Korvien putkitus

Välikorvantulehdukset ovat yleisiä varsinkin alle 3-vuotiailla lapsilla. Jos korvatulehdukset ovat jatkuva riesa, voi korvan tärykalvon putkitus katkaista tulehduskierteen. Korvien putkitus eli tympanostomia pitää välikorvan ilmastoituna, mikä estää uusien tulehdusten syntymistä. Leikkauksen tarpeen arvioi aina korvalääkäri.

Varaa aika korvalääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 023.

Milloin korvat tulisi putkittaa?

Jos korvatulehduksia on puolen vuoden sisällä kolme tai vuoden sisällä neljä kertaa, voi putkitus olla auttava toimenpide korvatulehduskierteen katkaisemiseksi. Putkitus voi olla myös ratkaisu, jos korvatulehdus on pitkittynyt usean kuukauden mittaiseksi.

Putkien tarpeen arvioi vastaanottokäynnillä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, joka tutkii välineillään korvakäytävän. Jotta korvaan näkee hyvin, voi lääkäri joutua myös putsaamaan korvakäytävää. Lapselle ja perheelle selvennetään, mitä tutkimuksen aikana tapahtuu, jotta tutkimustilanne ei olisi liian jännittävä pienimmille.

Korvien putkitus toimenpiteenä

Leikkauksessa tärykalvolle asetetaan pieni putki, joka on silikonia tai titaania. Leikkaus tehdään yleensä kevyessä nukutuksessa. Lapsi lepää sen jälkeen 2–3 tuntia heräämössä, minkä jälkeen vanhemmat saavat lähteä hänen kanssaan kotiin. Lapsi voi mennä jo seuraavana päivänä hoitoon. Korvasta saattaa tulla eritettä parin vuorokauden ajan, mutta tästä ei tarvitse huolestua.

Korvien putkituksesta toipuminen

Välikorvan tilannetta seurataan leikkauksen jälkeen hoitavan lääkärin käynneillä 1–6 kuukauden välein kunnes putki on poistunut ja tärykalvo todettu parantuneeksi.

Ilmastointiputket pysyvät paikallaan keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen. Ne irtoavat itsestään samalla, kun tärykalvossa ollut aukko sulkeutuu.

Korvien putkitusleikkaus ei vaikuta isommin lapsen elämään – ainoastaan rajummissa vesileikeissä ja pitkään vedessä oleskellessa korvia pitäisi suojata esimerkiksi korvatulpilla.

Suurimmalle osalle lapsista tärykalvon putkitusleikkaus tehdään ainoastaan kerran. Pienelle osalle lapsista putket asetetaan useamman kerran.

Pihlajalinnan korvalääkärit palvelevat ympäri Suomen

Pihlajalinnassa apua saavat kaikenikäiset korvapotilaat. Korvalääkäreitä löytyy useasta Pihlajalinnan toimipisteestä.

Katso suoraan korvalääkärien vapaat ajat näiltä paikkakunnilta:

Katso muiden paikkakuntien korvalääkäreiden vapaat ajat verkkoajanvarauksesta.

Lue myös