Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri hoitaa ylähengitysteiden sekä pään ja kaulan alueen tulehduksellisia sairauksia ja kasvainsairauksia.

Yleisimpiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa korvatulehdukset, nenän sivuontelotulehdukset, tukkoinen nenä, kuorsaus, äänihäiriöt ja huimaus.

Kurkkukipu

Pihlajalinna 3 7095014
Kurkkukipu on ikävä oire, jonka syynä on yleensä viruksen tai bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Myös muut sairaudet, kuten uniapnea, refluksi, allergiat tai kilpirauhasen tulehdus, voivat aiheuttaa kurkkukipua muiden oireiden lisäksi.

Nielutulehdus tarttuu yleensä pisaratartuntana tai käsien välityksellä. Kurkku voi punoittaa ja kaulan seudun imusolmukkeet voivat aristaa sekä tuntua suuremmilta. Taudin syystä riippuen voi esiintyä usein muitakin oireita, kuten kuumetta, nuhaa ja yskää.

Virusperäisessä nuhakuumeessa kurkkukipu on usein ensimmäinen oire. Myös mononukleoosi eli “pusutauti” on viruksen aiheuttama nielutulehdus. Siinä kurkkukipu ja kaulan alueen imusolmukkeiden turvotus voivat esiintyä ainoanakin oireena.

Mononukleoosi voi olla rajuoireinen ja se kestää yleensä tavallista flunssaa pidempään. Se voidaan varmentaa verikokeella. Varsinaista parantavaa lääkettä ei ole, vaan kurkkukipukin katoaa itsekseen virustaudista parantuessa.

Angiina eli A-streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus on yleisin bakteerin aihetuttama nielutulehduksista. Myös muut bakteerit voivat aiheuttaa angiinan kaltaisia nielutulehduksia. Tartunta tapahtuu yleensä kontaktissa käsien välityksellä. Kurkkukivun lisäksi ei yleensä esiinny muita flunssan oireita, paitsi äkillisesti noussut kuume. Nielussa voi esiintyä myös vaaleita peitteitä.

Bakteeritulehdus varmistetaan nieluviljelyllä tai pikanäytteellä, jolloin otetaan näyte kurkusta pienellä pumpulitikulla. Angiinan ja muiden bakteerinielutulehdusten hoitamiseksi tarvitaan antibioottia.

Harvinaisena jälkitautina voi sekä virus- että bakteerinielutulehduksessa kehittyä nielun tai kaulan seudun paise. Se on hoitamattomana vaarallinen, ja edellyttää siksi sairaalahoitoa ja usein myös leikkaushoitoa. Lääkäriin tuleekin hakeutua välittömästi, mikäli kurkkukipu on nielutulehduksen aikana sietämätöntä tai se estää juomisen, nielu on toispuoleisesti turvonnut tai suun avaaminen on vaikeaa.

Poskiontelotulehdus

Pihlajalinna5 0471Poskiontelotulehdus on viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdus. Myös allerginen nuha voi aiheuttaa tulehduksen. Poskiontelotulehdus kehittyy tavallisimmin flunssan jälkitautina.

Poskiontelotulehduksen eli sinuiitin oireet ovat usein samankaltaisia kuin tavallisessakin flunssassa. Yleisimpiä oireita ovat pitkittynyt tukkoinen nuha, limaneritys, kivun tai paineen tunne poskissa, heikentynyt hajuaisti ja yskä. Olo voi olla väsynyt, ja myös lievä lämmönnousu on mahdollista.

Lievässä poskiontelontulehduksessa esiintyvää nenän tukkoisuutta voi lievittää esimerkiksi nenää avaavilla tipoilla tai sumutteilla. Tulehduskipulääkettä tai parasetamolia voi ottaa oireiden helpottamiseksi.

Lääkäriin tulee hakeutua, jos kipu tai paineen tunne on voimakasta, oireet kestävät yli kymmenen päivää, yleiskunto heikkenee tai poskiontelotulehdusoireiden yhteydessä esiintyy korkeaa kuumetta. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä poskiontelotulehdukseen myös tehokkaampia lääkkeitä tai antibioottikuurin.

Jos antibiootit eivät auta tai oireet ovat voimakkaat, poskiontelopunktio eli poskionteloiden huuhtelu voi olla tarpeen. Tällöin onteloissa oleva erite saadaan poistettua. Myös leikkaushoitoa voidaan harkita, jos tulehdukset toistuvat usein.

Epäily poskiontelotulehduksesta syntyy pitkälti tyypillisten oireiden ja niiden keston perusteella. Diagnoosi varmistuu vastaanotolla, jos ylähengitysteissä ja ultraääni- tai röntgenkuvissa todetaan poskiontelotulehdukselle tyypillisiä muutoksia.