Korva-, nenä- ja kurkkutautien toimenpiteet

Hoidamme monipuolisesti korva-, nenä- ja kurkkutauteja vauvasta vaariin. Yleisimpiä hoidettavia vaivoja ovat esimerkiksi korvatulehdukset, nenän sivuontelotulehdukset, tukkoinen nenä, kuorsaus, äänihäiriöt, huimaus, kuulonlasku ja korvien soiminen.

Jos potilaan vaiva edellyttää leikkausta, se voidaan tehdä Pihlajalinnan sairaaloissa. Teemme muun muassa korvien putkituksia sekä kitarisa- ja nielurisaleikkauksia. Nenä ja sivuonteloiden tähystysleikkauksella voidaan hoitaa ja ehkäistä toistuvia sivuontelotulehduksia, polyyppeja. Myös kuorsaukseen liittyviin ongelmiin on tehokas leikkaushoito.

Teemme lisäksi Pihlajalinna Laser Tilkassa vaativia korva- ja kuulonparannusleikkauksia hyödyntäen alan viimeisintä tekniikkaa.

Saatavilla ovat myös erilaiset laboratoriotutkimukset ja kuvantamispalvelut.

Kipeä korva lapsella

Välikorvan tulehdus on pienillä lapsilla tavallinen vaiva, joka kiusaa melkein kaikkia lapsia ennen kolmatta ikävuotta. Vanhemman voi olla vaikea tunnistaa tulehdusta, koska vasta noin 2–3-vuotias lapsi osaa paikallistaa kivun ja kertoa siitä.

Yleisiä korvatulehduksen oireita ovat kiukkuisuus, itkuisuus ja levottomuus nukkuessa. Lapsella voi olla myös kuumetta. Korvatulehdus kehittyy hengitystietulehduksen jälkitautina, minkä vuoksi lähes aina ennen taudin puhkeamista lapsella on nuhaa ja yskää muutaman päivän.

Korvatulehdus alkaa oireilemaan usein yöllä. Säryn ensiapuna voidaan käyttää kuumelääkettä ja puuduttavia korvatippoja. Lapsi on hyvä viedä aamulla lääkäriin, vaikka hän ei enää olisi kivulias, koska pystyasennossa kipu usein helpottuu. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa terveysneuvontaan.

Osa korvatulehduksista parantuu ilman antibiootteja. Lapsen oloa helpotetaan tällöin kivunlievityksellä. Antibiootti aloitetaan, mikäli kipu ei helpota seurannan aikana tai on voimakasoireinen tauti.

Tärykalvon putkitus

Välikorvantulehdukset ovat yleisiä varsinkin alle 3-vuotiailla lapsilla. Jos korvatulehduksia on puolen vuoden sisällä kolme tai vuoden sisällä neljä kertaa, on syytä harkita tärykalvon putkitusta.

Putkitus pitää välikorvan ilmastoituna, mikä estää uusien tulehdusten syntymistä. Tärykalvon putkitusta käytetään hoitona myös liimakorvataudissa, jossa välikorvan onteloon on kertynyt eritettä pysyvästi. Leikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Leikkauksessa tärykalvolle asetetaan pieni putki, joka on silikonia tai titaania. Leikkaus tehdään yleensä kevyessä nukutuksessa. Lapsi lepää sen jälkeen 2–3 tuntia heräämössä, minkä jälkeen vanhemmat saavat lähteä hänen kanssaan kotiin. Lapsi voi mennä seuraavana päivänä hoitoon. Korvasta saattaa tulla eritettä parin vuorokauden ajan.

Välikorvan tilannetta seurataan leikkauksen jälkeen hoitavan lääkärin käynneillä 1–6 kuukauden välein kunnes putki on poistunut ja tärykalvo todettu parantuneeksi. Ilmastointiputket pysyvät paikallaan keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen. Ne irtoavat itsestään samalla, kun tärykalvossa ollut aukko sulkeutuu. Putkitusleikkaus ei vaikuta isommin lapsen elämään – ainoastaan rajummissa vesileikeissä ja pitkään vedessä oleskellessa korvia pitäisi suojata esimerkiksi korvatulpilla.

Suurimmalle osalle lapsista tärykalvon putkitusleikkaus tehdään ainoastaan kerran. Pienelle osalle lapsista putket asetetaan useamman kerran.

Tärykalvon pisto

Välikorvaan voi kertyä eritettä korvatulehduksen yhteydessä tai jos korvatorvi on tukkeutunut muusta syystä.

Tilannetta voidaan helpottaa tärykalvon pistolla. Jos taustalla on usein toistuneita korvatulehduksia, tärykalvon pisto saattaa olla tarpeen myös taudinaiheuttajan selvittämiseksi. Toimenpiteen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Toimenpiteessä tärykalvoon tehdään pisto ja välikorvassa oleva erite poistetaan. Leikkaus suoritetaan puudutuksessa.

Korva saattaa tuntua muutaman päivän tukkoiselta ja siitä voi vuotaa eritettä. Korvaa suojellaan vedeltä viikon ajan tai jälkitarkastukseen saakka. Hoitava lääkäri tekee jälkitarkastuksen yleensä 2-4 viikon kuluttua toimenpiteestä.

Kitarisaleikkaus

Lapsen kitarisa voi tulehtua toistuvasti ja tulehdus saattaa kestää pitkään. Tulehdus lisää riskiä sairastua korvatulehdukseen ja liimakorvatautiin. Lapsen kitarisa voi olla myös epätavallisen suuri, jolloin hänen on vaikea hengittää nenän kautta. Tämä näkyy esimerkiksi kuorsauksena, hengityskatkoksina nukkuessa tai suulaen kehityksen häiriöinä. Kitarisaan liittyvissä ongelmissa on syytä harkita kitarisaleikkausta. Hoidontarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Kitarisan poisto tehdään nukutuksessa. Toimenpiteessä poistetaan ainoastaan kitarisa tai samaan leikkaukseen voidaan yhdistää tarvittaessa myös nielurisojen poisto. Leikkauksen jälkeen lapsi lepää heräämössä yleensä 3–4 tuntia, jonka jälkeen hän saa lähteä vanhempien kanssa kotiin.

Nieleminen sujuu leikkauksen jälkeen normaalisti, eikä se ole kivuliasta. Lapsi voi syödä esimerkiksi jäätelöä, juoda jäävettä tai imeskellä jääpaloja. Seuraavana päivänä hän pystyy syömään yleensä normaalisti. Leikkauksen jälkeinen päivä on hyvä levätä ja olla sisällä. Sen jälkeen lapsi voi mennä normaalisti kouluun tai hoitoon.

Leikkaus voi vaikuttaa aluksi nukkumiseen eli yöuni saattaa olla tavallista levottomampaa. Lapsi voi kuorsata nielun turvotuksen vuoksi. On normaalia, jos lasta väsyttää ja kiukuttaa muutaman päivän. Kitarisaleikkauksesta toivutaan muuten nopeasti, eikä sen jälkeen tarvita yleensä jälkitarkastuskäyntiä.

Nielurisaleikkaus

Nielu ja nielurisat voivat tulehtua toistuvasti. Nielussa saattaa olla esimerkiksi jatkuvasti angiina tai nielupaise. Nielurisat voivat myös kasvaa liian suuriksi, jolloin ne vaikeuttavat hengitystä ja aiheuttavat kuorsausta. Näissä ongelmissa voi olla syytä harkita nielurisaleikkausta. Hoidontarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Toimenpiteessä poistetaan ainoastaan nielurisat tai samaan leikkaukseen voidaan yhdistää tarvittaessa myös kitarisan poisto. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Sen jälkeen levätään yleensä 3–4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen saa lähteä kotiin.

Nielu on arka leikkausta seuraavina päivinä. Sairausloma kestää yleensä kaksi viikkoa. Toipumisaikana tulee välttää voimakkaita ponnistuksia, mutta kevyttä ulkoilua voi harrastaa muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Nielurisaleikkauksesta toivutaan yleensä hyvin, eikä jälkitarkastuskäyntiä tarvita.

Nenän väliseinän korjausleikkaus

Nenän väliseinän vinous johtuu tapaturmasta tai kehityshäiriöstä. Väliseinän vinous voi aiheuttaa muun muassa nenän tukkoisuutta ja toistuvia poskiontelotulehduksia. Vaivaa on mahdollista hoitaa korjausleikkauksella. Toimenpiteen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Leikkauksessa nenän rustoisen ja luisen osan vinous oikaistaan. Toimenpide tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa. Sen jälkeen pääsee yleensä kotiin muutamassa tunnissa.

Leikkauksesta ei jää ulospäin näkyviä haavoja. Nenä voi tuntua leikkauksen jälkeen parin viikon ajan tavallista tukkoisemmalta. Kipulääkkeen tarve vaihtelee yksilöllisesti. Sairausloman kesto on yleensä kaksi viikkoa.

Nenän sivuonteloiden pallolaajennus

Nenän sivuonteloiden tulehdukset eli poski- ja otsaontelotulehdukset ovat yleisiä vaivoja, jotka paranevat yleensä antibiooteilla ja huuhtelulla. Jos tulehdukset toistuvat ja pitkittyvät, voidaan hoitona käyttää pallolaajennusta. Leikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Menetelmässä ahdasta ontelon ulosvirtauskanavaa avarretaan, jolloin esimerkiksi ontelon toiminnalle tärkeä ilmanvaihto paranee. Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Sen jälkeen pääsee kotiin muutamassa tunnissa.

Toimenpiteestä toipuu yleensä nopeasti, koska kudosvaurioita ei synny. Särkyä ja tukkoisuutta on harvoin, eikä leikkauksesta aiheudu yleensä mustelmia tai turvotusta. Sairausloma kestää keskimäärin noin kolme päivää. Jälkitarkastus tapahtuu 2–4 viikon kuluttua hoitavan lääkärin vastaanotolla.

Pallolaajennus voidaan liittää tarvittaessa muihin sivuonteloiden tähystysleikkauksiin.

Kielijänteen katkaisu

Kireä kielijänne on yleinen lievä rakennepoikkeavuus, jonka syy on yleensä perinnöllinen.

Jos kielijänne rajoittaa kielen liikkumista, se voi aiheuttaa esimerkiksi äänivirheitä, purentahäiriöitä tai imemisongelmia vastasyntyneillä. Kireä kielijänne voidaan tarvittaessa katkaista. Toimenpiteen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Leikkaus on turvallinen ja siitä toipuminen normaalisti nopeaa. Toimenpide tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa. Sen jälkeen pääsee kotiin yleensä muutamassa tunnissa. Sairauslomaa tai taukoa päivähoidosta ei yleensä tarvita, eikä myöskään jälkitarkastusta.

Kuorsauksen hoito

Kuorsaus on hyvin tavallinen ongelma, joka tyypillisesti lisääntyy ikääntymisen ja ylipainon kertymisen myötä. Kuorsaus voi vaivata myös normaalipainoisia aikuisia ja nuoria.

Kuorsaus heikentää yöunen laatua sekä kuorsaajalla että läheisillä. Kuorsauksella voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia. Tämän vuoksi kuorsauksen syy kannattaa selvittää korvalääkärin tutkimuksella. Ääneltään voimakkaaseen ja häiritsevään kuorsaukseen on saatavilla monenlaista apua.

Korvalääkäri selvittää ensin, mitä tekijöitä kuorsauksen taustalla on, ja mitä keinoja sen hoitamiseksi on käytettävissä. Kyseessä voi olla pelkkä kuorsausongelma, joka johtuu esimerkiksi tukkoisesta nenästä tai nielun rakenteellisista syistä. Myös leukojen ja purennan poikkeavuudet voivat vaikuttaa merkittävästi unenaikaiseen hengitykseen. Näihin ongelmiin pystytään yleensä löytämään tehoava hoito, joka voi olla esimerkiksi nenälääkitys, toimenpide tai esimerkiksi alaleuan asentoon vaikuttava apuväline. Kuorsausta helpottaa joka tapauksessa liiallisen painon pudotus, alkoholin iltakäytön ja tupakanpolton vähentäminen sekä selällään nukkumisen välttäminen.

Kuorsaus voi johtua myös hoitoa edellyttävästä uniapneataudista, joka näkyy esimerkiksi jatkuvana päiväväsymyksenä. Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Tästä seuraa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista ja hengityskatkoksia, jotka johtavat usein korahteluun ja unen katkeamiseen. Uniapneatautia tutkitaan kotioloissa tehtävällä unirekisteröinnillä.

Uniapnean hoidossa tärkeää on poistaa tai vähentää sairautta aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti potilaan sairauden vaikeusasteen mukaisesti.

Korvien soiminen

Korvien soiminen eli tinnitus on yksi yleisimmistä korviin liittyvistä vaivoista. Korvien soimisella tarkoitetaan kohisevaa ja vinkuvaa ääntä, joka kuuluu korvassa riippumatta ulkoisista äänistä.

Korvien soimisen syynä on tavallisimmin sisäkorvan sisäkarvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen. Vaivan syy on tuntematon, mutta se voi liittyä esimerkiksi korvaan osuneeseen iskuun tai altistumiseen koville äänille joko pitkäaikaisesti tai yhden kerran. Yleisimmin vaiva hankaloittaa iäkkäiden ihmisten elämää. Heillä korvien soimisen syynä on yleensä ikääntymiseen liittyvä sisäkorvarappeuma, joka on harmiton.

Korvien soimisen syy kannattaa selvittää korvalääkärin vastaanotolla, jossa varmistetaan oireen harmittomuus. Korvien soimista hoidetaan tilanteen mukaan. Osalla nuorista hoitona käytetään tinnitusmaskeria, joka on korvaan laitettava pieni koje. Tinnitusmaskeri ei poista korvien soimista, mutta se auttaa tottumaan häiritseviin ääniin. Jos korvien soiminen liittyy iän myötä heikentyneeseen kuuloon, voidaan kuulokokeella tarkistaa kuulokojeen tarve.

Kuulontutkimukset ja kuulokojeet

Iän karttuessa ihmisen kuulo yleensä heikkenee hiljalleen. Kuulo voi huonontua myös nuorilla, jopa lapsilla. Välillä kuulo huononee yhtäkkiä. Ongelma voi johtua esimerkiksi vahatulpasta, välikorvassa olevasta limasta tai katkoksesta kuuloluuketjussa.

Kun kuulo heikkenee, siitä kannattaa tulla keskustelemaan korvalääkärin kanssa vastaanottokäynnille. Ongelman syy saattaa löytyä heti, mutta tilannetta voidaan tarvittaessa selvittää tarkoilla kuulontutkimuksilla. Meillä Pihlajalinnassa kuulontutkimukset tekee koulutettu kuulontutkija tutkimusta varten rakennetussa äänieriössä.

Tunnetuimpia kuulontutkimuksia ovat äänesaudiometria, puheaudometria ja epämiellyttävyyskynnysmittaus. Tutkimusten avulla saadaan selville kuulokäyrän muoto, vahvistuksen tarve, kuulovaurion syy, dynaaminen kuuloalue, puheentunnistuksen vaikeus sekä mahdollinen tarve kuulokojesovitukseen.

Jos kuulokoje tulee ajankohtaiseksi, korvalääkäreiltämme saa lähetteen julkiselle puolelle. Kuulokoje voidaan hankkia myös kauttamme. Pihlajalinnassa on monipuolinen kuulolaitteiden valikoima, josta voi valita omaan tilanteeseen sopivimman.