Osteoporoosi

Osteoporoosi eli luukato tarkoittaa luuston tavallista runsaampaa haurastumista. Luun lujuuden alentuessa ja rakenteen heikentyessä murtumariski lisääntyy. Osteoporoosi todetaan luuntiheysmittauksen avulla.

Epäiletkö osteoporoosia? Varaa aika endokrinologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Mitä osteoporoosi on?

Osteoporoosi on luuston lujuutta ja tiheyttä heikentävä sairaus, joka tekee luista hauraampia ja alttiimpia murtumille. Normaalisti luusto uusiutuu jatkuvasti, kun vanhoja luusoluja hajoaa ja uusia muodostuu tilalle. Osteoporoosissa tämä tasapaino häiriintyy, kun luun hajoaminen ylittää uuden luun muodostumisen.

Osteoporoosi on naisilla selvästi yleisempää kuin miehillä. Tavallisinta se on yli 50-vuotiailla naisilla.

Osteoporoosi ei yleensä aiheuta oireita varhaisvaiheissa, eivätkä ihmiset usein tiedä kärsivänsä siitä ennen kuin ensimmäinen murtuma todetaan. Tyypillisesti murtumia esiintyy ranteissa, lonkissa ja selkärangassa. Osteoporoosi voi myös aiheuttaa pituuden lyhenemistä ja kumaraa ryhtiä. Luunmurtumat voivat aiheuttaa pitkäaikaisia haittoja. Osa murtumista on myös kivuliaita ja esimerkiksi lonkkamurtuma vaatii sairaala- ja leikkaushoitoa.

Osteoporoosi voi johtua useista tekijöistä, kuten

  • perinnöllisistä taipumuksista
  • hormonaalisista muutoksista, kuten vaihdevuosista
  • ikääntymisestä
  • riittämättömästä liikunnasta
  • tupakoinnista ja alkoholinkäytöstä
  • ravitsemuksellisista tekijöistä, kuten kalsiumin ja D-vitamiinin puutteesta.

Osteoporoosi voi johtua myös lääkityksestä tai muista sairauksista. Esimerkiksi epilepsialääkkeet, sekä kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet, kuten keliakia ja maksasairaudet voivat olla osteoporoosin taustalla.

Miten osteoporoosi todetaan?

Osteoporoosin alkuvaiheissa ei välttämättä ole havaittavissa mitään oireita, mutta sairauden edistyessä voi ilmetä selkä- tai alaselkäkipua, huomattavaa pituuden lyhenemistä, kumaraa ryhtiä tai helposti syntyviä murtumia jopa lievissä vammoissa.

Osteoporoosidiagnoosi varmistetaan luuntiheysmittauksella, joka on kivuton ja nopea tutkimusmenetelmä. Lisäksi lääkäri voi tehdä fyysisen tutkimuksen ja kartoittaa potilaan riskitekijöitä. Luuntiheys mitataan yleisimmin lannerangasta tai reisiluusta.

Pihlajalinnan toimipisteissä ei tällä hetkellä tehdä luuntiheysmittauksia, mutta saat lähetteen tutkimukseen lääkärin vastaanotolla.

Miten osteoporoosia hoidetaan?

Osteoporoosin hoidossa terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on tärkeää. Osteoporoosia sairastavan kannattaakin satsata riittävään kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin sekä tupakoinnin ja runsaan alkoholinkäytön välttämiseen. Luustoa on myös hyvä kuormittaa säännöllisellä liikunnalla.

Osteoporoosin hoitoon kuuluu toisinaan myös lääkitys, mikäli murtumavaara on merkittävä tai luunmurtuma on jo syntynyt. Lääkitys auttaa vahvistamaan luustoa ja estämään murtumia.

Osteoporoosin riskitekijät ja oireet on hyvä tunnistaa ajoissa, jotta asianmukainen hoito ja ennaltaehkäisytoimenpiteet voidaan aloittaa. Säännölliset lääkärikäynnit ja terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa luuston terveyden ylläpitämisessä. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus luuston vahvuuteen ja hyvinvointiin.

Ajanvaraus

Varaa aika endokrinologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Osteoporoosin asiantuntija- ja diagnostiikkapalvelut Pihlajalinnassa