Nivustyräleikkaus

Nivustyrä on yksi yleisimmistä leikkauksen vaativista sairauksista. Se on huomattavasti tavallisempi miehillä kuin naisilla. Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina toisessa tai molemmissa nivusissa, ja se häviää yleensä maatessa tai käsin painaessa. Nivustyrän syynä on taipeen tukikudosten pettäminen, minkä vuoksi vatsaontelon sisältöä pääsee ihon alle. Miehillä tyrä pyrkii aikaa myöten työntymään kivespussiin venyttäen sitä melkoisesti.

Jos nivustyrä aiheuttaa kipua tai muuta vaivaa, on se syytä leikata. Tyrä kannattaa korjata mahdollisimman alkuvaiheessa, jolloin toipuminen leikkauksesta on nopeaa. Jos tyrä jumittuu paikoilleen ja aiheuttaa jatkuvaa kipua, leikkaus tulee tehdä kiireellisenä. Leikkaustarpeesta voi keskustella lääkärin kirurgin kanssa vastaanottokäynnillä.

Meillä Pihlajalinnassa leikkaus tehdään tähystämällä nukutuksessa aina kun se on mahdollista. Vatsalle tehdään pienet leikkaushaavat, joiden kautta nivustaive vahvistetaan pehmeällä keinomateriaalilla. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin yleensä samana päivänä.

Leikkauksen jälkeen nivustaipeessa on harvoin merkittävää kipua. Normaali liikkuminen onnistuu yleensä hyvin. Autolla saa ajaa heti, kun se tuntuu hyvältä. Kevyttä työtä voi tehdä yleensä viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin ompeleet poistetaan ja leikkaava lääkäri tekee jälkitarkastuksen. Raskasta työtä voi tehdä kahden viikon päästä. Jos leikkaus tehdään avoleikkauksena, on syytä varata neljä viikkoa toipumiseen. Toipumisaika on pidempi myös niissä tapauksissa, jos tyrä on uusinut tai työntynyt kivespussiin asti.

Ajanvaraus

Pihlajalinnassa tehdään vatsaelinkirurgiaa sairaalapaikkakunnilla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Seinäjoella.

Varaa aika gastrokirurgin vastaanotolle alustavaan arvioon verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.