Kuulontutkimukset ja kuulokojeet

Kuulontutkimusten avulla saadaan selville kuulon tilanne ja kuulovaurion syy. Samalla selvitetään mahdollinen tarve kuulokojeelle.

Kuulon heikkeneminen

Iän karttuessa ihmisen kuulo yleensä heikkenee hiljalleen. Kuulo voi huonontua myös nuorilla, jopa lapsilla. Välillä kuulo huononee yhtäkkiä. Ongelma voi johtua esimerkiksi vahatulpasta, välikorvassa olevasta limasta tai katkoksesta kuuloluuketjussa.

Kuuloa voivat vaurioittaa myös aivokalvontulehdukset ja muut vakavat keskushermoston tulehdukset. Tilapäisesti kuuloa voivat heikentää myös flunssa tai välikorvan tulehdus.

Milloin kuulontutkimukseen?

Kun kuulo heikkenee, siitä kannattaa tulla keskustelemaan korvalääkärin kanssa vastaanottokäynnille. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos melulle altistuu paljon esimerkiksi työssä tai jos alentunut kuulo alkaa rajoittaa arkea.

Varaa aika korvalääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Kuulontutkimukset

Korvalääkärillä ongelman syy saattaa löytyä heti, mutta tilannetta voidaan tarvittaessa selvittää tarkoilla kuulontutkimuksilla. Pihlajalinnassa kuulontutkimukset tekee koulutettu kuulontutkija tutkimusta varten rakennetussa äänieriössä.

Tunnetuimpia kuulontutkimuksia ovat äänesaudiometria, puheaudometria ja epämiellyttävyyskynnysmittaus. Tutkimusten avulla saadaan selville kuulokäyrän muoto, vahvistuksen tarve, kuulovaurion syy, dynaaminen kuuloalue, puheentunnistuksen vaikeus sekä mahdollinen tarve kuulokojesovitukseen.

Kuulokojeet

Jos kuulokoje tulee ajankohtaiseksi, korvalääkäreiltämme saa lähetteen julkiselle puolelle. Kuulokoje voidaan hankkia myös kauttamme. Pihlajalinnassa on monipuolinen kuulolaitteiden valikoima, josta voi valita omaan tilanteeseen sopivimman.

Lue myös