Urologiset toimenpiteet

Pihlajalinnan urologiset leikkaukset tehdään Pihlajalinna Koskiklinikalla Tampereella, Pihlajalinna Dextrassa Helsingissä ja Pihlajalinna Seinäjoella. Vastaanottotoimintaa on useammassa toimipisteessä. Urologisia toimenpiteitä ovat muun muassa sterilisaatiot, ympärileikkaukset sekä vesikiveksen leikkaushoito.

Miten urologisia vaivoja tutkitaan ja hoidetaan?

Kliinisen tutkimuksen ja laboratoriokokeiden lisäksi urologilla on diagnostiikassa apuna peräsuolen kautta tehtävä ultraäänitutkimus. Tutkimuksessa nähdään eturauhasen kaikurakenne, koko ja muoto. Ultraääniohjatusti voidaan ottaa koepalat eturauhasesta paikallispuudutuksessa, mikäli epäillään eturauhassyöpää. Enenevässä määrin eturauhassyövän diagnostiikassa käytetään magneettitutkimusta.

Alavirtsatiet (virtsarakko ja virtsaputki) pystytään tutkimaan polikliinisellä virtsaputken ja virtsarakon tähystyksellä (uretrokystoskopia), joka tehdään paikallispuudutuksessa potilaan ollessa hereillä. Uretrokystoskopiassa edetään joustavalla ohuella tähystimellä virtsaputken kautta virtsarakkoon. Tutkimuksella voidaan luotettavasti poissulkea virtsarakon ja virtsaputken syöpäsairaudet.

Ylävirtsateiden tutkimuksessa käytössä ovat kuvantamistutkimukset (ultraääni, tietokonekuvaus sekä magnettikuvaus) ja nukutuksessa tehtävät tähystystutkimukset.

Urologialla tehdään myös monenlaisia ei-kajoavia ja kajoavia ns. urodynaamisia tutkimuksia, jotka keskittyvät virtsateiden toiminnan ja toimintahäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon. Urodynaamiset tutkimukset saattavat olla tarpeen esim. virtsankarkailun ja virtsarakon tyhjenemishäiriöiden selvittämisessä.

Lääketieteessä ensimmäiset tähystimet (endoskopia) tulivat käyttöön urologiassa. Ensimmäiset vatsaontelon tähystykset (laparoskopia) suoritettiin urologin toimesta ja robottikirurgia otettiin ensimmäisenä käyttöön eturauhassyövän leikkaushoidossa. Urologiassa suurin osa toimenpiteistä voidaan tehdä tähystyksellisesti virtsateiden tai vatsaontelon tähystimiä käyttäen.

Viime vuosikymmenten aikana varsinkin eturauhassyövän hoitoon on kehitetty kevyempiä hoitoja, joista mainittakoon eturauhassyövän (toistaiseksi kokeellinen) ultraääni-kuumennushoito, jossa magneettiohjatusti tuhotaan eturauhassyöpää. Toimenpide tehdään virtsaputken kautta ja hoitoa voidaan kutsua kirurgiaksi ilman veistä.