Palleatyräleikkaus

Närästys on yleinen vaiva, joka voi kertoa kivuliaana palleatyrästä. Närästyksen lisäksi palleatyrä aiheuttaa rintalastan takana kipuja ja kouristuksia, joskus jopa astmaa muistuttavia oireita. Palleatyrän syy on pallealihaksessa oleva liian väljä aukko, jonka kautta mahalaukun yläosa pääsee liukumaan rintaontelon puolelle joko osittain tai kokonaan. Aukko on lihaksessa ruokatorven vuoksi, joka tulehtuu tyrän kehittyessä. Mahalaukun liukuminen tapahtuu joko ponnistaessa tai makuulla ollessa.

Palleatyrä on hyvänlaatuinen sairaus eikä johda yleensä vakaviin ongelmiin. Suuret palleatyrät vaativat kuitenkin jatkuvaa lääkehoitoa ja vaikeuttavat jokapäiväistä elämää. Painonpudotus ja pääpuolen nosto vuoteessa voivat auttaa. Jos elämäntapaohjeet ja lääkitys tuntuvat hankalilta ja oireita on paljon, kannattaa harkita leikkaushoitoa. Leikkauksen tarpeen arvioi gastrokirurgi vastaanottokäynnillä. Palleatyrän selvittämiseen paras tutkimus on ruokatorven ja mahalaukun tähystys eli gastroskopia, joka on nykyään nopea ja hyvin siedetty toimenpide.

Palletyräleikkaus tehdään tähystämällä nukutuksessa. Pallean aukko tiivistetään ja ruokatorven yläosaan ympärille rakennetaan ”takaiskuventtiili”. Vatsalle tulee yleensä viisi pientä leikkaushaavaa, joiden kautta toimenpide tehdään. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin yleensä seuraavana päivänä.

Palleatyräleikkauksesta toivutaan useimmiten nopeasti. Normaali liikkuminen aloitetaan heti leikkauksen jälkeen, mutta kuntoliikuntaa suositellaan vasta kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Kahden ensimmäisen päivän aikana nautitaan pääasiassa nestemäisiä ruokia, jonka jälkeen voi siirtyä lähes tavalliseen ruokavalioon. Aluksi voi olla nielemisvaikeuksia johtuen leikkausalueen turvotuksesta. Sairaslomaa tarvitaan yleensä kaksi viikkoa. Leikannut lääkäri tekee jälkitarkastuksen noin kuukausi leikkauksen jälkeen.

Palletyräleikkaus antaa pysyvän avun. Närästyslääkkeitä ei sen jälkeen tarvita.

Ajanvaraus

Pihlajalinnassa tehdään vatsaelinkirurgiaa sairaalapaikkakunnilla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Seinäjoella.

Varaa aika gastrokirurgin vastaanotolle alustavaan arvioon verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.