Kuorsaus

Kuorsaus heikentää yöunen laatua sekä kuorsaajalla että läheisillä. Kuorsauksella voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia, joten kuorsauksen syy kannattaa selvittää.

Kuorsaus on hyvin tavallinen ongelma. Kuorsaus tyypillisesti lisääntyy ikääntymisen ja ylipainon kertymisen myötä, mutta kuorsaus voi vaivata myös normaalipainoisia aikuisia ja nuoria.

Uniapnea ja muut kuorsauksen syyt

Kuorsaus voi johtua hoitoa edellyttävästä uniapneataudista, joka näkyy esimerkiksi jatkuvana päiväväsymyksenä. Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Tästä seuraa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista ja hengityskatkoksia, jotka johtavat usein korahteluun ja unen katkeamiseen. Uniapneatautia tutkitaan kotioloissa tehtävällä unirekisteröinnillä.

Myös leukojen ja purennan poikkeavuudet voivat vaikuttaa merkittävästi unenaikaiseen hengitykseen. Näihin ongelmiin pystytään yleensä löytämään tehoava hoito, joka voi olla esimerkiksi nenälääkitys, toimenpide tai esimerkiksi alaleuan asentoon vaikuttava apuväline.

Milloin lääkäriin?

Kuorsaus heikentää yöunen laatua sekä kuorsaajalla että läheisillä. Kuorsauksella voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia, joten kuorsauksen syy kannattaa selvittää korvalääkärin tutkimuksella. Ääneltään voimakkaaseen ja häiritsevään kuorsaukseen on saatavilla monenlaista apua.

Korvalääkäri selvittää ensin, mitä tekijöitä kuorsauksen taustalla on, ja mitä keinoja sen hoitamiseksi on käytettävissä. Kyseessä voi olla pelkkä kuorsausongelma, joka johtuu esimerkiksi tukkoisesta nenästä tai nielun rakenteellisista syistä.

Varaa aika korvalääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Kuorsauksen hoito

Kuorsausta helpottaa liiallisen painon pudotus, alkoholin iltakäytön ja tupakanpolton vähentäminen sekä selällään nukkumisen välttäminen.

Uniapnean hoidossa tärkeää on poistaa tai vähentää sairautta aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti potilaan sairauden vaikeusasteen mukaisesti.

Lue myös