Sappileikkaus

Sappikivet ovat hyvin yleinen ongelma, joista kärsivät erityisesti naiset. Sappikivitauti ilmaantuu tavallisimmin yli 40-vuotiaille ylipainoisille naisille, mutta sappikiviä todetaan myös nuorilla naisilla, miehillä ja joskus lapsillakin. Tyypillinen oire on ylävatsakipu oikealla, joka säteilee selkään. Kipukohtaukseen voi liittyä oksentelua. Kivun saattavat aiheuttaa tietyt ruuat kuten kaali, tuore leipä ja omenat.

Sappikivien syynä on sappinesteen kiteytyminen, jonka aiheuttaa sappirakon seinämän aineenvaihduntahäiriö. Sairauden hoitona käytetään nykyään sappirakon poistoa leikkauksessa. Leikkaamattomina sappikivet voivat tukkia sappitiet ja aiheuttaa sappirakon tulehduksen tai haimatulehduksen. Hoitamattomaan sappikivitautiin liittyy myös lievästi kohonnut sappirakon syövän riski. Sappikivitaudin toteaa gastrokirurgi vastaanottokäynnillä. Diagnoosi tehdään yleensä ultraäänen avulla.

Meillä Pihlajalinnassa sappikivet poistetaan tähystämällä nukutuksessa aina kun se on mahdollista.

Vatsaan tehdään neljä pientä leikkaushaavaa, joiden kautta sappirakko irrotetaan ja poistetaan. Muutamassa prosentissa tapauksista leikkaus on niin hankala, ettei sitä voida viedä loppuun tähystämällä. Silloin leikkaus suoritetaan loppuun avoleikkauksella. Leikkauksen jälkeen pääsee yleensä kotiin samana päivänä tai seuraavana.

Sappileikkauksesta toipuminen on nopeaa. Leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien saa liikkua voinnin mukaan ja autolla voi ajaa muutaman päivän kuluttua. Sairausloman kesto on yleensä noin viikko, jolloin ompeleet poistetaan ja leikkaava lääkäri tekee jälkitarkastuksen. Raskaampia nosteluja ja voimakasta fyysistä rasitusta on syytä välttää noin kaksi viikkoa.

Leikkauksen jälkeen pystyy yleensä syömään normaalia ruokaa muutaman päivän kevyemmän dieetin jälkeen. Maksan erittämä sappi kulkeutuu suoraan pohjukaissuoleen, jossa se osallistuu ruoan sulatukseen. Joskus leikkauksen jälkeen todetaan niin sanottuja jäännöskiviä, jotka poistetaan uudelleen tähystämällä. Joissakin tapauksissa potilaan sappiteissä on kiviä, joita ei aina nähdä ultraäänessä, eikä leikkauksessakaan. Oireettomat sappiteiden kivet häviävät onneksi lähes aina itsestään, eikä uutta leikkausta tarvita.

Ajanvaraus

Pihlajalinnassa tehdään vatsaelinkirurgiaa sairaalapaikkakunnilla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Seinäjoella.

Varaa aika gastrokirurgin vastaanotolle alustavaan arvioon verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.