Silmäluomileikkaus voi parantaa näköä ja ulkonäköä

Silmäluomileikkaus voi kirkastaa ja avartaa katsetta, vähentää silmien rasitusta ja helpottaa päänsärkyä. Leikkauksen tulokset ovat pitkäkestoisia, ja suurin osa potilaista on erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

Iän myötä yläluomeen voi syntyä ylimääräistä ihopoimua, jota kutsutaan lippaluomeksi. Laskeutuessaan se voi peittää näkökentän osittain tai kokonaan. Usein ihminen pyrkii helpottamaan lippaluomen aiheuttamaa näköhaittaa jännittämällä otsan lihaksia, mikä voi aiheuttaa päänsärkyä.

Lippaluomi muuttaa usein myös ulkonäköä. Roikkuva ihopoimu aiheuttaa väsyneen ilmeen.

Iso osa potilaista hakeutuu yläluomileikkaukseen siinä vaiheessa, kun ihopoimu ei vielä varjosta näkökenttää. Jotkut havahtuvat tilanteeseen vasta silloin, kun lippaluomi alkaa hankaloittaa päivittäistä elämää. Leikkaus voidaan tehdä missä vaiheessa tahansa, ja sitä voi suositella kaikille, joita kasvanut ihopoimu häiritsee. Leikkaukseen liittyvät riskit ovat hyvin pieniä, ja sen tulokset ovat pitkäkestoisia.

Arpi haalistuu huomaamattomaksi

Yläluomileikkaus on päiväkirurginen toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa. Leikkaus voidaan tehdä joko veitsellä, laserilla tai radiofrekvenssilaitteella. Leikkaustapa ei vaikuta toimenpiteen kulkuun tai lopputulokseen.

Ennen leikkausta yläluomen iholle merkitään kynällä poistettava alue, minkä jälkeen iho puhdistetaan. Ylimääräinen poimu poistetaan ja samalla muotoillaan tarvittaessa luomipoimua ja rasvaa. Lopuksi haava suljetaan tarkkaan ohuilla ompeleilla. Ne poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Leikkauksesta jää pieni, lähes näkymätön arpi, joka yleensä haalistuu ajan kanssa täysin huomaamattomaksi.

Paranemisvaiheessa silmässä voi olla noin 1–2 viikon ajan pientä turvotusta, tihkumista ja mustelmia, joita voi hoitaa kylmäpussilla. Mahdolliseen kipuun riittävät särkylääkkeet. Ylimääräistä rasitusta kannattaa toipumisvaiheessa välttää.

Yläluomileikkaukseen myönnetään sairauslomaa silloin, jos näkökentän rajoittumisen vuoksi tilanne luokitellaan sairauden hoidoksi. Muutoin leikkaus kannattaa ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, että kalenterista löytyy puolitoista viikkoa vapaata. Pihlajalinnassa voit itse vaikuttaa leikkausajankohtaan sekä valita leikkaavan kirurgin ja leikkauspaikan.

Luomileikkauksien lopputulokset saavat kiitosta

Plastiikkakirurgiat tekevät myös muun muassa riippuluomileikkauksia, alaluomileikkauksia, luomen virheasentojen korjauksia ja kasvainten poistoja.

Riippuluomileikkauksessa kiristetään silmää avaavaa lihasta, jos luomi ei nouse kunnolla ylös ja mustuaisaukko peittyy osin tai kokonaan. Alaluomileikkauksissa korjataan alaluomen alueelle iän mukana tulleita muutoksia, kuten silmäpusseja, ihon löysyyttä ja korostunutta kyyneluraa.

Potilaat ovat yleensä hyvin tyytyväisiä luomileikkausten lopputulokseen. Niillä saa helposti aikaa selvän ja pitkäkestoisen vaikutuksen, eikä uusintaleikkaukselle yleensä ole tarvetta vuosikymmeniin.

Silmäluomileikkaus

  • korjaa silmäluomen muotoa ja toimintaa
  • tuo esteettisen hyödyn, poistaa väsyneen ilmeen
  • vähentää päänsärkyjä ja otsan jännitystä
  • komplikaatiot ja paranemisongelmat ovat hyvin harvinaisia
  • onnistuu nopeasti ja paranee hyvin
  • tuo pitkäkestoisen tuloksen.

Tämä Kimmo Tanttulan (plastiikkakirurgian erikoislääkäri) kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä.

Jos pohdit silmäluomileikkausta, voit varata ajan plastiikkakirurgin vastaanottokäynnille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.