Urologian erikoislääkäri

Urologiaan kuuluvat miesten ja naisten munuaisten ja virtsateiden sekä miesten sukuelinten sairauksien tutkimus ja kirurginen sekä lääkkeellinen hoito.

Varaa aika urologille verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Mitä urologia on?

Valtaosa urologiasta on syövän (eturauhassyöpä, virtsateiden syöpä, munuaissyöpä, kivessyöpä, penissyöpä) diagnostiikkaa, hoitoa ja seurantaa. Päivystyksellisesti hoidettavia urologisia sairauksia ovat virtsaumpi, virtsatiekivet, virtsateiden ja/tai miesten sukuelinten vakavat tulehdukset, virtsateiden verenvuodot sekä munuaisten, virtsateiden ja sukuelinten vammat.

Urologiaan kuuluvat myös vatsaontelon takaseinämän kasvainten kirurginen hoito. Muita kirurgisesti hoidettavia sairauksia ovat eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, virtsatiekivet, virtsateiden vammat ja arpikuroumat.

Urologia sisältää myös toiminnallisten virtsaamis- ja virtsanpidätyshäiriöiden tutkimukset ja hoidot. Naisten ponnistustyyppinen virtsankarkailu on gynekologian erikoisalaan kuuluvaa, mutta urologit hoitavat muutoin myös naisten virtsankulkuun liittyviä ongelmia kuten yliaktiivista virtsarakkoa. Erikoisalaan kuuluvat myös miesten sukuelinten hormonaaliset, toiminnalliset ja lisääntymiskykyyn vaikuttavat häiriöt.

Milloin urologille?

Yleisin syy urologin vastaanotolle hakeutumiselle ovat eturauhassairaudet, joista eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleisin virtsaamishäiriöitä aiheuttava sairaus. Muita eturauhassairauksia virtsavaivojen taustalla ovat eturauhasen tulehdus ja eturauhassyöpä.

Toinen keskeinen sairaus urologian vastaanotolle on virtsa- ja sukuelinten syöpäsairaudet. Muita yleisiä syitä ovat kivespussin ja esinahansairaudet, erektiohäiriöt, virtsankarkailu, lantion seudun kiputilat, virtsatieinfektiot ja miehen vaihdevuosioireet.

Naispotilailla tavallisia syitä urologisiin tutkimuksiin hakeutumiselle ovat yliaktiivisen virtsarakon oireet, virtsatiekivet sekä munuaisten ja alempien virtsateiden kasvaimet.

Miten urologisia vaivoja tutkitaan ja hoidetaan?

Kliinisen tutkimuksen ja laboratoriokokeiden lisäksi urologilla on diagnostiikassa apuna mm. ultraäänitutkimukset ja muut kuvantamistutkimukset sekä tähystystutkimukset.

Lue lisää: Urologiset toimenpiteet

Ajanvaraus

Varaa aika urologin vastaanotolle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelun kautta numerosta 010 312 010.