Myoomien poisto

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, joita hoidetaan sekä lääkkeillä että leikkauksilla. Leikkaustapa valitaan naisen elämäntilanteen ja hoidontarpeen mukaan. Synnytysikäisillä naisilla kohtu pyritään säästämään.

Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta keskustellaksesi hoidosta. Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010.

Mitä myoomat ovat?

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, joita esiintyy noin puolella hedelmällisessä iässä olevista naisista. Yleisimpiä myoomat ovat 40–50-vuotiailla. Myoomat ovat vaarattomia, mutta ne voivat aiheuttaa muun muassa kipuja ja vuotohäiriöitä.

Voit lukea lisää myoomista täältä.

Milloin myoomat vaativat leikkaushoitoa?

Myoomia pyritään ensisijaisesti hoitamaan lääkkeillä, mutta jos lääkehoito ei onnistu tai tehoa ja potilaan oirekuva huononee, suositellaan leikkaushoitoa. Leikkauspäätös on aina yksilöllinen. Pienet ja oireettomat myoomat eivät välttämättä vaadi hoitoa.

Tyypillisiä leikkauspäätökseen johtavia myoomien oireita ovat kuukautishäiriöt, kivut, paineen tunne vatsassa, virtsaamisongelmat ja ulostamisvaikeudet. Leikkaukseen voidaan päätyä myös silloin, jos lääkehoidosta ei ole ollut toivottua apua.

Miten myoomia poistetaan?

Myoomien poistoon on olemassa useita eri tapoja.

Avoleikkausta suositellaan erityisesti kookkaiden myoomien poistoon. Avoleikkauksessa voidaan tarvittaessa poistaa koko kohtu. Toisinaan kohtu voidaan poistaa myös alakautta eli tehdään niin sanottu vaginaalinen kohdunpoisto.

Myoomia voidaan tutkia ja poistaa tähystysleikkauksella. Tähystysleikkauksen etuna on nopeampi toipuminen ja vatsapeitteiden pienemmät arvet.

Myoomia voidaan hoitaa myös embolisaatiohoidolla, jossa röntgenlääkäri läpivalaisutoimenpiteessä tukkii kohtuvaltimon veren virtauksen. Toimenpiteessä estetään verenvirtaus myoomaan, minkä ansiosta myooman koko pienenee. Yli puolet potilaista saa hoidosta apua paine- ja vuoto-oireisiin.

Joihinkin myoomiin tepsii myös HIFU-hoito, jossa myooma tuhotaan suurienergisellä fokusoidulla ultraäänellä. HIFU-hoito ei kuitenkaan sovellu kaikille potilaille.

Miten myoomien poistotapa valitaan?

Leikkauksessa voidaan poistaa vain myoomat tai tarpeen mukaan koko kohtu. Leikkaustapa arvioidaan aina yksilöllisesti ja naisen elämäntilanne huomioiden. Synnytysikäisillä pyritään aina säästämään kohtu niin, että raskaaksi tuleminen ja synnyttäminen on leikkauksen jälkeenkin mahdollista.

Miten myoomaleikkaus etenee?

Leikkausaika voidaan Pihlajalinnassa sopia gynekologin vastaanoton yhteydessä. Leikkaukseen pääsee yleensä nopeasti, ja leikkausaika sovitetaan aikataulusi mukaan. Halutessasi voit myös saada lähetteen leikkaukseen julkiselle puolelle.

Myoomaleikkaukset tehdään nukutuksessa. Saat ajoissa ennen leikkausta tarkat ohjeet syömiseen, juomiseen ja tarvittaessa myös suolen tyhjentämiseen liittyen. Kuukautiskierron vaiheella ei ole leikkauksen kannalta merkitystä.

Myoomaleikkaukset tehdään nukutuksessa. Saat ajoissa ennen leikkausta tarkat ohjeet syömiseen, juomiseen ja tarvittaessa myös suolen tyhjentämiseen liittyen. Kuukautiskierron vaiheella ei ole leikkauksen kannalta merkitystä.

Myoomaleikkauksesta seuraa tilanteen mukaan 2–4 viikon sairausloma, jonka aikana tulee välttää raskasta liikuntaa. Komplikaatiot myoomaleikkauksen jälkeen ovat harvinaisia, ja gynekologi ohjeistaa niiden huomioimisessa jokaista potilasta erikseen. Jopa kahden viikon mittainen kuukautisvuoto on leikkauksen jälkeen tavallista, mikäli kohtua ei poisteta.

Jälkitarkastus on 4–5 viikon kuluttua myoomaleikkauksesta. Jälkitarkastuksessa käydään läpi leikkauksen kulku, patologin tutkimustulokset leikkausnäytteistä ja kuntoutumiseen liittyvät seikat.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta keskustellaksesi hoidosta.

Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Huomioithan, että gynekologisia leikkauksia tehdään seuraavissa Pihlajalinnan toimipisteissä.

Lue myös