leikkaushoitoa.

Pihlajalinna Turussa kuvantaminen on muita edellä. Turun Pihlajalinnassa tehdään ainoana Pohjoismaissa magneettikuvaukseen pohjautuvaa lonkan 3D-mallinnusta sairaalalähtöisesti. Magneettitutkimuksessa ei käytetä haitallista röntgensäteilyä lainkaan, mikä on erityisen tärkeää lasten ja nuorten aikuisten lonkan kuvantamisessa.

− 3D-mallin avulla lonkan monimutkainen muoto on parhaiten visualisoitavissa. 3D-kuvia voi käännellä ja tarkastella eri kulmista. Ortopedi voi esimerkiksi tehdä leikkauksen suunnittelun paljon tarkemmin kuin kaksiulotteisista röntgenkuvista, radiologian erikoislääkäri Ville Armio valaisee.

MarkoYrjövuori

Pihlajalinnan uusin palvelu on Marko Yrjövuoren kuntouttava valmennus, jolla moni maailmanluokan huippu-urheilija on kuntoutettu vamman hoidon jälkeen takaisin jäälle, nurmikolle tai juoksuradoille.

Kuntouttava valmennus on hoitoputken viimeistelevä osuus, jonka tarkoituksena on tuoda urheilija tehokkaasti, mutta turvallisesti takaisin rakastamansa lajin pariin.

− Usein tärkein tehtäväni on suojella urheilijoita heiltä itseltään, jotta ei tehdä liikaa, ja jotta harjoittelusta ei tule liian kuormittavaa, Yrjövuori kertoo.

Pihlajalinna Turku Keskusta
Yliopistonkatu 29 B
20100 Turku