Kurkkukipu

Kurkkukipu on ikävä oire, jonka syynä on yleensä viruksen tai bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Myös muut sairaudet voivat aiheuttaa kurkkukipua ja muita oireita.

Varaa aika korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot palvelevat ilman ajanvarausta.

Mikä aiheuttaa kurkkukipua?

Kurkkukivun aiheuttajia voivat olla esimerkiksi

Angiina ja muut nielun bakteeritulehdukset

Angiina eli A-streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus on yleisin bakteerin aiheuttamista nielutulehduksista. Myös muut bakteerit voivat aiheuttaa samankaltaisia nielutulehduksia. Tartunta tapahtuu yleensä kontaktissa käsien välityksellä.

A-streptokokin aiheuttaman tulehduksen tyypillinen oire on kurkkukipu. Kurkkukivun lisäksi ei yleensä esiinny muita flunssan oireita, paitsi äkillisesti noussut kuume. Nielussa voi esiintyä myös vaaleita peitteitä.

Bakteeritulehdus varmistetaan nieluviljelyllä tai pikanäytteellä, jolloin otetaan näyte kurkusta pienellä pumpulitikulla.

Angiinan ja muiden bakteerinielutulehdusten hoitamiseksi tarvitaan antibioottia.

Mononukleoosi eli pusutauti

Mononukleoosi eli pusutauti on viruksen aiheuttama nielutulehdus. Siinä kurkkukipu ja kaulan alueen imusolmukkeiden turvotus voivat esiintyä ainoanakin oireena.

Mononukleoosi voi olla rajuoireinen ja se kestää yleensä tavallista flunssaa pidempään. Sairaus voidaan varmentaa verikokeella. Varsinaista parantavaa lääkettä ei ole, vaan kurkkukipukin katoaa itsekseen virustaudista parantuessa.

Nielutulehdus ja nuhakuume

Nielutulehdus tarttuu yleensä pisaratartuntana tai käsien välityksellä. Kurkku voi punoittaa ja kaulan seudun imusolmukkeet voivat aristaa sekä tuntua suuremmilta. Taudin syystä riippuen voi esiintyä usein muitakin oireita, kuten kuumetta, nuhaa ja yskää.

Virusperäisessä nuhakuumeessa kurkkukipu on usein ensimmäinen oire.

Paise nielussa eli kurkkupaise

Sekä virus- että bakteerinielutulehduksessa harvinaisena jälkitautina voi kehittyä nielun tai kaulan seudun paise. Se on hoitamattomana vaarallinen, ja edellyttää siksi sairaalahoitoa ja usein myös leikkaushoitoa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos kurkkukipu on nielutulehduksen aikana sietämätöntä tai se estää juomisen. Lisäksi lääkäriin tulisi hakeutua, jos nielu on toispuoleisesti turvonnut tai suun avaaminen on vaikeaa tai aiheuttaa kipua.

Varaa aika korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme palvelee ympäri vuorokauden.

Myös Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-vastaanotot palvelevat ilman ajanvarausta.

Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut

Lue myös