Lääkeaineallergia

Lääkeaineallergiat ovat melko harvinaisia, mutta pahimmillaan ne voivat olla hengenvaarallisia. Allergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi antibiootit, puuduteaineet, allergialääkkeet ja tulehduskipulääkkeet. Usein oireet ja reaktiot johtuvat kuitenkin hoidettavasta infektiosta tai ovat normaaleja lääkeaineen sivuvaikutuksia.

Varaa aika allergiaan erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelun numerosta 010 312 010.

Saat apua allergiaoireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta. Voit myös varata ajan lasten allergologille verkosta.

Mitä lääkeaineallergia on?

Lääkkeisiin liittyvät haittavaikutukset ovat yleisiä, mutta useinkaan niiden taustalta ei löydy lääkeaineallergiaa. Lääkkeiden aiheuttamien reaktioiden syynä on useita mekanismeja, joista suuri osa on lääkkeiden sivuvaikutuksia, infektio-oireita tai lääkkeen ja infektion yhteisvaikutusta.

Kaikki lääkeaineet voivat kuitenkin aiheuttaa myös yliherkkyysoireita. Tavallisimpia lääkeallergian aiheuttajia ovat antibiootit, puuduteaineet, allergialääkkeet, tulehduskipulääkkeet, mikrobilääkkeet, syöpälääkkeet ja epilepsialääkkeet. Jotkut lääkkeet kuten tietyt psyykenlääkkeet ja antibiootit voivat lisäksi aiheuttaa allergisen reaktion yhdessä UV-säteilyn kanssa.

Lääkeaineallergian oireita voivat olla:

  • nokkosihottuma ja muut iho-oireet
  • hengitystieoireet
  • suolisto-oireet
  • kuume
  • nivelkivut
  • yleinen sairauden tunne
  • anafylaksia eli yleistynyt, vakava allerginen reaktio.

Lääkeaineallergian syntymekanismia ei tunneta tarkkaan. Tiedetään kuitenkin, että reaktio ei tule ensimmäisen annoksen yhteydessä, vaan se vaatii kehittyäkseen aiemman herkistymisen lääkeaineelle. Yleensä lääkeaineallergian oireet alkavat ilmetä muutaman päivän lääkekäytön jälkeen.

Miten lääkeaineallergiaa hoidetaan?

Jos allergiaoireena on lievää ihottumaa, hoidoksi riittää lääkkeen käytön lopettaminen ja tarvittaessa sen korvaaminen toisella valmisteella. Voimakkaampaa ihottumaa voi hoitaa kortisonivoiteella tai -tableteilla – tosin kortisonivalmisteetkin voivat aiheuttaa allergiaoireita. Lääkeaineallergian aiheuttama nokkosihottuma rauhoittuu antihistamiineilla.

Lääkereaktio vaatii vain harvoin sairaalahoitoa. Jos lääkeaine aiheuttaa anafylaktisen reaktion eli vakavan yliherkkyyskohtauksen, tulee hoitoon hakeutua välittömästi. Kohtaus hoidetaan adrenaliinipistoksella, ja sen aiheuttaja selvitetään erikoissairaanhoidossa.

Miten lääkeaineallergiaa tutkitaan?

Allergiareaktion aiheuttajan selvittäminen ei ole yksinkertaista, sillä sen taustalla voi olla monia tekijöitä ja ristikkäisvaikutuksia. Joitakin lääkeaineallergioita voidaan kuitenkin tutkia iho- ja verikokeilla tai lääkealtistuksella. Kokeet tehdään valvotuissa olosuhteissa, eikä niihin ryhdytä, jos lääkkeen epäillään aiheuttavan voimakkaan, terveyttä uhkaavan reaktion.

Lue lisää: allergia- ja altistustestit

Lääkeaineallergiatesteihin tarvitaan lääkärin lähete. Yleensä lähetteen kirjoittaa ihotautien erikoislääkäri tai allergologi. Lääkäri myös tulkitsee testitulokset ja antaa jatkoa varten ohjeet, joiden avulla on helpompaa välttää reaktion aiheuttaneita allergeeneja.

Ajanvaraus

Varaa aika allergiaan erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelun numerosta 010 312 010.

Lasten allergiaan liittyen, varaathan ajan lasten allergialääkärille.

Saat apua allergiaoireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Allergian asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja allergian tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.