Vilja-allergia

Vilja-allergiaa on korkeintaan prosentilla pikkulapsista. Se puhkeaa tyypillisesti jo imeväisiässä. Useimpien allergisten oireet helpottavat kouluikään mennessä. Vilja-allergia aiheuttaa iho- ja suolisto-oireita, joskus myös hengitysoireita. Mahdollisten allergiareaktioiden oireita voidaan helpottaa antihistamiinivalmisteilla.

Varaa aika lasten allergialääkärin vastaanotolle tai etävastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Aikuisten allergian asiantuntijalle voit varata ajan tästä.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Mitä vilja-allergia on?

Vilja-allergia on melko harvinainen ruoka-aineallergia. Siitä kärsii maksimissaan prosentti pikkulapsista. Vilja-allergia puhkeaa tyypillisesti jo vauva- tai taaperoiässä, mutta sitä esiintyy jonkin verran myös aikuisilla. Allergia aiheuttaa yleensä iho- ja suolisto-oireita, joskus harvoin myös hengitystieoireita. Vakavaan vilja-allergiaan sisältyy myös hengenvaarallinen anafylaksiariski.

Oireet voivat tulla välittömästi tai viivästyneesti. Välittömiä oireita ovat esimerkiksi nokkosihottuma ja ihon punoitus. Viivästyneesti eli tuntien tai parin päivän kuluessa vilja-allergia voi joskus aiheuttaa atooppisen ihottuman pahenemista ja erityisesti suolisto-oireita.

Vilja-allergiset reagoivat tyypillisesti vehnään. Vaikeassa anafylaksiariskisessä vilja-allergiassa voi oireita liittyä myös ohjaan ja rukiiseen, jotka sisältävät gliadiini-proteiinia. Useimmat vilja-allergiset voivat syödä riisiä, maissia, hirssiä ja tattaria. Monille sopii myös kaura.

Vilja-allergia on eri asia kuin keliakia. Monien vilja-allergikkojen oireet helpottavat kouluikään mennessä.

Miten vilja-allergia todetaan?

Vilja-allergia voidaan todeta välttämis-altistuskokeella, jossa tiettyä viljalajiketta vältetään ja pidetään samalla oirepäiväkirjaa. Jos oireet lievenevät, allergia voidaan todeta lääkärin valvonnassa toteutettavalla altistuskokeella.

On tärkeää, että viljojen välttämistä ei aloiteta ilman lääkärin ohjeita. Usein vilja-allergiaepäilyn yhteydessä tutkitaan myös mahdollinen keliakia. Keliakiatutkimus tehdään verikokeilla ja tarvittaessa tähystämällä, ja liian aikaisin aloitettu viljojen välttäminen voi vääristää tutkimustulosta.

Tutkimuksissa on huomattu, että atooppisesta ihottumasta kärsivien lasten varhainen, jo 4–6 kuukauden iässä tapahtuva altistaminen viljoille voi pienentää vilja-allergian puhkeamisen riskiä.

Vilja-allergiaa voidaan tutkia myös iho- ja verikokeiden avulla, mutta nämä tutkimukset toimivat vain altistustestin lisätutkimuksina.

Miten vilja-allergiaa hoidetaan?

Allergiaoireet pysyvät helpoiten kurissa välttämällä oireita aiheuttavia viljoja. Allergisoivien viljojen välttäminen on erityisen tärkeää, jos allergia on vakava ja siihen liittyy anafylaksiariski. Lääkäri antaa ohjeet tasapainoiseen ruokavalioon ja ohjaa herkästi ravitsemusterapeutille.

Välittömiä allergiaoireita kuten nokkosihottumaa voi hoitaa antihistamiinivalmisteilla. Vauvaikäisille ja pienille lapsille sopivat lääketipat, isommille lapsille ja aikuisille tabletit. Anafylaktisen reaktion varalle lääkäri voi kirjoittaa reseptin injektiovalmisteeseen.

Lievää ruoka-aineallergiaa varten lääkäri voi antaa ohjeet kotona tehtävään totutteluun, jossa allergisoivaa viljaa lisätään vähitellen ruokavalioon sietokyvyn saavuttamiseksi.

Ajanvaraus

Varaa aika lasten allergialääkärin vastaanotolle tai etävastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Aikuisten allergian asiantuntijalle voit varata ajan tästä.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Allergian asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja allergian tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.