Kuorsaus

Kuorsaus heikentää yöunen laatua sekä kuorsaajalla että läheisillä. Kuorsauksella voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia, joten kuorsauksen syy kannattaa selvittää.

Haittaako kuorsaus elämänlaatua? Varaa aika asiantuntijan vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Uniapnea ja muut kuorsauksen syyt

Kuorsaus on hyvin tavallinen ongelma, joka tyypillisesti lisääntyy ikääntymisen ja ylipainon kertymisen myötä. Kuorsaus voi vaivata myös normaalipainoisia aikuisia ja nuoria.

Kuorsaus voi johtua hoitoa edellyttävästä uniapneataudista, joka näkyy esimerkiksi jatkuvana päiväväsymyksenä. Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Tästä seuraa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista ja hengityskatkoksia, jotka johtavat usein korahteluun ja unen katkeamiseen. Uniapneatautia tutkitaan kotioloissa tehtävällä unirekisteröinnillä.

Myös leukojen ja purennan poikkeavuudet voivat vaikuttaa merkittävästi unenaikaiseen hengitykseen. Näihin ongelmiin pystytään yleensä löytämään tehoava hoito, joka voi olla esimerkiksi nenälääkitys, toimenpide tai esimerkiksi alaleuan asentoon vaikuttava apuväline.

Milloin lääkäriin?

Kuorsaus heikentää yöunen laatua sekä kuorsaajalla että läheisillä. Kuorsauksella voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia, joten kuorsauksen syy kannattaa selvittää korvalääkärin tutkimuksella. Ääneltään voimakkaaseen ja häiritsevään kuorsaukseen on saatavilla monenlaista apua.

Korvalääkäri selvittää ensin, mitä tekijöitä kuorsauksen taustalla on, ja mitä keinoja sen hoitamiseksi on käytettävissä. Kyseessä voi olla pelkkä kuorsausongelma, joka johtuu esimerkiksi tukkoisesta nenästä tai nielun rakenteellisista syistä.

Kuorsauksen hoito

Kuorsausta helpottaa liiallisen painon pudotus, alkoholin iltakäytön ja tupakanpolton vähentäminen sekä selällään nukkumisen välttäminen.

Uniapnean hoidossa tärkeää on poistaa tai vähentää sairautta aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti potilaan sairauden vaikeusasteen mukaisesti.

Ajanvaraus

Jos kuorsaus haittaa elämänlaatua, varaa aika asiantuntijan vastaanotolle verkkoajanvarauksestamme.

Voit myös varata ajan puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Uniongelmien asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Lue myös