Diabetes

Diabetes eli sokeritauti on joukko erilaisia sairauksia, joille on yhteistä se, että veren sokeripitoisuus on koholla. Diabeteksen tyyppejä ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes. Diabeteksen oireita voi olla esimerkiksi väsymys ja lisääntynyt jano. Diabetes voi myös kehittyä vuosien kuluessa, jolloin oireet jäävät huomaamatta.

Varaa aika diabeteksen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Mikäli vointisi on selvästi huonontunut ja epäilet sen johtuvan diabeteksesta, suosittelemme hakeutumista lähimpään lääkäripäivystykseen. Katso Pihaljalinnan päivystys.

Laadukasta diabeteksen hoitoa myös Pihlajalinnan Kansantautiklinikalta.

Mikä on diabetes?

Diabetes aiheutuu aineenvaihduntasairauksista, joita yhdistää insuliinihormonin tuotantoon liittyvät ongelmat, kuten insuliinin erityksen loppuminen, sen määrän riittämättömyys tai sen vaikutuksen heikkeneminen sekä liian korkeaksi kohonnut verensokeri.

Diabetesta on olemassa kahta eri tyyppiä, tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Diabetes todetaan oireiden ja verikokeella todennetun kohonneen verensokerin perusteella.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabeteksessa eli nuoruustyypin diabeteksessa elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity, sillä insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet. Tyypin 1 eli ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus, jossa elimistö tuottamat vasta-aineet kohdistuvat insuliinia tuottaviin haiman soluihin.

Tyypin 1 diabeteksessa insuliinin puutos on lähes aina täydellinen ja sen hoitona on elinikäinen insuliinihoito. Siinä elimistön oman insuliinierityksen korvaa pistoksina otettava insuliini. Hoito koostuu yleensä kerran vuorokaudessa otettavasta perusinsuliinista ja aterioiden yhteydessä otettavasta lyhytvaikutteisesta insuliinista.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksessa eli aikuistyypin diabeteksessa haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinituotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan. Tyypin 2 diabetes kehittyy vuosien kuluessa ja verensokeri nousee asteittain.

Tyypin 2 eli kakkostyypin diabeteksen oireita ovat esimerkiksi väsymys ja uupumus, ärtyneisyys, tulehdusherkkyys sekä lisääntynyt jano ja virtsaamisen tarve. Oireet voivat olla alkuvaiheessa huomaamattomia ja piileviä. Sairastunut ei edes huomaa oireitaan, vaan ehtii mukautua niihin.

Hankalasti tunnistettavien oireiden vuoksi tyypin 2 diabetes todetaan usein sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä.

Ylipainoisen kakkostyypin diabetespotilaan hoidon keskiössä on tänä päivänä tehokas painonhallinta elintapa- ja lääkehoidon muodossa. Tyypin 2 diabeteksen hoitoa mullistavat tällä hetkellä uudet ja tehokkaat lääkkeet, joiden avulla voidaan merkittävästi vähentää diabeteksen liitännäissairauksien riskiä. Lisäksi nämä lääkkeet helpottavat painonhallintaa.

Tilanteen niin vaatiessa, myös tyypin 2 diabetespotilaan hoidossa käytetään insuliinia, joskin insuliinihoidon tarve on vähentynyt muiden, uudempien lääkehoitojen ansiosta. Verenpaineen ja kolesterolin hoito ovat tärkeä osa hoitoa lisäsairauksien estämiseksi ja hoitamiseksi.

Pihlajalinnan Kansantautiklinikan lääkärit ovat diabeteksen hoidon erityisasiantuntijoita, jotka räätälöivät jokaiselle potilaalle hänelle parhaiten sopivan hoitosuunnitelman. Lääkehoitomme perustuu tuoreimpiin kansainvälisiin hoitosuosituksiin (esim. ADA/EASD2022) kansallisen diabeteksen Käypä hoito -suosituksen lisäksi. Etäpalvelun avulla luomme asiakkaalle hoitopolun, joka antaa tasapainoa arkeen diabeteksen kanssa.

Diabetes lapsella ja nuorella

Lapsen tai nuoren diabeteksen oireet voivat olla jatkuva jano, laihtuminen, väsymys ja selvästi lisääntynyt virtsaneritys. Oireet voivat ilmaantua yllättäen, joten hoitoon on hakeuduttava viivyttelemättä.

Lapsuuden ja nuoruuden diabetes on lähes aina tyypin 1 diabetes, joskin nykyään todetaan yhä useammin tyypin 2 diabetes myös nuorilla. Lapsen ja nuoren diabetesta hoitavat diabetekseen erikoistuneet lastenlääkärit ja hoitajat.

Varaa aika lapsen diabetekseen erikoistuneelle lääkärille verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Ajanvaraus

Diabeteksen hoitoon saa apua kaikista toimipisteistämme. Varaa aika diabeteksen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Lisäksi Pihlajalinnan Kansantautiklinikalta saat laadukasta diabeteksen hoitoa vastaanotolla sekä etäpalveluna. Kansantautiklinikan tiimiin kuuluu erikoislääkäreitä, diabeteshoitajia, fysioterapeutteja, jalkojenhoitajia ja ravitsemusterapeutteja. Lisäksi saatavilla on muiden asiantuntijoiden palveluita.

Pihlajalinnan muut asiantuntijapalvelut