Endometrioosileikkaus

Endometrioosia hoidetaan lääkkeillä, mutta myös leikkaushoitoa käytetään. Leikkauksessa poistetaan endometrioosipesäkkeitä.

Leikkaustarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Miten endometrioosi oireilee?

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on kohdun ulkopuolella, mikä aiheuttaa pysyvän tulehdusreaktion.

Endometrioosin oireet ovat hyvin vaihtelevia ja jotkut potilaat voivat olla täysin oireettomiakin. Yleinen oire on kipu, joka tuntuu erityisesti kuukautisten yhteydessä. Endometrioosipotilailla on myös usein vuotohäiriöitä ja lapsettomuutta.

Lue lisää: Endometrioosi

Miten endometrioosileikkaus toteutetaan?

Endometrioosileikkaukset tehdään useimmiten tähystyksellä nukutuksessa. Leikkauksessa alavatsalle tehdään yleensä 2–3 pientä viiltoa, jotka suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Jos endometrioosi on levinnyt laajalle, voi olla tarpeen tehdä isompi avohaava.

Jos endometrioosia esiintyy myös munasarjoissa, leikkauksessa menetetään myös tervettä kudosta. Tämän vuoksi leikkaus suoritetaan usein vasta mahdollisen raskauden jälkeen.

Endometrioosileikkauksesta toipuminen

Tähystysleikkauksesta pääsee kotiin saman päivän iltana. Alavatsa voi olla arka ja turvoksissa. Sairausloma on yleensä 3–14 päivää riippuen toimenpiteen laajuudesta. Jos leikkaus on suurempi, kotiutuminen tapahtuu voinnin mukaan seuraavana päivänä tai myöhemmin. Sairausloman kesto on tällöin yleensä pidempi.

Toimenpiteen löydökset käydään läpi leikkaavan lääkärin kanssa ennen kotiin lähtöä. Samalla arvioidaan jälkitarkastuksen tarve.

Leikkaus auttaa suurinta osaa endometrioosipotilaita, mutta noin 20 prosentilla tauti uusiutuu perusteellisenkin leikkauksen jälkeen ja noin 20 prosentilla kivut jatkuvat.

Ajanvaraus

Endometrioosileikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta.

Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lue myös