Gynekologiset toimenpiteet ja leikkaukset

Nainen tarvitsee yleensä elämänsä varrella gynekologia eli naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä. Meillä Pihlajalinnassa gynekologit ovat erikoistuneet laajasti naistentautien hoitoon, hormonaalisiin ongelmiin sekä gynekologisiin toimenpiteisiin ja leikkauksiin.

Pihlajalinnassa tehdään monipuolisesti erilaisia gynekologisia toimenpiteitä ja leikkauksia. Palvelutarjontaan kuuluu kohdunsuun tutkimuksia ja hoitoja sekä kohdun ja munasarjojen leikkauksia, endometrioosileikkauksia sekä sterilisaatioita ja niiden purkuja. Myös virtsankarkailua voidaan hoitaa inkontinenssileikkauksella. Pihlajalinnassa gynekologisia leikkauksia tekevät kokeneet gynekologiseen kirurgiaan erikoistuneet naistentautien ja synnytysten erikoislääkärit.

Gynekologisia toimenpiteitä ja leikkauksia tehdään Pihlajalinna Koskisairaalassa Tampereella sekä Pihlajalinna Laser Tilkassa Helsingissä.

Kohdunsuun tähystys

Kohdunsuun tähystys eli kolposkopia on toimenpide, jossa tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alue. Kohdunsuun tähystyksellä voidaan selvittää esimerkiksi papa-muutoksia tai ylimääräisten vuotojen syytä. Toimenpiteen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Tähystyksen tekee aina gynekologi yhdessä sairaanhoitajan kanssa. Tutkimus on nopea, eikä siinä tarvita puudutusta tai lääkitystä. Tähystyksen yhteydessä voidaan ottaa tarvittaessa näytepaloja, joiden vastaukset valmistuvat noin kahdessa viikossa.

Tutkimuksen jälkeen pääsee kotiin hetken lepäämisen jälkeen. Sairauslomaa ei tarvita. On normaalia, jos tähystyksen jälkeen esiintyy jälkivuotoa muutaman päivän. Hoitava lääkäri ottaa yhteyttä sovitulla tavalla, kun tutkimustulokset ovat valmistuneet

Sähkösilmukkahoito

Sähkösilmukka- eli LOOP-hoidossa kohdunsuulta poistetaan kudosta, jossa on todettu solumuutoksia. Muutokset voivat johtua esimerkiksi syövän esiasteesta. Toimenpiteen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Sähkösilmukkahoidon tekee aina gynekologi yhdessä sairaanhoitajan kanssa. Toimenpide on nopea ja se tehdään puudutuksessa.
Sairauslomaa ei tarvita. On normaalia, jos hoidon jälkeen esiintyy niukkaa vuotoa 1-3 viikon ajan. Hoitava lääkäri tekee jälkitarkastuksen noin puolen vuoden kuluttua. Tällöin kohdunsuun tähystyksessä eli kolposkopiassa tarkistetaan, että hoito on tehonnut. Sähkösilmukkahoito ei vaikuta mahdollisuuteen tulla raskaaksi.

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys

Raskaudenkeskeytys, sen perusteet ja toteutus on Suomessa säädetty lailla. Jos keskeytykselle on perusteeet, se voidaan suorittaa lääkkeillä ennen 9. raskausviikkoa. Menetelmä sopii alle 40-vuotiaille naisille, jotka eivät tupakoi. Raskaudenkeskeytys vaatii kahden eri lääkärin vastaanottokäynnin.

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys toteutetaan kotona. Läsnä tulee olla aikuinen tukihenkilö. Ennen keskeytystä gynekologi tarkistaa raskauden keston ultraäänitutkimuksella. Samassa yhteydessä varmistetaan keskustellen, että päätös keskeytyksestä on pitävä. Lisäksi tutkitaan hemoglobiiniarvo sekä tarvittaessa veriryhmä. Lääkäri ohjaa asiakkaan tutkimusten ja keskustelujen jälkeen sairaanhoitajan vastaanotolle, jossa käydään läpi keskeytykseen liittyvät käytännön seikat ja annetaan kirjalliset ohjeet sekä lääkkeet mukaan.

Raskaudenkeskeytys vaatii aina jälkitarkastuksen, joka tehdään 2-4 viikon kuluttua keskeytyksestä.

Raskausajan ultraäänitutkimukset

Normaaliin raskauden seurantaan kuuluvat yleiset ultraäänitutkimukset, jotka tehdään raskausviikoilla 10-14 ja 18-21. Tutkimuksia tehdään julkisella sektorilla, mutta ne voi tehdä myös yksityisesti. Kela korvaa osan näistä ultraäänitutkimuksista.

Pihlajalinnassa on mahdollista käydä ultraäänitutkimuksessa muillakin raskausviikoilla. Tarjoamme myös Tampereella Pihlajalinna Koskiklinikalla ja Helsingissä Lapsettomuusklinikalla mahdollisuutta myös 3D- ja 4D-tutkimuksiin, jotka antavat tarkempaa tietoa sikiön voinnista. 3D-tutkimuksessa voi nähdä sikiön ulkoiset rakenteet yksityiskohtaisemmin kuin perinteisessä ultraäänitutkimuksessa. 4D-tutkimus mahdollistaa sikiön liikkeiden seurannan kolmiulotteisina.

Tutkimuksissa voi nähdä esimerkiksi sikiön kasvonpiirteitä. Kolmiulotteisuus helpottaa sikiön mahdollisten rakennepoikkeavuuksien toteamisessa. Ultraäänitutkimukset eivät aiheuta vaaraa sikiölle.

Kohdun- ja munasarjojenpoisto

Kohdunpoisto tehdään tavallisimmin hyvänlaatuisten kohdun lihaskasvainten eli myoomien, kipujen tai laskeuman takia. Kohdunpoistoja tehdään myös vuotohäiriöiden tai syövän vuoksi. Leikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Meillä Pihlajalinnassa kohdunpoisto tehdään lähes aina tähystysleikkauksella. Muut vaihtoehdot ovat avoleikkaus ja leikkaus emättimen kautta. Kohdunpoisto tehdään nukutuksessa. Tarvittaessa samassa leikkauksessa voidaan poistaa myös munasarjat.
Tähystysleikkauksessa tehdään kolme pientä viiltoa alavatsalle. Kotiutus on mahdollista leikkauspäivän iltana tai seuraavana päivänä.

Kohdunpoiston jälkeiset päivät on syytä ottaa rauhallisesti. Sairausloma kestää yleensä kaksi viikkoa. Normaali työnteko ja liikunta on mahdollista sen jälkeen. Mahdollinen jälkitarkastus sovitaan tapauskohtaisesti leikkaavan lääkärin kanssa.

Virtsankarkailun korjausleikkaukset

Virtsankarkailun korjausleikkauksilla eli TVT/TOT-leikkauksilla parannetaan virtsanpidätyskykyä. Leikkauksen tarkoituksena on vahvistaa virtsaputkea, jottei karkailua pääse tapahtumaan.

Leikkaustulokset ovat yleensä hyviä. Kymmenen vuoden kuluttuakin suurin osa potilaista on tyytyväisiä leikkaustulokseen. Leikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Toimenpide tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksessa syntyy kolme pientä viiltoa, jotka suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla tai teipeillä. Kotiin pääsee yleensä samana päivänä.

Leikkauksen jälkeisinä päivinä on suositeltavaa ottaa rauhallisesti. Sairausloman pituus on yleensä 10 päivää. Normaali työnteko ja liikunta on mahdollista sen jälkeen. Jälkitarkastus tehdään noin kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta hoitavan lääkärin kanssa.

Endometrioosileikkaus

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on kohdun ulkopuolella, mikä aiheuttaa pysyvän tulehdusreaktion. Endometrioosin oireet ovat hyvin vaihtelevia ja jotkut potilaat voivat olla täysin oireettomiakin. Yleinen oire on kipu, joka tuntuu erityisesti kuukautisten yhteydessä.

Endometrioosipotilailla on myös usein vuotohäiriöitä ja lapsettomuutta. Sairautta hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, mutta myös leikkaushoitoa käytetään. Leikkauksessa poistetaan endometrioosipesäkkeitä. Leikkaustarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Endometrioosileikkaukset tehdään useimmiten tähystyksellä nukutuksessa. Leikkauksessa alavatsalle tehdään yleensä 2–3 pientä viiltoa, jotka suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Jos endometrioosi on levinnyt laajalle, voi olla tarpeen tehdä isompi avohaava.

Tähystysleikkauksesta pääsee kotiin saman päivän iltana. Alavatsa voi olla arka ja turvoksissa. Sairausloma on yleensä 3–14 päivää riippuen toimenpiteen laajuudesta. Jos leikkaus on suurempi, kotiutuminen tapahtuu voinnin mukaan seuraavana päivänä tai myöhemmin. Sairausloman kesto on tällöin yleensä pidempi.

Toimenpiteen löydökset käydään läpi leikkaavan lääkärin kanssa ennen kotiin lähtöä. Samalla arvioidaan jälkitarkastuksen tarve. Leikkaus auttaa suurinta osaa endometrioosipotilaita, mutta noin 20 prosentilla tauti uusiutuu perusteellisenkin leikkauksen jälkeen ja noin 20 prosentilla kivut jatkuvat.