Plastiikkakirurgia

Plastiikkakirurgisissa toimenpiteissä ja leikkauksissa palvelutarjonta on laaja ja monipuolinen. Leikkaushoito suunnitellaan tarkasti ja asiakkaalle tehdään yhdessä Pihlajalinnan asiantuntijatiimin kanssa yksilöllinen hoitosuunnitelma. Kasvojen ikääntymismuutoksia voidaan hoitaa ihon esteettisten hoitojen ja laserhionnan lisäksi perinteisellä kasvojen kohotusleikkauksella tai kasvojen rasvansiirrolla.

Rinnat voivat jäädä kasvuiässä kehittymättä tai olla niin suuret, että ne aiheuttavat ongelmia. Raskaus, imetys ja painonpudotus vaikuttavat rintoihin toisinaan niin, että ne veltostuvat huomattavasti. Erilaisilla rintojen leikkauksilla voidaan kohottaa, suurentaa ja pienentää rintoja asiakkaan toiveiden mukaisesti. Leikkausten tulokset ovat yleensä hyvin pysyviä. Meillä Pihlajalinnassa tehdään rintaleikkauksia myös miehille.

Vartalon muotoihin vaikuttaa ihon alla oleva rasvakerros. Toisinaan rasvaa kertyy paikkoihin, joista sitä on vaikea saada pois laihduttamalla. Rasvaa on mahdollista poistaa käyttämällä rasvaimua. Meillä Dextrassa käytetään WAL-menetelmää (water assisted liposuction), joka on huomattavasti perinteistä rasvaimua turvallisempi ja tehokkaampi. WALin avulla saadaan aikaan luonnollinen lopputulos. Rasvansiirron lisäksi vesisuihkurasvaimu mahdollistaa poistettavan rasvan keräämisen hellävaraisesti ja hyväkuntoisena suoraan siirrettävässä muodossa. Rasvansiirron avulla voidaan vartalolta halutusta kohtaa poistettu ja talteen kerätty rasva, siirtää muualle vartaloon, esimerkiksi rintoihin, kasvoihin tai pakaroihin.

Ylipaino voi jättää reisiin ja olkavarsiin löysää ihoa, vaikka laihduttaminen olisi onnistunut. Myös raskaudet ja ikääntyminen vaikuttavat vartalon kiinteyteen. Muotoilun avulla voidaan poistaa reisien ylä- ja sisäpinnoilta sekä olkavarsista löysää kudosta ja ihoa. Niin sanottu pömppövatsa voi johtua raskauksista tai ylipainosta, jonka seurauksena suorat vatsalihakset ovat erkaantuneet ja vatsakalvo venynyt. Vatsanmuotoiluleikkauksella on mahdollista palauttaa lihakset yhteen ja poistaa löystynyttä ihoa sekä rasvaa. Muotoiluleikkauksissa samaan toimenpiteeseen yhdistetään usein rasvaimu, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä ja kaunis.

Omista toiveista ja hoitomahdollisuuksista voi käydä keskustelemassa meillä asiantuntijoidemme kanssa. Plastiikkakirurgisia leikkauksia tehdään Helsingissä Pihlajalinna Laser Tilkassa ja Pihlajalinna Plastiikkakirurgisessa sairaalassa sekä Pihlajalinna Itessä Joensuussa.

Yläluomileikkaus

Kun yläluomeen muodostuu liikaa ihoa ja rasvaa syntyy ihopoimu, joka haittaa näkemistä. Raskaat yläluomet vaikeuttavat silmien normaalia avautumista ja silmät väsyvät helposti. Vaivaan voi liittyä toistuva sidekalvo- tai silmäluomitulehdus. Roikkuvat yläluomet ovat usein myös huomattava esteettinen haitta. Kasvojen yleisilme on väsynyt, eikä silmien muoto korostu enää toivotulla tavalla.

Yläluomileikkauksen avulla avarretaan näkökenttää poistamalla löystynyttä ihoa ja tarvittaessa rasvaa. Leikkauksessa silmäluomipoimu muodostetaan uudelleen. Yläluomileikkauksissa pyritään saamaan pieni, usein näkymätön arpi luomivakoon. Jatkamalla viiltoa sivuille saadaan silmien sivuilla olevaa löysää kudosta pois.

Luomivako kiinnitetään ompelein haluttuun kohtaan ja halutun muotoiseksi. Etuna on entistä tarkempi leikkaus, ohuempi ja huomaamattomampi arpi sekä erittäin pitkäaikaiset leikkaustulokset. Liika rasva voidaan poistaa rasvataskuista, jotka ympäröivät silmää yläluomen alueella.

Yläluomen korjausleikkaus voidaan tehdä kirurgisesti veitsellä tai laserilla. Menetelmien suurin ero on toipumisessa. Laserleikkauksessa toimenpide on veretön, jonka vuoksi esiintyy vähemmän turvotusta ja mustelmia.

Silmäluomileikkaukset tehdään useimmiten puudutuksessa. Jos asiakas haluaa, leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai jonkin muun nukutustoimenpiteen yhteydessä. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin muutamassa tunnissa.

Silmäluomileikkauksen jälkeen on syytä ottaa rauhallisesti muutaman päivän ajan. Sairausloma kestää yleensä kaksi viikkoa. Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua toimenpiteestä. Leikatun kohdan ympärille voi tulla mustelmia ja turvotusta.

Alaluomileikkaus

Silmäpusseja ja tummia silmänalusia voidaan hoitaa alaluomitoimenpiteillä. Alaluomileikkaus suunnitellaan yksilöllisesti. Leikkauksessa poistetaan varovaisesti löystynyttä ihoa ja lihasta sekä tasoitetaan silmäpussin sisällä olevaa rasvaa. Toisinaan ainoastaan alaluomen ihon pinnallinen käsittely joko radiofrekvenssillä tai kemiallisella kuorinnalla on riittävä hoito. Tummia varjostumia häivytetään hyvin pienillä rasvansiirteillä. Väliaikaisen avun voi valikoiduissa tapauksissa saada täyteainehoitojen avulla. Väsyneen näköisten alaluomien hoitamisella on huomattava vaikutus yleisilmeeseen ja ulkonäköön.

Alaluomileikkauksessa avaus tulee ripsirajan alapuolelle hyvin lähelle ripsiä niin, että siitä syntyvä arpi ei erotu tai näy. Viiltoa jatketaan tarvittaessa hieman ripsirajan sivulta ohimon suuntaan luonnolliseen ilmeryppyyn. Toinen vaihtoehto on leikata alaluomen sisäpinnan kautta, mutta tämä tekniikka soveltuu vain valikoiduissa tapauksissa.

Leikkausarpi ripsirajan kohdalla on yleensä näkymätön muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä. Alaluomileikkauksessa poistetaan rasvaa rasvataskuista, jotka ympäröivät silmää. Tästä rasvasta voidaan myös tehdä rasvakieleke, jolla vähennetään tai poistetaan kyyneluraa. Löysää ihoa poistetaan hallitusti. Alaluomileikkauksella ei saada ilmeryppyjä kokonaan pois.

Silmäluomileikkaukset tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Jos asiakas haluaa, leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai jonkin muun nukutustoimenpiteen yhteydessä. Asiakas pääsee kotiin muutaman tunnin tarkkailun jälkeen.

Kasvojenkohotus (Facelift)

Kasvot veltostuvat ja ihon kimmoisuus vähenee ikääntymisen myötä kollageenin vähentyessä. Kemiallinen kuorinta sekä laser- ja pistoshoidot korjaavat ikääntymisen vaikutuksia. Ihon muutoksiin voidaan vaikuttaa myös erilaisilla kasvojenkohotusleikkauksilla, joiden etuna on pysyvämpi lopputulos. Yleisimmin korjataan joko keskikasvoja tai alakasvoja ja kaulaa.

Kasvojenkohotus tehdään joko nukutuksessa tai puudutuksessa. Leikkauksessa korjataan kasvojen muotoa nostamalla ihonalaisia kudoksia, lihaksia ja rasva-alueita sekä poistamalla ylimääräistä ihoa.

Leikkausarvista tehdään mahdollisimman pieniä, ja ne pyritään sijoittamaan huomaamattomiin kohtiin. Kasvojenkohotuksesta toipuminen kestää noin 2–4 viikkoa. Kasvot ovat leikkauksen jälkeen turvoksissa ja niissä on mustelmia. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Leikkauksen jälkeisen viikon ajan käytetään tarvittaessa kasvotukea. Toipumista voi pyrkiä nopeuttamaan muun muassa lymfahoidon avulla.

Kasvojenkohotusleikkauksia tehdään naisten lisäksi entistä enemmän miehille. Kasvojenkohotuksen pitkäaikaisia tuloksia voidaan ylläpitää myöhemmin tehtävien pistos- ja laitehoitojen avulla.

Nenäleikkaus

Nenä voi olla vino tai muuten poikkeava luonnostaan tai vamman seurauksena. Joskus ihosyövän hoito jättää jälkensä nenään. Ulkonäköhaitan lisäksi nenässä saattaa olla tukkoisuutta ja sieraimet voivat painuvat helposti kasaan.

Ongelmat on pyritty perinteisesti korjaamaan nenän väliseinää oikaisemalla. Tämä ei useinkaan riitä, koska vika on nenän ulkoseinän rakenteissa. Tilanteeseen pystytään puuttumaan nenäleikkauksella, jossa sekä nenän ulkoiset osat että väliseinä korjataan samalla kertaa ja nenän mittasuhteita tasapainotetaan. Tämä tapahtuu esimerkiksi siirtämällä rustoa nenän selkään. Rustoa otetaan tavallisimmin nenän väliseinästä tai korvasta.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla on mahdollista keskustella hoitomahdollisuuksista ja järkevästä kokonaisuudesta. Suunnittelussa valokuvilla on iso osuus, joten mukaan voi ottaa kuvia, jotka havainnollistavat itselle tärkeitä asioita.

Nenäleikkaus tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksessa ei synny selvästi näkyvää haavaa, koska se tehdään sierainten sisäpinnalle. Kotiin pääsee yleensä samana iltana voinnista ja toiveista riippuen.

Kotiutuessa nenän päällä on teipit ja/tai nenälasta, joita pidetään noin viikon ajan. Sen jälkeen poistetaan ompeleet. Mustelmia ja turvotusta ilmenee yleensä jonkin verran leikkauksen jälkeen, mikä poistuu muutamien viikkojen kuluessa. Sairausloman kesto on yleensä viikosta kolmeen viikkoon. Urheilua ei saa harrastaa noin kuukauteen.

Lopullinen leikkaustulos on nähtävissä kuuden kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Tutkimusten mukaan nenän kautta hengittäminen helpottuu suurimmalla osalla leikatuista potilaista.

Nenän tukkoisuuden uudet hoidot

Joskus nenän tukkoisuus on monien tekijöiden aiheuttama. Nenän ulko- ja väliseinien korjaamisen lisäksi on tarvetta avartaa poskionteloita. Avartaminen onnistuu pallolaajennuksen avulla.

Myös pistoshoidoilla voidaan korjata lieviä nenässä olevia muotovirheitä. Pistoshoidoissa käytetään hyalyronihappoa, jonka vaikutus kestää noin 9–18 kuukautta. Pistoshoidot voidaan toteuttaa lääkärin vastaanoton yhteydessä.

Kasvojen rasvansiirto

Ikääntyminen näkyy kasvoissa ryppyjen ja juonteiden lisäksi niin, että kasvojen kimmoisuus vähenee. Muutoksia voidaan korjata luonnollisella ja pehmeällä keinolla eli kasvojen rasvansiirrolla. Rasvansiirrossa muualta vartalosta kerätään kehon omaa rasvaa, joka ruiskutetaan kasvoihin. Luonnollinen tulos syntyy, koska siirrettävät rasvasolut jatkavat toimintaansa normaalisti uudessa paikassa.

Meillä Pihlajalinnassa käytetään uutta WAL-menetelmää (water assisted liposuction), joka on huomattavasti perinteistä rasvaimua turvallisempi ja tehokkaampi. WAL-menetelmässä vesisuihku irrottaa rasvaa ihon alta mekaanisen irrottamisen sijaan. Vesisuihkurasvaimu mahdollistaa poistettavan rasvan keräämisen hellävaraisesti ja hyväkuntoisena suoraan siirrettävässä muodossa. Vesisuihkurasvaimulla vartalolta halutusta kohtaa poistettu ja talteen kerätty rasva, voidaan siirtää muualle vartaloon, esimerkiksi kasvoihin. WALin avulla saadaan aikaan luonnollinen lopputulos.

Rasvaa voidaan siirtää kasvoihin hyvin laajasti eli esimerkiksi otsaan, kiukkuryppyyn, kulmakarvojen ja kulmaluiden seutuun ja huuliin. Kun kasvot käsitellään laajasti samalla kertaa, niiden mittasuhteet säilyvät, eikä täytetty alue pistä silmään. Haluttu lopputulos syntyy usein jo yhden siirron avulla, mutta siirtoja voidaan tehdä tarvittaessa kaksi. Rasvansiirron mahdollisuuksista ja hoitokertojen määrästä voi käydä keskustelemassa Pihlajalinna Laser Tilkassa plastiikkakirurgin kanssa.

Kasvojen rasvansiirto tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa. Rasvan ottokohtaan tulee yleensä yksi tai kaksi hyvin pientä viiltoa, joista imetään nestettä ja rasvaa vesisuihkurasvaimutekniikalla suunniteltu määrä. Tämän jälkeen rasva ruiskutetaan ohuina noroina kasvoihin halutulle alueelle. Haavat suljetaan pienillä sulavilla ompeleilla ja teipataan kiinni. Rasvan ottokohtaan tulee tukivaate.

Toimenpide kestää yhteensä noin 1,5–2,5 tuntia. Sen jälkeen pääsee kotiin lähes poikkeuksetta samana päivänä. Kasvot turpoavat aluksi voimakkaasti ja niihin voi tulla mustelmia. Turvotus johtuu käsittelystä ja siitä, että rasvasiirteessä on aina noin 30 prosenttia liuosta, joka imeytyy kasvoista pois. Suurin osa turvotuksesta häviää kahden viikon jälkeen toimenpiteestä. Mustelmia voi tulla myös rasvan ottokohtaan, jossa kannattaa pitää tukivaatetta vähintään kaksi viikkoa.

Viiden ensimmäisen vuorokauden aikana kasvojen liikuttelua pitäisi välttää niin paljon kuin mahdollista eli syödä sosemaisia ruokia ja puhua sekä ilmehtiä minimaalisesti. Tänä aikana siirteeseen kasvaa hentoja verisuonia, joiden kasvu häiriytyy, jos kasvot liikkuvat vähän väliä. Selällään nukkuminen on suositeltavaa kuukauden ajan, koska rasvasiirre on hyvin herkkä myös paineelle ja kylmälle.

Töihin saa palata heti, kun se tuntuu itsestä järkevältä. Viikon kuluttua voi liikkua ja tehdä arkiaskareita normaalisti. Hikitreeni on sallittua kuitenkin vasta kahden viikon kuluttua toimenpiteestä infektioriskin vuoksi.

Lopullinen tulos on arvioitavissa noin kolmen kuukauden kuluttua. Rasvansiirto voidaan tällöin tarvittaessa uusia. Rasvansiirrolla saavutettava tulos on hyvin pysyvä, mutta on hyvä kuitenkin muistaa, että kehon painossa tapahtuvat muutokset vaikuttavat tavalliseen tapaan myös kasvojen rasvasoluihin. Ne reagoivat lihomiseen paisumalla ja laihtumiseen kutistumalla.

Hörökorvaleikkaus

Hörökorvaisuus on synnynnäinen korvalehden virheasento. Se johtuu korvan rustossa olevista poikkeamista. Yleisimmin vain yksi korvalehden poimuista on kehittynyt puutteellisesti. Korvalehden kuppiosa voi myös olla liian kookas.

Hörökorvia korjataan leikkauksella. Leikkaukseen voi tulla jo ennen kouluikää, mutta myös kouluikäisten ja aikuisten hörökorvia korjataan nykyisin hyvin paljon. Leikkauksen mahdollisuudesta voi tulla keskustelemaan suoraan plastiikkakirurgin vastaanotolle tai plastiikkakirurgisen hoitajan ilmaiselle konsultaatiokäynnille.

Toimenpide tehdään yleensä puudutuksessa eli hörökorvaleikkaus tehdään nukutuksessa vain alle kouluikäisille. Leikkauksessa korvalehden rustoa muotoillaan ja tarvittaessa ylimääräistä rustoa poistetaan. Leikkaushaava ei jää selvästi näkyviin, sillä se tulee korvan taakse. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin muutaman tunnin kuluttua.

Korvalehtiin voi tulla leikkauksen jälkeen turvotusta ja mustelmaa. Nämä poistuvat muutamassa viikossa. Korvia tuetaan tukipannalla 2–3 viikkoa.

Hörökorvien leikkaukset onnistuvat hyvin. Tulokset ovat useimmiten pysyviä ja korvasta saadaan luonnollisen näköinen.

Rintojen suurennus implantilla

Rintojen suurentaminen implantin avulla on yksi yleisimmistä esteettisen kirurgian leikkauksista. Rintoja suurennetaan yleensä silloin, kun ne ovat jääneet kasvuiässä kehittymättä tai jos rinnat ovat erikokoiset. Implantilla korjataan myös rintoja, joiden kiinteys tai koko ovat muuttuneet raskauksien, imetysten, iän tai syövän myötä. Suurennusleikkauksella luodaan rinnat, jotka täydentävät muodoltaan ja kooltaan naisen mielikuvaa itsestään ja sopivat parhaiten hänen vartaloonsa. Rintojen suurentaminen parantaa parhaimmillaan vartalon mittasuhteita ja tyytyväisyyttä omaan kehoon.

Jokainen nainen on yksilöllinen kuten rintoja koskevat toiveetkin. Nykyään on mahdollista valita useiden eri rintaimplanttivaihtoehtojen välillä, joiden koko ja muoto vaihtelevat. Rintojen suurentaminen tehdään silikoni-implanteilla, jotka ovat joko pyöreitä tai anatomisesti muotoiltuja koheesiogeeli-implantteja. Niiden pinta on karhennettu. Terveysriskejä kyseisillä implanteilla ei ole tutkimuksissa todettu. Implanttien laittaminen ei myöskään vaikuta imettämiseen tai mammografian onnistumiseen.

Jos pelkän implantin avulla ei ole mahdollista saavuttaa toivottua lopputulosta, voidaan leikkaukseen liittää löystyneen rintarauhasen kiristys tai rasvansiirto. Plastiikkakirurgin vastaanotolla on mahdollista käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja. Leikkauksessa pyritään aina symmetriaan eli erikokoiset tai -tasoiset rinnat huomioidaan. Ennen leikkausta tehdään aina rintojen mammografia ja tarvittaessa laboratoriotutkimuksia.

Rintojen suurennusleikkaus tehdään joko nukutuksessa tai puudutuksessa, johon yhdistetään rentouttava lääkitys. Mikäli rintakudos on löysä ja potilas on hoikka, implantti laitetaan useimmiten lihaksen alle. Jos iho ja rintalihas ovat kiinteät, voidaan implantti asettaa myös rintalihaksen päälle. Leikkauksessa syntyy siisti arpi, joka jää rinnanaluspoimuun.

Rinnoissa voi tuntua turvotusta ja kiristystä leikkauksen jälkeen muutaman viikon ajan. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua toimenpiteestä. Raskaita ponnisteluja ja rankempaa liikuntaa täytyy välttää ensimmäinen kuukausi. Sairausloman kesto on yleensä 1–3 viikkoa. Tukiliiviä suositellaan yleensä käytettäväksi 4–6 viikkoa. Jälkitarkastus on puolen vuoden kuluttua leikkauksesta tai tarpeen mukaan.

Lopullisen muotonsa rinnat saavuttavat puolen vuoden kuluessa leikkauksesta. Implantteja pidetään yleensä 10–20 vuotta, mutta osa naisista haluaa vuosien mittaan vaihtaa implantin kokoa tai mallia. Hyvin pieni osa haluaa niistä kokonaan eroon.

Rintojen suurennus rasvansiirrolla

Rintojen koko ja muoto voivat mietityttää, jos rinnat ovat jääneet kasvuiässä kehittymättä. Rintoihin on saattanut tulla myös muutoksia raskausen, imetyken, iän tai syövän myötä. Suurennusleikkauksella luodaan rinnat, jotka täydentävät muodoltaan ja kooltaan naisen mielikuvaa itsestä ja sopivat parhaiten hänen vartaloonsa. Rintojen suurentaminen parantaa parhaimmillaan vartalon mittasuhteita ja tyytyväisyyttä omaan kehoon.

Rintoja on suurennettu perinteisesti implanttien avulla, mutta nykyään on myös mahdollista valita rasvansiirto. Rasvansiirto on sopiva menetelmä silloin, kun toivomuksena on saada nykyistä täyteläisemmät, luonnollisen tuntuiset ja pehmeät rinnat. Rasvansiirrolla voidaan myös korjata rintojen epäsymmetriaa tai korvata implantti, joka halutaan jostakin syystä poistaa. Rasvalla voidaan lisäksi täyttää decoltee-aluetta sekä kaventaa rintojen väliä.

Jo yksi rasvansiirto voi tuoda toivotun tuloksen, mutta jos rintoihin haluaa isompia muutoksia, tarvitaan useampia siirtoja. Kertojen määrään vaikuttaa esimerkiksi ihon tiukkuus ja rintojen mahdollinen arpeutuneisuus. Rasvansiirron mahdollisuuksista voi käydä keskustelemassa meillä Pihlajalinnassa plastiikkakirurgin kanssa. Ennen toimenpidettä tehdään yleensä mammografia ja tarvittaessa laboratoriotutkimuksia.

Rasvansiirto tehdään nukutuksessa tai puudutuksessa. Rasvaa siirretään rintoihin esimerkiksi jenkkakahvoista, pakaroista tai reisistä. Ihoon tehdään hyvin pieniä viiltoja ja rintaan 1–3 pientä reikää mahdollisimman huomaamattomiin paikkoihin. Rasva ruiskutetaan tiheästi ohuina noroina rinnan ihonalaiseen rasvaan ja rintarauhasen alle rintalihakseen. Haavat suljetaan pienillä sulavilla ompeleilla ja teipataan kiinni. Rasvan ottokohtaan tulee jämäkkä tukivaate. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin samana päivänä.

Rasvansiirrosta toipuu yleensä muutamassa viikossa. Suurin osa turvotuksesta häviää kolmannella viikolla ja lopullinen tulos on arvioitavissa noin kolmen kuukauden kuluttua, jolloin on jälkitarkastus. Rasvansiirto voidaan tämän jälkeen tarvittaessa uusia. Kevyt liikunta on mahdollista heti, mutta kovaa ponnistelua on syytä välttää kahden viikon ajan. Sairausloman kesto on yleensä 1–7 päivää. Tukivaatetta pidetään rasvanottokohdassa noin kuukauden ajan.

Rasvansiirron jälkeen rintojen tuntohäiriöt ovat erittäin harvinaisia, eikä siirto vaikuta imetykseen. Rintaan asettunut ja tarttunut rasva on elävää ja pysyvää eli se lihoo ja laihtuu potilaan mukana. Rintojen rasvansiirtoon yhdistetään usein laajempi rasvaimu. Rasvaa siirretään esimerkiksi kasvoihin. Rasvansiirto on hoikilla ihmisillä yleensä mahdotonta toteuttaa, ellei kyse ole hyvin pienestä siirrosta.

Rintojen kohottaminen

Raskauden tai painonpudotuksen jälkeen rinnat voivat veltostua. Myös ikääntyminen vaikuttaa rintojen kiinteyteen. Rintojen muotoa ja asentoa on mahdollista palauttaa rintojen kohotuksella eli mastopexialla. Kohotus voidaan myös yhdistää rintojen suurentamiseen rasvansiirron tai implantin avulla. Omista toiveista ja odotuksista voi käydä keskustelemassa meillä Pihlajalinnassa asiantuntijoiden kanssa.

Rintojen kohotuksessa rinnoista poistetaan ylimääräistä ihoa. Rintakudosta ja nännejä nostetaan ylemmäs. Nännipihaa voidaan pienentää paremmin vartaloon sopivaksi. Leikkaus tehdään nukutuksessa tai puudutuksessa riippuen leikkauksen laajuudesta. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin joko samana iltana tai seuraavana päivänä.

Rinnoissa voi tuntua turvotusta ja kiristystä leikkauksen jälkeen. Sairausloman kesto on yleensä 2–3 viikkoa. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Raskaita ponnisteluja ja rankempaa liikuntaa tulee välttää ensimmäinen kuukausi. Jälkitarkastus on puolen vuoden kuluttua leikkauksesta tai tarpeen mukaan. Rinnat tarvitsevat leikkauksen jälkeen tukea, minkä vuoksi tukiliivejä tulee käyttää neljän viikon ajan.

Leikkaustulokset ovat hyvin pitkäaikaisia tai jopa pysyviä. Lopullisen muotonsa rinnat saavuttavat puolen vuoden kuluessa leikkauksesta.

Rintojen pienennys

Pihlajalinnassa tehdään rintojen pienennyksiä sekä naisille että miehille.

Naisten rintojen pienennys

Suuret ja painavat rinnat aiheuttavat usein erilaisia terveysongelmia. Niska- ja hartiakivut, päänsärky ja huono ryhti vaivaavat. Rintojen koko voi haitata liikunnan harrastamista, vaikeuttaa pukeutumista ja aiheuttaa iho-ongelmia esimerkiksi rintojen alla.

Suuria rintoja voidaan pienentää leikkauksella, jossa rintakudosta, rasvaa ja ylimääräistä ihoa poistetaan. Samalla rintojen muoto ja kiinteys paranevat. Rintojen pienennysleikkaus ei poista mahdollisuutta imettää myöhemmin. Sairausvakuutus korvaa osan leikkauksen hinnasta, kun rintojen koosta on todettu olevan terveydellistä haittaa.

Rintojen pienennysleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Kotiutuminen tapahtuu seuraavana päivänä. Rinnoissa saattaa tuntua turvotusta ja kiristystä usean viikon ajan. Vähitellen kudokset asettuvat lopulliselle paikoilleen ja rinnat alkavat tuntua luonnollisilta.

Lopullisen muotonsa rinnat saavuttavat puolen vuoden kuluessa leikkauksesta. Sairausloman kesto on yleensä 2–3 viikkoa. Urheilu- tai tukiliivien käyttöä suositellaan neljä viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Tutkimusten mukaan potilaat ovat hyvin tyytyväisiä rintojen pienentämiseen. Leikkaus auttaa fyysisiin vaivoihin lähes aina. Ongelmat poistuvat kokonaan tai vähenevät huomattavasti.

Miesten rintojen pienennys

Miesten suuririntaisuus eli gynekomastia voi kehittyä teini-iässä hormonitoiminnan muutosten myötä. Myös ylipaino aiheuttaa kiusallisen suuria rintoja, eikä laihtuminen aina korjaa tilannetta. Lisäksi vanhemmalla iällä testosteronituotannon vähentyessä miesten suuririntaisuus yleistyy. Joskus miehen rinnat suurenevat lääkehoidon sivuvaikutuksena.

Miesten rintojen pienennysleikkauksessa poistetaan rintojen rasva- ja rauhaskudosta sekä joskus ylimääräistä ihoa. Toimenpiteeseen liitetään usein rasvaimu. Leikkaus tehdään joko nukutuksessa tai puudutuksessa, johon yhdistetään rentouttava lääkitys. Kotiin pääsee yleensä saman päivän aikana.

Rinnoissa saattaa tuntua turvotusta ja kiristystä muutamien viikkojen ajan. Raskasta liikuntaa tulee välttää vähintään kuukauden verran, jonka ajan käytetään jälkihoitona tukivaatetta. Sairausloman kesto on yleensä 1–3 viikkoa. Jälkitarkastus tehdään leikkaavan lääkärin luona yleensä 2–6 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Lopullinen tulos saavutetaan puolen vuoden kuluessa leikkauksesta. Miesten rintaleikkauksilla saadaan aikaan toivottu ja usein myös pysyvä tulos.

Vartalon rasvaimu

Vartalon muotoihin vaikuttaa ihon alla oleva rasvakerros. Toisinaan rasvaa kertyy paikkoihin, joista sitä on vaikea saada pois laihduttamalla. Esimerkiksi nuoret voivat kärsiä kaksoisleuasta, vaikka olisivat vartaloltaan muuten hoikkia. Sitkeän rasvakerroksen syy on usein perinnöllinen.

Rasvaa on mahdollista poistaa käyttämällä rasvaimua. Rasvaimu on yksi maailman yleisimpiä esteettisen kirurgian toimenpiteitä, jonka avulla ei pelkästään poisteta rasvaa ihon alta, vaan myös muotoillaan kehoa halutun malliseksi. Meillä Pihlajalinnassa käytetään uutta WAL-menetelmää (water assisted liposuction), joka on huomattavasti perinteistä rasvaimua turvallisempi ja tehokkaampi. WAL-menetelmän avulla saadaan aikaan luonnollinen lopputulos.

Rasvaimussa vesisuihku irrottaa rasvaa ihon alta mekaanisen irrottamisen sijaan. Menetelmänä vesisuihkurasvaimun etuna on, että poistettava rasva voidaan kerätä ja tarvittaessa siirtää muualle vartaloon, esimerkiksi rintoihin, kasvoihin tai pakaroihin. Omista toiveista ja odotuksista voi käydä keskustelemassa meillä Pihlajalinnassa asiantuntijoiden vastaanotolla.

WAL-vesisuihkurasvaimusta toipuminen on yleensä nopeaa. Pienen rasvaimun jälkeen ei välttämättä tarvitse lainkaan sairauslomaa. Isomman imun jälkeen sairausloma on muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Painetekstiiliä käytetään neljä viikkoa toimenpiteen jälkeen. Mahdollisen paikallisen turvotuksen ja epätasaisuuden poistumista voi nopeuttaa manuaalisella tai koneellisella lymfahoidolla.

Varsinaisena laihdutuskeinona rasvaimua käytetään harvoin. Jos paino nousee rasvaimun jälkeen, voi se huonontaa lopputulosta huomattavasti. Rasvasoluja saattaa muodostua lisää rasvan kantasoluista. Myös jäljelle jääneet rasvasolut voivat turvota lihomisen myötä, samoin kuin ne alueet, joista rasvaa ei ole imetty.

Muotoilussa tehtyjen virheiden korjaaminen on usein erittäin hankalaa, joskus jopa mahdotonta. Siksi rasvaimun teettämisessä kannattaa luottaa ammattitaitoisiin plastiikkakirurgeihin.

Vartalon rasvansiirto

Rasvansiirto on sopiva menetelmä silloin, kun toivomuksena on hoikistua joistakin kohdasta ja saada muotoja lisää toisaalle. Tavoitteena voivat olla esimerkiksi nykyistä täyteläisemmät rinnat tai pakarat. Rasvansiirtoa käytetään myös silloin, kun pyrkimyksenä on tasoittaa vartalon epäsymmetrisiä kohtia.

Meillä Pihlajalinnassa käytetään uutta WAL-menetelmää (water assisted liposuction), joka on huomattavasti perinteistä rasvaimua turvallisempi ja tehokkaampi. WAL-menetelmässä vesisuihku irrottaa rasvaa ihon alta mekaanisen irrottamisen sijaan. Vesisuihkurasvaimu mahdollistaa poistettavan rasvan keräämisen hellävaraisesti ja hyväkuntoisena suoraan siirrettävässä muodossa. Vesisuihkurasvaimulla vartalolta halutusta kohtaa poistettu ja talteen kerätty rasva, voidaan siirtää muualle vartaloon, esimerkiksi rintoihin, kasvoihin tai pakaroihin. Esimerkiksi vatsasta tai reisistä voidaan siirtää rasvaa rintoihin. WALin avulla saadaan aikaan luonnollinen lopputulos. Rasvansiirron mahdollisuuksista ja omista toiveista voi käydä keskustelemassa meillä Pihlajalinnassa plastiikkakirurgin kanssa.

Jo yksi kerta voi tuoda toivotun tuloksen, mutta kun siirrettävät rasvamäärät ovat suuria, tarvitaan useampia siirtoja. Kertojen määrään vaikuttaa myös esimerkiksi ihon tiukkuus. Ennen toimenpidettä tehdään tarvittaessa mammografia ja laboratoriotutkimuksia.

Rasvansiirto tehdään yleensä puudutuksessa. Ihoon tehdään hyvin pieniä viiltoja mahdollisimman huomaamattomiin paikkoihin. Rasva ruiskutetaan tiheästi ohuina noroina halutulle alueelle ihonalaiseen rasvaan. Haavat suljetaan pienillä sulavilla ompeleilla ja teipataan kiinni. Rasvan ottokohtaan tulee jämäkkä tukivaate. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin samana päivänä.

Rasvansiirrosta toipuu yleensä muutamassa viikossa. Suurin osa turvotuksesta häviää kolmannella viikolla ja lopullinen tulos on arvioitavissa noin kolmen kuukauden kuluttua, jolloin rasvansiirto voidaan tarvittaessa uusia. Kevyt liikunta on mahdollista heti, mutta kovaa ponnistelua on syytä välttää kahden viikon ajan. Sairausloman kesto on yleensä 1–7 päivää. Tukivaatetta pidetään rasvan ottokohdassa noin kuukauden ajan.

Rasvansiirron jälkeen ihon tuntohäiriöt ovat erittäin harvinaisia, eikä siirto vaikuta esimerkiksi imetykseen. Häiritsevä rasvakertymä pysyy hyvin poissa, jos painonhallinta onnistuu toimenpiteen jälkeen. Siirtokohtaan asettunut ja tarttunut rasva on elävää ja pysyvää eli se lihoo ja laihtuu potilaan mukana. Rasvansiirto on hoikilla ihmisillä yleensä mahdotonta toteuttaa, ellei kyse ole hyvin pienestä siirrosta.

Vatsanmuotoilu

Vatsan pömpötys on yleinen vaiva erityisesti naisilla. Pömppövatsa voi johtua raskauksista tai ylipainosta, jonka seurauksena suorat vatsalihakset ovat erkaantuneet ja vatsakalvo venynyt. Koska keskivartalon tuki on heikko, liittyy pömppövatsaan usein esimerkiksi selkävaivoja. Treenaaminen ei korjaa tilannetta. Myös iho ja ylimäärinen rasva voivat roikkua vatsalla kiusallisesti.

Vatsanmuotoiluleikkauksella on mahdollista palauttaa lihakset yhteen ja poistaa löystynyttä ihoa sekä rasvaa. Leikkaukseen yhdistetään usein muun vartalon rasvaimu mahdollisimman kauniin lopputuloksen saamiseksi. Omista toiveista ja hoitomahdollisuuksista voi käydä keskustelemassa meillä Pihlajalinnan asiantuntijoiden kanssa.

Ylimääräistä ihoa voidaan poistaa puudutuksessa, mutta laajemmat vatsanmuotoilut tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa syntyy viilto joko bikinirajaan tai navan yhteyteen, jonka kautta ommellaan erkaantuneet vatsalihakset yhteen ja muotoillaan vatsaa yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.

Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin yleensä seuraavana päivänä tai viimeistään kahden päivän kuluttua. Vatsanmuotoilusta toipuu yleensä muutamassa viikossa. Sairausloman kesto on 2–4 viikkoa, jonka aikana ja jälkeen käytetään tukivyötä, jotta kudokset parantuessaan kiinnittyvät korjatuille paikoilleen. Tukivyön tarve kestää enintään puolitoista kuukautta. Kova ponnistelu vahingoittaa toisiinsa liitettyjä vatsalihaksia, minkä vuoksi sitä tulee välttää ainakin kolmen kuukauden ajan. Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua toimenpiteestä tai leikkaavan kirurgin ohjeen mukaan. Tässä yhteydessä on yleensä myös ensimmäinen jälkitarkastus.

Leikkauksella saavutettu vartalon muoto säilyy hyvin pitkään, mikäli paino ei nouse ja lihaksista pidetään huolta.

Reisien ja olkavarsien muotoilu

Vartalo ei pysy aina elämän muutoksissa mukana. Ylipaino voi jättää reisiin ja olkavarsiin löysää ihoa, vaikka laihduttaminen olisi onnistunut. Myös raskaudet ja ikääntyminen vaikuttavat vartalon kiinteyteen.

Muotoilun avulla voidaan poistaa reisien ylä- ja sisäpinnoilta sekä olkavarsista löysää kudosta ja ihoa. Samaan toimenpiteeseen yhdistetään usein rasvaimu, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä. Omista toiveista ja odotuksista voi käydä keskustelemassa meillä Pihlajalinnan asiantuntijan kanssa.

Leikkaus tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa riippuen sen laajuudesta. Reisien muotoilussa leikkaushaava tulee huomaamattomaan kohtaan nivuseen ja olkavarsien muotoilussa olkavarren sisäpinnalle. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin yleensä samana päivänä. Raskasta liikuntaa tulee välttää noin kuukauden ajan. Toimenpiteen jälkeen leikatussa kohdassa on turvotusta ja mahdollisesti mustelmaa, jotka häviävät muutamassa viikossa.

Reisien ja olkavarsien muotoilulla saavutettu tulos säilyy hyvin, mikäli paino ei nouse ja lihaksista pidetään huolta.

Lymfaterapia

Lymfaterapian tärkein tehtävä on poistaa kudoksiin jäänyttä ylimääräistä neste- ja valkuaisainekuormaa. Turvotuksen vähentyessä kipu lievittyy ja kudosten parantuminen nopeutuu. Lymfaterapiassa kudosturvotusta ohjataan tarkoituksenmukaisella, kevyellä käsittelyllä kohti imusolmukkeita, joissa neste puhdistuu ennen kulkeutumista takaisin verenkiertoon.

Lymfaterapiaa käytetään erityisesti tilanteissa, joissa imusuoniston kuljetuskapasiteetti on laskenut esimerkiksi:

 • imusuoni- ja laskimoperäiset turvotukset
 • syöpäleikkausten jälkitilat
 • leikkaukseen valmistavana käsittelynä
 • kirurgisten toimenpiteiden jälkitilat (haavat,mustelmat,turvotus, arvet)
 • sädehoidon aiheuttamat turvotukset
 • raskauteen liittyvät turvotukset
 • erilaisten traumojen turvotukset, kuten venähdykset, murtumat, revähdykset ja mustelmat
 • krooniset haavat (säärihaavat)
 • krooniset sairaudet (reuma, kulumat, fibromyalgia, ruusu, skleroderma)
 • krooninen nuha ja sinuiitti

Lymfaterapia voidaan aloittaa heti leikkauksen tai vamman jälkeen.

Suositeltavaa on ottaa lymfaterapia hoitosarjana esim. 1-2 kertaa ennen leikkausta ja 3-4 kertaa leikkauksen jälkeen.

Pihlajalinna Plastiikkakirurgisessa sairaalassa on käytössä manuaalisen lymfaterapian tukena suomalainen PhysioTouch-alipainelaite (lisätietoa laitteesta: www.physiotouch.com).

Hoitorajoituksia:

 • akuutti infektio
 • syvä laskimotukos
 • pahanlaatuiset kasvaimet (syöpä), joiden hoito on kesken
 • sydämen vajaatoiminta