Vatsaelinkirurgia

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin erikoisosaamiseen. Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruuansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla sekä tekevät esimerkiksi nivustyrä-, palleatyrä-, sappikivi- ja peräpukamaleikkauksia.

Sappileikkaus

Sappikivet ovat hyvin yleinen ongelma, joista kärsivät erityisesti naiset. Sappikivitauti ilmaantuu tavallisimmin yli 40-vuotiaille ylipainoisille naisille, mutta sappikiviä todetaan myös nuorilla naisilla, miehillä ja joskus lapsillakin. Tyypillinen oire on ylävatsakipu oikealla, joka säteilee selkään. Kipukohtaukseen voi liittyä oksentelua. Kivun saattavat aiheuttaa tietyt ruuat kuten kaali, tuore leipä ja omenat.

Sappikivien syynä on sappinesteen kiteytyminen, jonka aiheuttaa sappirakon seinämän aineenvaihduntahäiriö. Sairauden hoitona käytetään nykyään sappirakon poistoa leikkauksessa. Leikkaamattomina sappikivet voivat tukkia sappitiet ja aiheuttaa sappirakon tulehduksen tai haimatulehduksen. Hoitamattomaan sappikivitautiin liittyy myös lievästi kohonnut sappirakon syövän riski. Sappikivitaudin toteaa gastrokirurgi vastaanottokäynnillä. Diagnoosi tehdään yleensä ultraäänen avulla.

Meillä Pihlajalinnassa sappikivet poistetaan tähystämällä nukutuksessa aina kun se on mahdollista.

Vatsaan tehdään neljä pientä leikkaushaavaa, joiden kautta sappirakko irrotetaan ja poistetaan. Muutamassa prosentissa tapauksista leikkaus on niin hankala, ettei sitä voida viedä loppuun tähystämällä. Silloin leikkaus suoritetaan loppuun avoleikkauksella. Leikkauksen jälkeen pääsee yleensä kotiin samana päivänä tai seuraavana.

Sappileikkauksesta toipuminen on nopeaa. Leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien saa liikkua voinnin mukaan ja autolla voi ajaa muutaman päivän kuluttua. Sairausloman kesto on yleensä noin viikko, jolloin ompeleet poistetaan ja leikkaava lääkäri tekee jälkitarkastuksen. Raskaampia nosteluja ja voimakasta fyysistä rasitusta on syytä välttää noin kaksi viikkoa.

Leikkauksen jälkeen pystyy yleensä syömään normaalia ruokaa muutaman päivän kevyemmän dieetin jälkeen. Maksan erittämä sappi kulkeutuu suoraan pohjukaissuoleen, jossa se osallistuu ruoan sulatukseen. Joskus leikkauksen jälkeen todetaan niin sanottuja jäännöskiviä, jotka poistetaan uudelleen tähystämällä. Joissakin tapauksissa potilaan sappiteissä on kiviä, joita ei aina nähdä ultraäänessä, eikä leikkauksessakaan. Oireettomat sappiteiden kivet häviävät onneksi lähes aina itsestään, eikä uutta leikkausta tarvita.

Palleatyräleikkaus

Närästys on yleinen vaiva, joka voi kertoa kivuliaana palleatyrästä. Närästyksen lisäksi palleatyrä aiheuttaa rintalastan takana kipuja ja kouristuksia, joskus jopa astmaa muistuttavia oireita. Palleatyrän syy on pallealihaksessa oleva liian väljä aukko, jonka kautta mahalaukun yläosa pääsee liukumaan rintaontelon puolelle joko osittain tai kokonaan. Aukko on lihaksessa ruokatorven vuoksi, joka tulehtuu tyrän kehittyessä. Mahalaukun liukuminen tapahtuu joko ponnistaessa tai makuulla ollessa.

Palleatyrä on hyvänlaatuinen sairaus eikä johda yleensä vakaviin ongelmiin. Suuret palleatyrät vaativat kuitenkin jatkuvaa lääkehoitoa ja vaikeuttavat jokapäiväistä elämää. Painonpudotus ja pääpuolen nosto vuoteessa voivat auttaa. Jos elämäntapaohjeet ja lääkitys tuntuvat hankalilta ja oireita on paljon, kannattaa harkita leikkaushoitoa. Leikkauksen tarpeen arvioi gastrokirurgi vastaanottokäynnillä. Palleatyrän selvittämiseen paras tutkimus on ruokatorven ja mahalaukun tähystys eli gastroskopia, joka on nykyään nopea ja hyvin siedetty toimenpide.

Palletyräleikkaus tehdään tähystämällä nukutuksessa. Pallean aukko tiivistetään ja ruokatorven yläosaan ympärille rakennetaan ”takaiskuventtiili”. Vatsalle tulee yleensä viisi pientä leikkaushaavaa, joiden kautta toimenpide tehdään. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin yleensä seuraavana päivänä.

Palleatyräleikkauksesta toivutaan useimmiten nopeasti. Normaali liikkuminen aloitetaan heti leikkauksen jälkeen, mutta kuntoliikuntaa suositellaan vasta kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Kahden ensimmäisen päivän aikana nautitaan pääasiassa nestemäisiä ruokia, jonka jälkeen voi siirtyä lähes tavalliseen ruokavalioon. Aluksi voi olla nielemisvaikeuksia johtuen leikkausalueen turvotuksesta. Sairaslomaa tarvitaan yleensä kaksi viikkoa. Leikannut lääkäri tekee jälkitarkastuksen noin kuukausi leikkauksen jälkeen.

Palletyräleikkaus antaa pysyvän avun. Närästyslääkkeitä ei sen jälkeen tarvita.

Nivustyräleikkaus

Nivustyrä on yksi yleisimmistä leikkauksen vaativista sairauksista. Se on huomattavasti tavallisempi miehillä kuin naisilla. Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina toisessa tai molemmissa nivusissa, ja se häviää yleensä maatessa tai käsin painaessa. Nivustyrän syynä on taipeen tukikudosten pettäminen, minkä vuoksi vatsaontelon sisältöä pääsee ihon alle. Miehillä tyrä pyrkii aikaa myöten työntymään kivespussiin venyttäen sitä melkoisesti.

Jos nivustyrä aiheuttaa kipua tai muuta vaivaa, on se syytä leikata. Tyrä kannattaa korjata mahdollisimman alkuvaiheessa, jolloin toipuminen leikkauksesta on nopeaa. Jos tyrä jumittuu paikoilleen ja aiheuttaa jatkuvaa kipua, leikkaus tulee tehdä kiireellisenä. Leikkaustarpeesta voi keskustella lääkärin kirurgin kanssa vastaanottokäynnillä.

Meillä Pihlajalinnassa leikkaus tehdään tähystämällä nukutuksessa aina kun se on mahdollista. Vatsalle tehdään pienet leikkaushaavat, joiden kautta nivustaive vahvistetaan pehmeällä keinomateriaalilla. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin yleensä samana päivänä.

Leikkauksen jälkeen nivustaipeessa on harvoin merkittävää kipua. Normaali liikkuminen onnistuu yleensä hyvin. Autolla saa ajaa heti, kun se tuntuu hyvältä. Kevyttä työtä voi tehdä yleensä viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin ompeleet poistetaan ja leikkaava lääkäri tekee jälkitarkastuksen. Raskasta työtä voi tehdä kahden viikon päästä. Jos leikkaus tehdään avoleikkauksena, on syytä varata neljä viikkoa toipumiseen. Toipumisaika on pidempi myös niissä tapauksissa, jos tyrä on uusinut tai työntynyt kivespussiin asti.