Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohdun tähystystutkimus eli hysteroskopia voi olla tarpeen esimerkiksi kuukautisvuotohäiriöiden vuoksi. Hysteroskopia tehdään joko polikliinisena toimenpiteenä eli gynekologin vastaanottotiloissa tai operatiivisena toimenpiteenä leikkaussalissa. Tähystyksessä voidaan poistaa kohdun hyvänlaatuisia kasvaimia eli polyyppeja.

Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta keskustellaksesi toimenpiteestä. Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010.

Millainen tutkimus hysteroskopia on?

Hysteroskopian avulla voidaan tutkia kohdunkaulakanavaa ja kohtuonteloa yksityiskohtaisesti. Tähystyksessä kohtuonteloon viedään emättimen kautta ohut metallinen tähystysputki, jossa on pieni kamera, valonlähde ja tarpeenmukainen leikkausinstrumentti.

Tutkimuksen yhteydessä voidaan poistaa kohtuontelosta sinne kuulumattomia löydöksiä kuten hyvänlaatuisia kasvaimia eli polyyppeja tai kohdun lihaskyhmyjä eli myoomia. Tutkimus soveltuu hyvin myös poikkeavan anatomiseen löydöksen kuten kohdun väliseinämän operaatioon, kiinnikkeiden ja kierukan poistoon tai synnytyksen jälkeen istukkakudoksen poistamiseen kohtuontelosta. Tähystystutkimusta käytetään myös lapsettomuuden syiden selvittämiseen.

Milloin kohdun tähystys on tarpeen?

Kohdun tähystyksen yleisimpiä syitä ovat:

  • epäsäännölliset kuukautisvuodot
  • välivuodot
  • runsaat kuukautiset
  • vaihdevuosi-iässä alkanut vuoto
  • istukkakudoksen poisto kohtuontelosta synnytyksen jälkeen
  • kierukan poisto, jos toimenpide ei muuten onnistu
  • lapsettomuuden syiden selvittely
  • polyypit, myoomat, kiinnikkeet, poikkeavat rakenteet.

Hysteroskopiaan pädytään, jos gynekologisessa perustutkimuksessa kohduontelosta löytyy polyyppi tai myooma. Esitutkimuksella varmistetaan polyypin tai myooman sijainti ja koko, mikä helpottaa oikean leikkausinstrumentin valintaa.

Gynekologin vastaanotolla tehtävässä tähystyksessä poistetaan yleensä pieniä, noin kahden senttimetrin kokoisia polyyppeja ja myoomia. Isommat kasvaimet eivät sovellu polikliiniseen hysteroskopiaan. Ne poistetaan yleensä leikkaussaliolosuhteissa.

Hysteroskopia on helpoin tehdä kuukautiskierron alkuvaiheessa eli vuodon loppumisen jälkeen, jolloin kohdun limakalvo on ohuimmillaan ja näkyvyys kohdunkaulakanavaan paras. Voit sopia oikean tähystysajan gynekologin vastaanottokäynnin yhteydessä.

Miten hysteroskopia etenee?

Polikliinisen kohdun tähystyksen tekee gynekologian erikoislääkäri, ja tähystyksen voi tarvittaessa tehdä normaalin gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Valmistautumis- ja esikipulääkitysohjeet antaa hoitava lääkäri. Kohdunkaulakanava voidaan tarvittaessa puuduttaa toimenpiteen aikana. Töihin voi palata heti tähystystutkimuksen jälkeen.

Tähystyksessä käytetään apuna lämmintä keittosuolanestettä, joka laajentaa kohdunkaulakanavaa hellävaraisesti. Se kiertää koko ajan kohtuontelossa ja parantaa samalla näkyvyyttä.

Tähystyksessä pienet myoomat ja polyypit poistetaan erikoisinstrumentilla, joka samaan aikaan leikkaa ja imee poistettavan aineksen talteen. Näytteet lähetetään patologille jatkotutkimuksiin. Toimenpide kestää vain muutaman sekunnin.

Operatiivisessa hysteroskopiassa poistetaan isompia polyyppeja tai myoomia, jolloin kiputuntemus yleensä lisääntyy, ja tähystys onkin suositeltavaa tehdä tällöin nukutuksessa. Toimenpide myös kestää kauemmin. Toipuminen on silti verrattain nopeaa, eikä sairauslomaa yleensä tarvitse kuin nukutuspäivän ajaksi.

Tutkimustulokset poistetusta aineksesta saat sähköpostilla tai tarvittaessa voit käydä tutkimustulokset läpi gynekologin kanssa jälkitarkastuksen yhteydessä.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta keskustellaksesi toimenpiteestä.

Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Huomioithan, että leikkaussalissa toteutettavaa kohdun tähystystä teemme seuraavilla paikkakunnilla:

Lue myös: