Korvien putkitus

Välikorvantulehdukset ovat yleisiä varsinkin alle 3-vuotiailla lapsilla. Jos korvatulehduksia on puolen vuoden sisällä kolme tai vuoden sisällä neljä kertaa, on syytä harkita korvan tärykalvon putkitusta.

Korvien putkitus pitää välikorvan ilmastoituna, mikä estää uusien tulehdusten syntymistä. Tärykalvon putkitusta käytetään hoitona myös liimakorvataudissa, jossa välikorvan onteloon on kertynyt eritettä pysyvästi. Leikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Korvien putkitus toimenpiteenä

Leikkauksessa tärykalvolle asetetaan pieni putki, joka on silikonia tai titaania. Leikkaus tehdään yleensä kevyessä nukutuksessa. Lapsi lepää sen jälkeen 2–3 tuntia heräämössä, minkä jälkeen vanhemmat saavat lähteä hänen kanssaan kotiin. Lapsi voi mennä seuraavana päivänä hoitoon. Korvasta saattaa tulla eritettä parin vuorokauden ajan.

Tärykalvon putkituksesta toipuminen

Välikorvan tilannetta seurataan leikkauksen jälkeen hoitavan lääkärin käynneillä 1–6 kuukauden välein kunnes putki on poistunut ja tärykalvo todettu parantuneeksi.

Ilmastointiputket pysyvät paikallaan keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen. Ne irtoavat itsestään samalla, kun tärykalvossa ollut aukko sulkeutuu.

Korvien putkitusleikkaus ei vaikuta isommin lapsen elämään – ainoastaan rajummissa vesileikeissä ja pitkään vedessä oleskellessa korvia pitäisi suojata esimerkiksi korvatulpilla.

Suurimmalle osalle lapsista tärykalvon putkitusleikkaus tehdään ainoastaan kerran. Pienelle osalle lapsista putket asetetaan useamman kerran.

Putkien tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Varaa aika korvalääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lue myös