Raskauden ultraäänitutkimukset

Normaaliin raskauden seurantaan kuuluvat yleiset ultraäänitutkimukset, jotka tehdään raskausviikoilla 10-14 ja 18-21. Tutkimuksia tehdään julkisella sektorilla, mutta ne voi tehdä myös yksityisellä. Kela korvaa osan näistä ultraäänitutkimuksista. Pihlajalinnassa on mahdollista käydä ultraäänitutkimuksessa muillakin raskausviikoilla ilman lähetettä.

Raskauden ultraäänitutkimukseen voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme. Voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse.

Mitä raskauden ultraäänitutkimuksessa tutkitaan?

Raskauden ultraäänitutkimuksissa saadaan selville, miten ja missä asennossa sikiö kasvaa. Tutkimuksella voidaan myös arvioida, minkä kokoinen vauvasta on tulossa. Ultraäänellä voidaan lisäksi tarkkailla raskauden etenemisen kannalta tärkeitä asioita, kuten lapsivettä, istukan toimintaa, kohdun kaulaa sekä kohdun seinämien rakenteita.

Ultraäänitutkimuksia voi tehdä turvallisesti raskauden kaikissa vaiheissa. Tutkimukset ovat informatiivisia ja auttavat ennakoinnissa raskauden etenemisen sekä sikiön kehityksen suhteen. Varhaisraskaudessa voidaan ultraäänitutkimuksilla varmistua sikiön sydänlyönneistä.

Ultraäänitutkimukselle ei tarvitse olla painavaa syytä. Joskus ultraäänitutkimus voi hälventää pelkoja ja epävarmuutta. Riskiraskauksissa ultraäänitutkimuksia voidaan tehdä jopa useamman kerran viikossa.

Ensimmäinen ultraäänitutkimus ja rakenneultra

Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään julkisella puolella raskausviikolla 10-14. Toinen tutkimus, rakenneultra, tehdään raskausviikolla 18-21. Julkisella puolella ei tehdä muita ultraäänitutkimuksia raskauden toisella puoliskolla, mikäli raskaus etenee normaalisti.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus voidaan tehdä jo raskausviikolla 5-6. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus on tarpeen varsinkin jos taustalla on hedelmöityshoitoja tai useita keskenmenoja.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa saadaan selville sikiön kehittymisestä paljon. Merkittävin on sikiön sydämen syke, joka saadaan tutkimuksissa myös kuuluviin.

Sydänäänillä on ennusteellinen arvo, sillä tässä vaiheessa jo 97 % raskauksista jatkuu normaalisti. Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksella voidaan hälventää keskenmenoriskin pelkoa ja poistaa epävarmuustekijöitä.

Ultraäänitutkimus raskauden toisella puoliskolla

Raskauden toisella puoliskolla ultraäänellä voidaan tarkkailla tulevan vauvan kokoa sekä arvioida suositeltua synnytystapaa lähempänä laskettua aikaa. Ultraäänitutkimuksella voidaan huomata vauvan kasvun hidastuminen tai verenkierron vilkastuminen.

Ajanvaraus

Raskauden ultraäänitutkimukseen voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelun numerosta 010 312 010.