Siedätyshoito

Monia allergioita voidaan hoitaa siedättämällä elimistöä hyväksymään allergiaa aiheuttavia aineita. Siedätyshoidon edellytyksenä on allergiatestein varmistettu, hankalia oireita aiheuttava allergia.

Siedätyshoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Varaa aika siedätyshoitoon erikoistuneelle asiantuntijallemme verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lasten siedätyshoitoon liittyvissä asioissa, varaathan ajan joko lasten allergialääkärin tai lastenlääkärin vastaanotolle.

Siedätyshoito tehoaa moniin allergioihin

Siedätyshoitoon voidaan ryhtyä, jos allerginen sairaus haittaa elämänlaatua ja sen taustalta löytyy merkittäviä oireita aiheuttava IgE-välitteinen sairaus, joka varmistetaan ihopistokokeella tai verikokeella. Merkittäviä oireita voivat olla esimerkiksi allerginen nuha, allerginen sidekalvontulehdus tai allerginen astma.

Siedätyshoitoa voidaan antaa seuraaviin allergioihin:

  • koivuallergia
  • heinäallergia
  • huonepölypunkkiallergia
  • hankalat pistiäisallergiat
  • kissa-allergia
  • koira-allergia.

Siedätyshoito sopii yli 5-vuotiaille

Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Siedätyshoitoa voidaan antaa aikuisille ja vähintään 5-vuotiaille lapsille. Hoidon edellytyksenä on myös se, että potilas tai lapsipotilaan huoltajat ovat motivoituneita pitkäkestoiseen hoitoon.

Hoitoa ei voi aloittaa raskauden aikana, mutta raskaaksi tuleminen hoidon aikana ei vaikuta hoidon jatkoon. Merkittävät kasvaimet ja autoimmuunisairaudet estävät siedätyshoidon aloituksen. Astma ei estä siedätyshoitoa, jos se on hyvässä hoitotasapainossa eikä potilaalla ole hengenahdistusoireita. Lapsille tehdään aina astmatutkimukset ennen siedätyshoitoa.

Siedätyshoito annetaan tabletteina tai pistoksina

Siedätyshoito voidaan antaa ihonalaisina pistoksina tai kotona otettavina kielenalustabletteina. Molemmat hoitomuodot ovat yhtä tehokkaita, mutta tablettihoito voi olla potilaalle helpoin vaihtoehto. Tablettivalmistetta käytetään kolmen vuoden ajan joka päivä. Pistoshoitoa annetaan valvotusti vastaanotolla yksilöllisesti sovituin väliajoin niin ikään kolmen vuoden ajan.

Yleensä jo ensimmäisen hoitovuoden aikana allergiaoireet helpottuvat merkittävästi, mutta hoitoa on silti tärkeää jatkaa koko kolmen vuoden jakson ajan pitkäaikaistehon saavuttamiseksi. Siitepölyallergisten siedätyshoito on hyvä aloittaa syksyllä tai talvella, jotta siedätys ehtii tepsiä ennen siitepölykautta.

Siedätyshoito voi alkuvaiheessa aiheuttaa potilaalle tyypillisiä allergiaoireita. Kielenalustablettiin liittyy usein suun ja nielun kutinaa ja joskus jopa ruokatorven refluksioireita tai ruokatorvitulehdus. Jos haittavaikutukset ovat hankalia eivätkä helpota nopeasti, siedätyshoitomuotoa voidaan vaihtaa.

Siedätyshoito tarjoaa hyvän hoitovasteen

Yli 80 prosenttia siedätyshoitopotilaista saa hoidosta hyvän vasteen, ja allergia pysyy hoidon jälkeen oireettomana yleensä ainakin seitsemän vuotta. Usein allergiaoireet katoavat siedätyshoidon jälkeen lopullisesti. Tarvittaessa siedätyshoito voidaan toistaa, jos oireet palaavat myöhemmin.

Ajanvaraus

Siedätyshoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Varaa aika siedätyshoitoon erikoistuneelle asiantuntijallemme verkkoajanvarauksestamme tai asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lasten siedätyshoitoon liittyvissä asioissa, varaathan ajan joko lasten allergialääkärin tai lastenlääkärin vastaanotolle.

Muut allergiatestauksen ja hoidon asiantuntijapalvelut

Saat apua ja tukea allergiaoireiden kartoittamiseen sekä hoitoon myös allergia- ja astmahoitajan vastaanotolta.

Alle 16-vuotiaan huollettavanasi olevan lapsen siedätyshoitotutkimuksia tekee myös lastensairaanhoitajalta.

Lue myös