Kitarisaleikkaus

Kitarisa voi tulehtua toistuvasti ja tulehdus saattaa kestää pitkään. Kitarisaan liittyvissä ongelmissa on syytä harkita kitarisan poistoa eli kitarisaleikkausta.

Kitarisan aiheuttamat vaivat lapsella

Lapsen kitarisan tulehdus lisää riskiä sairastua korvatulehdukseen ja liimakorvatautiin. Lapsen kitarisa voi olla myös epätavallisen suuri, jolloin hänen on vaikea hengittää nenän kautta. Tämä näkyy esimerkiksi lapsen kuorsauksena, hengityskatkoksina nukkuessa tai suulaen kehityksen häiriöinä.

Kitarisaan liittyvissä ongelmissa on syytä harkita kitarisaleikkausta. Hoidontarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Korvalääkäri tekee nenän, korvan ja kurkun alueen toimenpiteitä.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Kitarisan poisto toimenpiteenä

Kitarisan poisto tehdään nukutuksessa. Toimenpiteessä poistetaan ainoastaan kitarisa tai samaan leikkaukseen voidaan yhdistää tarvittaessa myös nielurisojen poisto.

Leikkauksen jälkeen lapsi lepää heräämössä yleensä 3–4 tuntia, jonka jälkeen hän saa lähteä vanhempien kanssa kotiin.

Kitarisaleikkauksesta toipuminen

Nieleminen sujuu leikkauksen jälkeen normaalisti, eikä se ole kivuliasta. Lapsi voi syödä esimerkiksi jäätelöä, juoda jäävettä tai imeskellä jääpaloja. Seuraavana päivänä hän pystyy syömään yleensä normaalisti. Leikkauksen jälkeinen päivä on hyvä levätä ja olla sisällä. Sen jälkeen lapsi voi mennä normaalisti kouluun tai hoitoon.

Leikkaus voi vaikuttaa aluksi nukkumiseen eli yöuni saattaa olla tavallista levottomampaa. Lapsi voi kuorsata nielun turvotuksen vuoksi. On normaalia, jos lasta väsyttää ja kiukuttaa muutaman päivän.

Kitarisaleikkauksesta toivutaan muuten nopeasti, eikä sen jälkeen tarvita yleensä jälkitarkastuskäyntiä.

Ajanvaraus

Kitarisaleikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Korvalääkäri tekee kaikenikäisille potilaille nenän, korvan ja kurkun alueen toimenpiteitä.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Lue myös