Ruoansulatuskanavan tähystystutkimukset

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin erikoisosaamiseen. Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruuansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla sekä tekevät esimerkiksi nivustyrä-, palleatyrä-, sappikivi- ja peräpukamaleikkauksia.

Toimenpideyksikössä teemme kattavasti pientoimenpiteitä paikallispuudutuksessa sekä erilaisia tähystystutkimuksia. Toimenpiteisiin voi hakeutua Pihlajalinnan erikoislääkärin vastaanoton kautta tai suoraan lääkärin lähetteellä.

Katso oman paikkakuntasi ajanvarausohjeet ja hinnasto:
Helsinki
Hämeenlinna
Joensuu
Kuopio
Levi
Tampere

Mahalaukun tähystys (gastroskopia)

Gastroskopiassa eli mahalaukun tähystyksessä saadaan tietoa ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen mahdollisista muutoksista. Gastroskopian avulla selvitetään esimerkiksi nielemisvaikeuden, vatsaoireiden ja epäselvän rintakivun syytä. Gastroskopia tehdään ohuella ja taipuisalla tähystimellä, jossa on kamera. Toimenpiteen ohessa otetaan yleensä koepaloja.

Toimenpide voi pelottaa etukäteen, mutta tähystys ei ole yleensä yhtään kivulias, vaan lähinnä epämiellyttävä. Epämiellyttävä tunne tulee nielun ärsytyksestä, joka saattaa aiheuttaa yökkäilyä. Nielu voidaan kuitenkin tarvittaessa puuduttaa ja rauhoittava lääkitys on mahdollinen. Suurin osa tähystykseen tulevista ei tarvitse mitään lääkitystä. Myöskään koepalojen ottaminen ei aiheuta kipua. Koepaloja otetaan vatsalaukun ja ohutsuolen limakalvolta, tarvittaessa myös ruokatorvesta.

Tutkimus kestää tavallisesti 5–10 minuuttia. Näkyvyyden saavuttamiseksi mahalaukkuun viedään ilmaa, joka saadaan imettyä tutkimuksen lopussa suurimmaksi osaksi pois. Ilma voi aiheuttaa täyttävää tunnetta ja röyhtäilyä jälkikäteen.

Paluu normaaliin arkeen on mahdollista pian tutkimuksen jälkeen. Koepalojen vastaukset valmistuvat noin 2–3 viikon kuluttua.

Paksusuolen tähystys (kolonoskopia)

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia on yleinen tutkimus, joka tehdään esimerkiksi pitkittyneen ripulin, tulehduksellisten suolistosairauksien ja syöpäepäilyn vuoksi. Kolonoskopian tarkoituksena on tutkia paksusuolen limakalvon tila. Tutkimus tehdään ohuella ja taipuisalla tähystimellä, jonka päässä on kamera.

Tähystin viedään peräaukon kautta paksusuoleen, usein myös ohutsuolen loppuosaan asti. Tutkimuksen aikana voidaan ottaa näytteitä. Näytteen ottaminen on kivutonta, mutta näkyvyyden parantamiseksi suoleen pumpattavan ilman tai itse tähystimen aiheuttama venytys saattaa aiheuttaa kipua. Tutkimus tehdään makuuasennossa ja sen aikana voi vaihtaa asentoa. Myös rauhoittava lääkitys on mahdollinen. Tähystys kestää yleensä noin 20–40 minuuttia.

Suoli tyhjennetään etukäteen tyhjennysaineen avulla, jotta suoli nähdään hyvin. Hyvin tehty tyhjennys helpottaa tutkimuksen suoritusta, saattaa lyhentää tutkimusaikaa ja parantaa tutkimuksen luotettavuutta lisäämällä suolen limakalvon näkyvyyttä. Ohjeet suolen tyhjentämiseen saa toimenpidettä varattaessa.

Tutkimukseen liitetään tarpeen mukaan erilaisia toimenpiteitä, joista tavallisin on polyyppien poisto. Kolonoskopian jälkeen voi palata normaaliin arkeen yleensä samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Koepalojen vastaukset valmistuvat noin 2–3 viikon kuluttua.

Peräsuolen tähystys (proktoskopia)

Peräsuolen tähystyksen eli proktoskopian avulla tutkitaan peräaukon sairauksia, kuten peräpukamia ja haavaumia. Tutkimus tehdään lyhyellä ja ohuella putkella, jonka avulla nähdään peräsuolen tilanne.

Toimenpide kestää muutaman minuutin ja on kivuton. Suolta ei tarvitse tyhjentää etukäteen. Tähystys tehdään usein vastaanottokäynnin yhteydessä tai sille voidaan varata erillinen aika.

Proktoskopian yhteydessä on mahdollista ottaa koepaloja ja hoitaa peräpukamia. Sisäisten peräpukamien hoidossa suositaan nykyään kumilenkkihoitoa eli barronin ligatuura -hoitoa, joka on vaivattomin hoitomuoto.

Tähystyksen jälkeen voi palata normaalisti arkeen hetken lepäämisen jälkeen. Koepalojen vastaukset valmistuvat noin 2–3 viikon kuluttua.